Milli Savunma Bakanı Işık: (2) - Son Dakika
Politika

Milli Savunma Bakanı Işık: (2)

Milli Savunma Bakanı Fikri Işık, hükümetin gündeminde bedelli askerlik konusunun bulunmadığını belirterek, "Terörle mücadele sürerken, bedelli askerliğin konuşulmasının dahi doğru olmadığını düşünüyorum.

23.06.2017 13:25
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Milli Savunma Bakanı Fikri Işık, hükümetin gündeminde bedelli askerlik konusunun bulunmadığını belirterek, "Terörle mücadele sürerken, bedelli askerliğin konuşulmasının dahi doğru olmadığını düşünüyorum." dedi.

Bakan Işık, NTV'de katıldığı bir programda, gündeme ilişkin soruları yanıtladı.

"Dün yayınlanan KHK'de milli güvenliği tehdit edenlere yönelik bir askerlik düzenlemesi var. Amaç nedir?" sorusu üzerine Işık, "Burada diyelim ki polisler, 10 yıllık görev süresini doldurana kadar bir şekilde askerlikten ayrılırsa, bu kişilerin tekrar askerlik yükümlülüğü geri geliyor. Askerliğini yapmak zorunda. Herhangi bir sebeple askerlikten muafiyet varsa, o sebep ortadan kalkmışsa muafiyet ortadan kalkıyor." yanıtını verdi.

"Buradaki celpleri bölme kararı, FETÖ'den yargılananların cezaları bittikten sonra toplu olarak askere alınmamaları, bir kitlesel durum olmasın diye mi yapıldı?" sorusuna karşılık Işık, bunun teknik bir düzenleme olduğunu belirtti.

Bakan Işık, "Hem de sizin o söylediğiniz mahzurun ortaya çıkmaması için uygulayıcının gerekli gördüğü zaman gerekli düzenlemeleri yapabilmesine yönelik bir hukuki düzenleme." diye konuştu.

" Suriye'de çatışmasızlık bölgelerine" ilişkin bir soru üzerine ise Bakan Işık, "Çatışmasızlık bölgesi olarak ilan edilen 5 bölgede, çatışmasızlığın temini için garantör ülkelerin askerlerinin konuşlandırılması var. Teknik detayları askerler çalışıyorlar. Şu anda bizim askerlerimiz hem Rusya hem de İran ile bu konuda çalışmasını sürdürüyor. İstihbarat birimleri nerede, hangi riskler var, bunların üzerinde çalışıyorlar." açıklamasında bulundu.

Fikri Işık, "Sınırda bir hareketlilik var. Özellikle PYD'nin, sivillerin de bulunduğu bazı bölgelere top atışı yapmasıyla paralel ortaya çıktı. Orada yeni bir askeri yapılanma içerisinde miyiz?" sorusu üzerine şu yanıtı verdi:

" Türkiye, bölgede PYD'nin şımarık çocuk olmasına müsaade etmeyecek. Böyle ben her istediğimi yaparım, istediğim zaman şunu yaparım, bunu yaparım. Türkiye'ye yönelik en küçük bir tehdit, angajman kuralları gereğince karşılanacak, karşılığını bulacak. Hiç orada tereddüt yok. Burada PYD, YPG terör örgütünün Türkiye'ye yönelik en küçük bir hareketi anında cezalandırılacak. Eğer bu bizim kendi sınırlarımız içerisinde karşılanmıyorsa, o zaman gereği yapılacak. Bunu biz ABD dahil, herkese söyledik. Bu konuda herkesin dikkatli olması ve kesinlikle terör örgütünün Türkiye'ye yönelik hasmane bir tavrının en sert şekilde cezalandırılacağının bilinmesi gerekiyor. Şu andaki bütün hazırlıklar buna yönelik."

