Mine, Annesinin Böbreği ile Yaşama Tutundu - Son Dakika
Güncel

Mine, Annesinin Böbreği ile Yaşama Tutundu

ZONGULDAK'ta, doğuştan bir böbreği olmayan, yüzde 70'le çalışan diğer böbreği de 9 yaşında işlevini yitiren 16 yaşındaki Mine Kalafat, hastalıkla mücadele ederken okuma yazma öğrenemedi.

11.03.2017 11:33
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

ZONGULDAK'ta, doğuştan bir böbreği olmayan, yüzde 70'le çalışan diğer böbreği de 9 yaşında işlevini yitiren 16 yaşındaki Mine Kalafat, hastalıkla mücadele ederken okuma yazma öğrenemedi. Mine Kalafat, kendisine evde eğitim veren öğretmeni Birsen Demirbağ'ın yönlendirmesi sonucu önce annesinin verdiği böbrekle yaşama tutundu, sonra da evde aldığı eğitimle okuma yazma öğrendi.

Ev kadını Hatice ve inşaat işçisi İbrahim Kalafat'ın 3 çocuğundan Mine Kalafat, tek böbrekle dünyaya geldi. Mine Kalafat, 7 yıl önce 9 yaşındayken yüzde 70'le çalışan böbreği tamamen işlevini yitirince, diyalize girmeye başladı. Hem hastalığı, hem de orta derece zeka geriliği bulunduğu için okula başlasa da devam edemeyen Mine Kalafat, okuma yazma öğrenemedi.

Bu sırada 28 yıl sınıf öğretmenliği yaptıktan sonra emekli olan ve Milli Eğitim Müdürlüğü Özel Eğitim ve Rehberlik Şubesi'de ücretli öğretmenliğe başlayan Birsen Demirbağ, evde eğitim kapsamına alınan Mine Kalafat'ın öğretmeni olarak görevlendirildi. Demirbağ, küçük kıza haftanın 5 günü evinde eğitim vermeye başladı. Ancak, hastalığı nedeniyle sık sık bayılan ve sürekli diyalize giren Mine, verilen eğitimi almakta zorlandığı için yine okuma yazma öğrenemedi.

NAKİL YAPILDI, OKUMA YAZMA ÖĞRENDİ

Birsen Demirbağ, o ana kadar uygun böbrek bulunmadığı için böbrek nakli yapılmayan Mine için annesinin böbreğini verebileceğini gündeme getirdi. Birsen Demirbağ'ın hastaneye götürdüğü Hatice Kalafat'ın böbreklerinin kızı için uygun olduğu belirlendi. Temmuz 2013'te İstanbul'da özel hastanede yapılan ameliyatla nakil gerçekleşti ve Mine Kalafat, diyalize girmekten kurtuldu.

Enfeksiyon riski nedeniyle evde eğitime devam eden Mine Kalafat, öğretmeni Birsen Demirbağ'ın çabasıyla okuma yazma da öğrenmeyi başardı. Demirbağ, Atatürk köşesi ve yazı tahtası ile sınıfa dönüştürdüğü evin salonunda Mine'ye eğitim vermeye devam ediyor. 8'inci sınıf eğitimi alan Mine, bu yıl ortaokuldan mezun olacak.

'MİNE İLE ARAMDA ÖZEL BAĞ OLUŞTU'

Birsen Demirbağ, evde eğitim hizmetinin sadece öğretmenlikten ibaret olmadığını, öğrencisiyle hayatı paylaştığını söyleyerek, "Mine hastalığı nedeniyle okuma yazma öğrenemedi. Önce sağlık sorununu çözmemiz gerekiyordu. Bunun için de nakil olması lazımdı. Zonguldak Diyaliz Organ Nakli Kronik Hastaları Dayanışma Derneği ile irtibata geçtim. Ardından annesini hastaneye götürdüm ve böbreğinin Mine'ye uyduğunu öğrendik. Nakilden sonra sağlığı bir hayli düzeldi. Artık verdiğim eğitimi alabiliyordu. Orta derece zeka geriliği ve sosyalleşme sorunu olmasına rağmen okuma yazma öğrendi. Mine ile aramda özel bir bağ oluştu. Benim çocuklarım ve torunlarım var. Mine de torunlarımdan biri. Bu yıl görevim bitecek. Ama ben onun eğitimi için mücadele etmeye devam edeceğim" dedi. - Zonguldak

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Mine, Annesinin Böbreği ile Yaşama Tutundu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Kayseri'de Yabancı Uyruklu Şahsı Bıçaklayarak Öldüren Adam Tutuklandı
    23:42 Kayseri'de Yabancı Uyruklu Şahsı Bıçaklayarak Öldüren Adam Tutuklandı

    Kayseri'nin Melikgazi ilçesinde, aralarında husumet bulunan M.P. ile yabancı uyruklu Abdul Shaid Zahin arasında çıkan tartışma sonucunda M.P. tarafından bıçaklanan Zahin hayatını kaybetti. Şüpheli M.P. gözaltına alındıktan sonra tutuklanarak cezaevine teslim edildi.

  • Hatay İskenderun'da 4 hükümlü ve 5 şüpheli yakalandı
    23:38 Hatay İskenderun'da 4 hükümlü ve 5 şüpheli yakalandı

    Hatay'ın İskenderun ilçesinde, kesinleşmiş hapis cezası bulunan 4 hükümlü ile çeşitli suçlardan aranan 5 şüpheli yakalandı. Operasyonlarda bir tabanca, 90 fişek, 4 tüfek, 11 tüfek fişeği ile 1 bıçak ele geçirildi. Tutuklanan şüpheliler adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.

  • Çanakkale'nin Ayvacık ilçesi açıklarında 29 düzensiz göçmen yakalandı
    23:33 Çanakkale'nin Ayvacık ilçesi açıklarında 29 düzensiz göçmen yakalandı

    Çanakkale'nin Ayvacık ilçesi açıklarında Sahil Güvenlik Kuzey Ege Grup Komutanlığı ekipleri tarafından hareket halinde bir lastik bot tespit edildi. Yapılan operasyonda Afganistan ve İran uyruklu 8'i çocuk toplam 29 düzensiz göçmen yakalandı. Göçmenler, işlemlerinin ardından Ayvacık Geri Gönderme Merkezine teslim edildi.

  • Kayseri'de Tarihi Eser Operasyonu: Çok Sayıda Sikke ve Obje Ele Geçirildi
    23:20 Kayseri'de Tarihi Eser Operasyonu: Çok Sayıda Sikke ve Obje Ele Geçirildi

    Kayseri'de jandarma ekipleri tarafından yapılan çalışmalarda arama yapılan bir araçtan çok sayıda tarihi eser çıktı. İstihbari çalışmalar sonucunda durdurulan araçta ve sürücüsü üzerinde yapılan aramalarda 10 adet sikke, 5 adet obje ve 20 gram altın tozu bulundu. Materyallere el konulurken, sürücü gözaltına alındı.


Advertisement