Milyonları ilgilendiren borç yapılandırmasının detayları belli oldu! Peşin ödeyen büyük indirimi kapar - Son Dakika
Ekonomi

Milyonları ilgilendiren borç yapılandırmasının detayları belli oldu! Peşin ödeyen büyük indirimi kapar

Yaklaşık 4 milyon kişiyi ilgilendiren ve 500 milyar liralık borç yapılandırma düzenlemesi TBMM Plan Bütçe Komisyonu'na sunuldu. Vergi, KYK, trafik cezası gibi borçlarını ilk taksit süresi içinde peşin ödeyenler, gecikme faizinden tümüyle kurtulacakları gibi enflasyon farkının da sadece yüzde 10'unu ödeyecekler. İşte paket hakkında tüm detaylar.

24.10.2020 11:27  Güncelleme: 12:29
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Yapılandırma düzenlemesi, 31 Ağustos 2020 tarihinden önceki dönemlere ait borçları kapsayacak. Hazine ve Maliye Bakanlığınca tahsil edilen vergilerde bu tarihe kadar verilmesi gereken beyannamelere ilişkin vergi ve bunlara bağlı vergi cezaları, gecikme faizleri, gecikme zamları, bu tarihten önce verilen idari para cezaları yapılandırılacak.

KOVİD-19 CEZALARINA YAPILANDIRMA YOK

Hıfzıssıhha kurullarının Kovid-19 pandemisi dolayısıyla aldığı kararlara aykırı olarak maske takmayan, kısıtlamalara uymayan kişilere verilen para cezaları ile sigara yasakları dolayısıyla kesilen para cezaları yapılandırma kapsamına alınmadı. Bu cezalar için yapılandırma yapılmayacak.

- Motorlu taşıt vergileri,

- Trafik cezaları,

- Seçim, nüfus, askerlik para cezaları,

- Otoyol ve köprülerden kaçak geçiş cezaları,

- Gümrük Bakanlığınca takip edilen gümrük vergileri ve para cezaları,

- Sosyal Güvenlik Kurumunca takip edilen sigorta primleri, işsizlik sigortası primi, sosyal güvenlik destek primi, isteğe bağlı sigorta primleri, topluluk sigortası primleri, inşaatlarda eksik işçilik tutarı üzerinden hesaplanan sigorta primi,

- Çeşitli kanunlara dayalı uygulanan damga vergisi, özel işlem vergisi ve eğitime katkı payı ile bunlara bağlı gecikme zammı alacakları,

- İl özel idarelerinin, asli ve fer'i amme alacakları,

- Belediyelerin vergi, emlak vergisi ile çevre temizlik vergisi alacakları,

- Belediyelere olan su ve atık ücretleri.

İNDİRİMLİ ENFLASYON FARKI UYGULANACAK

Vergi, prim ve diğer borçlar yapılandırılırken, gecikme faizi veya gecikme zammı yerine yurt içi üretici fiyat endeksi (Yİ-ÜFE) farkı hesaplanacak. Kasım 2016'dan sonra enflasyon yüksek çıktığı içi bu tarihten günümüze kadar olan dönemde aylık enflasyon yüzde 0.35 (yıllık yüzde 4.20) olarak kabul edilecek. Böylece Kasım 2016 – Eylül 2020 arasındaki dönemde Yİ-ÜFE yüzde 97 arttığı halde sadece yüzde 16.1 oranında enflasyon farkı uygulanacak. Daha eski tarihli borçlarda ise Kasım 2016 tarihinden öncesi için, gerçek enflasyon rakamları dikkate alınacak.

BAŞVURULAR İÇİN YIL SONUNA KADAR SÜRE

Borcunu yapılandırmak isteyenlerin 31 Aralık 2020 tarihine kadar ilgili kuruma başvuruda bulunması gerekiyor. Vergi borçları ile il özel idarelerine, belediyelere olan borçların ilk taksiti ocak ayında, Sosyal Güvenlik Kurumu'na olan borçların ilk taksiti de şubat ayında ödenecek. İzleyen taksitler 2'şer aylık dönemler halinde, azami 18 taksitte ödenecek.

Borçların taksitle ödenmesi halinde borçluların altı, dokuz, on iki veya on sekiz eşit taksitte ödeme seçeneklerinden birini tercih etmeleri istenecek. Tercih edilen taksit süresinden daha uzun bir sürede ödeme yapılamayacak. Anapara + enflasyon farkından oluşan tutara, taksit vadesine göre uygulanacak katsayı şöyle:

  • Altı eşit taksit için (1,045),
  • Dokuz eşit taksit için (1,083),
  • On iki eşit taksit için (1,105),
  • On sekiz eşit taksit için (1,15)

Örneğin bin TL anapara, 100 TL enflasyon farkından oluşan 1100 TL'lik tutar 6 eşit taksitte ödenecekse önce 1,045 katsayısı ile çarpılacak. Hesap sonucu bulunan 1.149.50 TL, 6'ya bölünerek ödenecek taksit tutarı (örneğimizde 191.58 TL) bulunacak.

PEŞİN ÖDEYENE BÜYÜK İNDİRİM

Borcunun tamamını ilk taksit süresi içinde, yani vergi borcunu ocak ayında, prim borcunu şubat ayında peşin olarak ödeyen kişilerden anaparanın tamamı ile enflasyon farkının sadece yüzde 10'luk kısmı alınacak. Enflasyon farkının yüzde 90'ı silinecek.

İlk iki taksit süresi içinde borcun tamamının ödenmesi halinde ise anaparanın tamamı, enflasyon farkının ise yarısı alınacak.

Borcunu peşin ödeyenlerin sağladığı avantajı anlamak için bir örnekle hesaplayalım. Örneğin, 1 Kasım 2016 tarihinde 10 bin TL anapara vergi borcu bulunan kişinin bugün karşı karşıya kaldığı borç tutarı gecikme faiziyle birlikte 17.710 TL'dir. Anaparaya gecikme faizi yerine yüzde 16.1 oranındaki indirimli enflasyon farkı uygulanacak. Böylece 7710 TL gecikme faizi yerine 1610 TL enflasyon farkı dikkate alınacak. Ödemeyi taksitle yapan 10.000 TL anapara + 1610 TL faiz = 11.610 TL ödeyecek.

Ödemeyi ilk taksit süresinde (vergi borçlarında ocak, prim borçlarında şubat ayında) peşin olarak yapan kişi, 1610 TL'lik enflasyon farkının sadece 161 TL'sini ödeyecek. Enflasyon farkının geri kalanı silinecek. 10.161 TL ödeyerek, geri kalan borçlardan kurtulacak.

İlk iki taksit süresi içinde tamamını ödemeyi seçen kişi ise 805 TL enflasyon farkı artı 10 bin TL tutarındaki anaparayı ödeyecek. Bu düzenleme her ne kadar af olarak kabul edilmese de sadece Kasım 2016'dan bu yana yaşanan yüzde 97 enflasyon dikkate alındığında, borcun anaparası enflasyon karşısında yarı yarıya erimiş olacak.

GSS PRİMİNİN ANAPARASINI ÖDE GECİKME FAİZİNDEN KURTUL

Herhangi bir işte çalışmayan ve anne babasından dolayı bakılmakla yükümlü olmayan kişilerin genel sağlık sigortası prim borçları için farklı bir ödeme kolaylığı sağlanacak. Prim borcunun anaparasını ödeyenlerden gecikme faizi veya enflasyon farkı alınmayacak. Sadece anaparayı ödemeleri yeterli olacak. GSS prim borçları için tanınan son ödeme tarihi 30 Nisan 2021 olarak belirlendi.

GSS prim borcu bulunanlar, bu tarihe kadar sağlık hizmetlerinden de yararlanmaya devam edecekler.

SPOR KULÜPLERİNİN BORÇLARINA 36 TAKSİT İMKANI

Spor kulüplerinin vergi ve prim borçları 7 yıllık sürede 36 eşit taksitte ödenebilecek. Belediyelerin borçları ise genel bütçe vergi gelirleri payından kesinti yapılmak suretiyle 120 eşit taksitte tahsil edilecek. Aylık kesinti tutarı, vergi gelirleri üzerinden ayrılan payların aylık tutarının yüzde 50'sini aşamayacak.

BAĞ-KUR PRİM BORCUNU ÖDEMEYENLERİN SİGORTALILIK SÜRESİ DONDURULACAK

Esnaf ve tarım BAĞ-KUR'lularından 31 Ekim 2020 tarihi itibarıyla prim borcu bulunanlar, borçlarını iki ay içinde ödemezlerse veya yapılandırmazlarsa prim borçları silinecek, buna karşılık sigortalılıkları durdurulacak. Bu süreler emeklilikte dikkate alınmayacak. Geçmiş borcunu ödeyemeyen bu kişiler hala faaliyetlerine devam ediyorlarsa 1 Kasım'dan itibaren BAĞ-KUR kayıtları tekrar başlatılacak.

BAĞ-KUR BORÇLARINA İHYA

Köy ve mahalle muhtarları ile diğer BAĞ-KUR'lulardan, tescilleri yapıldığı halde prim borçları nedeniyle daha önce sigortalılık süreleri durdurulmuş olanların kendileri veya hak sahipleri, kanun çıktıktan itibaren 2 ay içinde SGK'ya ihya başvuruşunda bulunabilecekler. Bu kişiler gecikme faizi yerine enflasyon farkı ve anaparayı şubat ayına kadar öderlerse, durdurulan süreler sigortalılık süresi olarak değerlendirilecek. Borcun tamamının ilk taksit süresi içinde ödenmemesi hâlinde ihya işlemi geçerli sayılmayacak.

VARLIK BARIŞINDAN 10 YILDA 150 MİLYAR TL

İstihdam paketinde yurt içi ve yurt dışındaki varlıkların yurda getirilip kayda alınması halinde vergi borcu çıkartılmamasına ilişkin varlık barışı maddesi de yer alıyor. AK Partili Cemal Öztürk, milletvekillerinin sorusu üzerine geçmiş yıllardaki varlık barışı düzenlemeleri ile sisteme ne kadar para girdiğini şöyle anlattı:

"2019 yılında çıkardığımız son yasadan sonra 17 milyar Türk lirası sisteme girmiş, 170 milyon Türk lirası vergi elde edilmiş. 2018 yılında 16 milyar sisteme girmiş, 126 milyon lira vergi tahsil edilmiş. 2013 yılında 69 milyar sisteme girmiş, 1,4 milyar vergi tahsil edilmiş; demek ki vergi oranları o zaman farklı. 2010 yılında 47,3 milyar sisteme girmiş, 1,6 milyar da vergi tahsil edilmiş."

Önceki varlık barışı düzenlemelerinde sisteme sokulan paranın yüzde 2-4 gibi oranlarda vergi alınırken, bu yılki düzenlemede vergi alınmaması öngörülüyor.

Kaynak: Habertürk

Milyonları ilgilendiren borç yapılandırmasının detayları belli oldu! Peşin ödeyen büyük indirimi kapar

Son Dakika Ekonomi Milyonları ilgilendiren borç yapılandırmasının detayları belli oldu! Peşin ödeyen büyük indirimi kapar - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (8)

  • erdacr : devlet mıletten para alabılmek ıcın her yolu denıyor... zaten param olsa işim rayında olsa orda borcumu bırıktırmemm 66 9 Yanıtla
  • vatandaş: Ana paradan indirim yapması beklenirken adamlar faizden indirim yapıyor böyle iş olmaz koca koca holdiglerin futbol klüplerinin bir çırpıda bütün borçlarını silmeyi biliyosunuz vatandaşa gelince cart curt bu gemi bu şekil yürümez 48 7 Yanıtla
  • murat: faizleri neden silmiyorsunuz kardeşim. peşin veren zaten bu zamana kadar verirdi. ayıptır. cumhurbaşkanının açıklaması var kyk da faizleri sileceğiz ve yapılandıracağız demişti. demek ki ödemede sıkıntı yaşanıyor ozaman bizde sadece burs veririz demişti. nerde hani nerde 45 6 Yanıtla
  • muro: 2 yıllık bagkur prim borcum var. şimdi bu borcu hiç yapılandırmazsam. ve ödemezsem. borç sıfırlanacak ve işyerimdeki faaliyetim devam ettigine göre yeniden ödemeye devam edecegim. dogrumu anladım. yani borçlu oldugum ödemedigim günleri yapılandırmazsam devlet silecek yani yok sayacak . 7 0 Yanıtla
  • BAŞKENTLİ: Ben,Üniversite mezunu, işsiz ,harçlığını emekli babadan alan bir gencin babasıyım.Baba olarak tüm imkanlarımı seferber ettim,elimden gelen desteğimi verdim.Allah razı olsun evladımda aldıklarının karşılığını alan 4.üncüsü olarak fazlasıyle verdi,ve mezun oldu.Baba olarak ben görevimi yaptım,Evladımda üzerine düşeni yaptı.Devlet babamız ne yaptı,oy uğruna 700.000 taşerona kadroyu verdi,çocuklarımızın geleceğini çaldı demek daha doğru olur.şimdi neyin, hangi yüzle iadesini istiyorsunuz,utanın.. 0 0 Yanıtla
  • BAŞKENTLİ: 8-9 senedir,beş para etmez asalak suriyelide para verdiniz,onlarıda geri alın,onlarıda yapılandırın.Onlara banka cüzdanı ,Memleketin öz evladına gelince Askıda ekmek.Utanın. 0 0 Yanıtla
  • .........: Millet alıştı artık parası olanda olmayanda ödemiyor.Nasıl olsa af çıkar cüzi bir miktarda faiz uygulanır yapaılandırma yapılır ohhh missssss. 0 0 Yanıtla
  • BUNU: KANUNLAŞTIRAN , BUNLARLA İLGİLİ YAPILANDIRMA ÇALIŞMASI YAPAN VE EN SON İMZAYI ATACAK ŞAHSA TÜM HAKLARIM HARAM OLSUN , NEDEN DERSENİZ BEN ÇOCUĞUMUN KYK KREDİ BORCUNU TEK SEFERDE GÜNÜ BİLE GELMEDEN ALIN TERİMLE KAZANDIĞIM PARAYLA ÖDEDİM , BUMU DÜRÜST VATANDAŞ OLMANIN BEDELİ , İNŞAALLAH O ERDOĞAN BU DÜNYADA YİYECEK EKMEK BULAMASIN , AHİRETTE 2 ELİM YAKASINDADIR , ALLAH ONUN YÜZÜNÜ HİÇ GÜLDÜRMESİN İNŞALLAH BUDA BENİM ONA SON DUAM 0 0 Yanıtla
  • Türk bilim insanları geçmişin izinde Antarktika'nın geleceğini araştırdı
    11:14 Türk bilim insanları geçmişin izinde Antarktika'nın geleceğini araştırdı

    Bu yıl 8'incisi düzenlenen Ulusal Antarktika Bilim Seferi'nde Türk bilim insanları dünyanın geleceğini Antarktika kıtasının geçmişinde araştırdı.

  • Türk Çelik Sektörünün İhracatı Yüzde 15,8 Arttı
    11:13 Türk Çelik Sektörünün İhracatı Yüzde 15,8 Arttı

    Türk çelik sektörünün yılın ilk iki ayında yaptığı ihracat, 2023'ün aynı dönemine göre yüzde 15,8 artarak 2 milyar 503 milyon 142 bin dolara yükseldi. İstanbul, 1 milyar 199 milyon dolarlık ihracatla ilk sırada yer aldı. Romanya, İtalya ve Almanya en fazla ihracat yapılan ülkeler oldu.

  • KOSGEB, 2023'te 107 Bin İşletmeye 18,1 Milyar Lira Destek Sağladı
    11:10 KOSGEB, 2023'te 107 Bin İşletmeye 18,1 Milyar Lira Destek Sağladı

    Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB), 2023'te çeşitli sektörlerde faaliyet gösteren yaklaşık 107 bin işletmeye 18,1 milyar liradan fazla destek sağladı. KOSGEB'in 2023 Yılı Faaliyet Raporu'na göre, desteklerin çoğu Akdeniz Bölgesi'ndeki işletmelere verildi. Ayrıca, deprem bölgesindeki işletmelere 12,8 milyar lira destek sağlandı.

  • Yüreğir Ziraat Odası Başkanı: Gıdaya Erişim Zorlaşıyor
    11:06 Yüreğir Ziraat Odası Başkanı: Gıdaya Erişim Zorlaşıyor

    Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Mehmet Akın Doğan, artan nüfus baskısının gıda üretimine olan talebi artırarak gıda fiyatlarını yükseltmekte olduğunu ve gıdaya erişimi zorlaştırdığını söyledi. Doğan, gıdaya erişimde yaşanan zorlukların başlıca nedenleri ve çözüm önerileri ile ilgili olarak da konuştu.

  • Emekli Polis Ahşap Eşya Yapımını Gelir Kapısına Dönüştürdü
    11:05 Emekli Polis Ahşap Eşya Yapımını Gelir Kapısına Dönüştürdü

    Mersin'de yaşayan 62 yaşındaki emekli polis Zekeriya Şimşek, emeklilik sonrası başladığı ahşap eşya yapımını gelir kaynağı haline getirdi. İlk olarak eşine ahşaptan spatula yapan Şimşek, ürünlerinin beğenilmesiyle satış yapmaya başladı. Atölyeye ihtiyaç duymadan ahşap sanatını sürdüren Şimşek, farklı ağaç türlerinden doğrama tahtası, spatula, tokmak gibi ürünler yapıyor.

  • Tarsus'a Fuar ve Kongre Merkezi Kazandırılacak
    11:04 Tarsus'a Fuar ve Kongre Merkezi Kazandırılacak

    Cumhur İttifakı Mersin Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Serdar Soydan, Tarsus ilçesine fuar ve kongre merkezi kazandıracaklarını belirtti. Tarsus'un ticaret ve turizm trafiğinin kesişim noktası olduğunu vurgulayan Soydan, modern ve uluslararası bir tesis inşa edeceklerini söyledi.


Advertisement