"Duvar, temmuz ayının sonunda bitmiş olacak"

"Hudut birliklerinin ya da karakolların takviye edilmesi amacıyla mı bu hareketlilik?" sorusunu ise Işık, şöyle yanıtladı:

"Önümüzdeki süreçte, Rakka operasyonundan sonra oluşacak riskler ve tehditler şimdiden değerlendiriliyor ve ona yönelik atılması gereken adımlar belli bir takvim içerisinde atılıyor. Duvar bitmek üzere, bu temmuz ayının sonunda bitmiş olacak. Yeni sınır entegre güvenlik sistemini başlattık. 6 ay içerisinde belirli bir sınırda tüm teknolojik imkanların devreye alındığı ve 24 saat geniş bant gözetleme kameralarıyla, gerektiğinde insansız hava araçlarıyla tamamen sınırın 24 saat kontrol altına alındığı bir pilot uygulamayı hayata geçiriyoruz."

" Başbakanlık, gelişmiş ülkelerin tecrübelerini inceledi"

"MİT'in, TSK içinde istihbarat yapabilmesine yönelik bir düzenlemenin gündemde olup olmadığına" ilişkin bir soru üzerine Işık, "Şu anda MİT ile yakinen çalışıyoruz. Ama kışla içerisinde istihbarat toplama konusu, askerlerle MİT arasında uzun süredir tartışılmış bir konu. Bununla ilgili dünyada uygulanan örnekler var." dedi.

Başbakanlığın bu konuda çalıştığını bildiren Bakan Işık, önümüzdeki dönemde nihai kararın verileceğini kaydetti.

Dünyada gelişmiş ülkelerin tecrübelerini Başbakanlığın ciddi bir şekilde incelediğini anlatan Işık, Türkiye'ye en uygun kararın verileceğini ifade etti.

"Bedelli askerlik gündemde yok"

Türkiye'nin terör örgütleriyle mücadele ettiğini hatırlatan Işık, böyle bir dönemde bedelli askerin gündeme gelmesinin dahi askerlerin moralini bozacağını belirtti.

Hükümetin gündeminde bedelli askerlik konusunun bulunmadığını açıklayan Bakan Işık, "Terörle mücadele sürerken, bedelli askerliğin konuşulmasının dahi doğru olmadığını düşünüyorum." değerlendirmesinde bulundu.

"Biz böyle bir şova alet olamayız"

Milli Savunma Bakanı Işık, Ege'deki adalar tartışmasına ilişkin, bu konunun "speküle" edildiğini belirterek, şunları söyledi:

"Bu konunun, özellikle uluslararası meşruiyet çerçevesinde sorunların çözülmesi için Türkiye her zaman yapıcı oldu. Ama Türkiye, kendi milli çıkarları, ulusal menfaatlerinden bu konuda zerre taviz vermez, veremez. Bazen yazıyorlar 'şunu verdiler' diye. Hiçbir şey verilmedi. Türkiye kendi ulusal çıkarları konusunda hiçbir adım atmakta tereddüt etmez. Bugüne kadar da verilen bir tek çakıl taşı yoktur. Ama biz şuna da alet olamayız. Karşı taraftaki Savunma Bakanı bir partinin genel başkanı, ne zaman içeride politik bir sıkışıklık olsa bu tarafa geliyor. Maşallah Türkiye'de de çok fazla Kammenos sevdalıları var. Onun buraya gelmesini vesile kılıp, Türkiye'de ayağa kaldırıp, bizim onların şovuna alet olmamızı bekliyorlar. Biz böyle bir şova alet olamayız. Ama Türkiye'nin bu konudaki ulusal menfaatlerinin korunmasında da hiç ama hiç tereddüt göstermeyiz. Bugüne kadar da bu konuda en küçük bir olumsuz gelişme yaşanmadı. Türkiye Cumhuriyeti'nin bu bir devlet politikasıdır. Bu politikadan hiçbir şekilde dönüş de, taviz de yok. Bunun için Türkiye kararlılığını her vesileyle ortaya koymuştur."

Bakan Işık, bu konuda kimsenin bir tereddüdü olmaması gerektiğini vurgulayarak, "Türkiye, Ege'deki haklarından zerrece geri adım atmaz. Hakların kullanımından da zerrece imtina göstermez." dedi.

(Bitti)

Kaynak: AA

Son Dakika Politika Milli Savunma Bakanı Işık: (2) - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement