Minibüste Başörtülü Genç Kıza Saldırı Davasında Karar - Son Dakika
Güncel

Minibüste Başörtülü Genç Kıza Saldırı Davasında Karar

Minibüste Başörtülü Genç Kıza Saldırı Davasında Karar

İstanbul Maltepe'de bindiği minibüste başörtülü genç kızın darp edilmesine ilişkin yargılanan Ayhan Almıla Kursar, "hakaret" ve "inanç, düşünce ve kanaat hürriyetinin kullanılmasını engelleme" suçlarından 1 yıl 10 ay 15 gün hapis cezası ve 3 bin 880 lira para cezasına çarptırıldı.

10.01.2019 16:21
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

İstanbul Maltepe'de bindiği minibüste başörtülü genç kızın darp edilmesine ilişkin yargılanan Ayhan Almıla Kursar, "hakaret" ve "inanç, düşünce ve kanaat hürriyetinin kullanılmasını engelleme" suçlarından 1 yıl 10 ay 15 gün hapis cezası ve 3 bin 880 lira para cezasına çarptırıldı. Mahkeme bu cezaları erteledi. Maltepe'de minibüste lise öğrencisi başörtülü genç kızın darp edilmesine ilişkin sanık Ayhan Almıla Kursar'ın 7 yıl 10 aya kadar hapis istemiyle yargılandığı dava karara bağlandı. Anadolu 19. Asliye Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmaya mağdur Fatma Dilara Aslıhan Yiğit, avukatları ile Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı avukatı katıldı. Kadın ve Demokrasi Derneği (KADEM) avukatları da salonda hazır bulundu.

"BAŞÖRTÜSÜNÜ ÇEKTİ" Duruşmada minibüs şoförü tanık olarak dinlendi. Tanık beyanında, "Olay tarihinde Kadıköy Pendik hattında minibüs şoförlüğü yapıyordum. Pendik istikametine doğru minibüs caddesinde seyir halindeyken arkamda oturan müşteki yanında daha sonradan fizik hocası olduğunu öğrendiğim bir kişiyle sohbet ediyordu. Hatırladığım kadarıyla fizik bölümünü okuyacağını söylüyordu. Sanık da onun arkasında oturuyordu. Fizikle ilgili hususu duyunca birden, 'Atatürk sağ olsaydı siz başörtüyle okuyamazdınız' dedi. Bunun üzerine mağdure şaşkındı, arkasını döndüğünde sanığın agresif tavırları devam ediyordu. Başörtüsüne sarılmış ve başörtüsünü çekmişti, mağdurenin başı açık kalmıştı. Biz yatıştırmaya çalıştık ancak fazla müdahale edemedik. Daha sonra karakolun önünde durdum ve müracaat etmeleri için aşağı inmelerini söyledim" dedi.

"PİŞMANIM, NE YAPTIĞIMI HATIRLAMIYORUM" Tanığın beyanına yönelik söz alan sanık, "Şoför bey doğru söylüyor herhalde. Ben olay anını tam hatırlamıyorum. Arkadaş küfür ederek üzerime yürüdü ben de başörtüsünü açtım. Sadece bağırdığımı hatırlıyorum" dedi. Sanık son sözünde, "Ben psikolojik tedavi görüyorum. Pişmanım, olay günü ne yaptığımı bilmiyorum" diye konuştu. Davayı karara bağlayan mahkeme sanık Ayhan Almıla Kursar'ın "halkı kin ve düşmanlığa alenen tahrik etme" ve "halkın bir kesimini sosyal, sınıf, din, mezhep, cinsiyet veya bölge farklılıklarına dayanarak alenen aşağılama" suçlarından beraatine karar verdi. Sanık hakkında "inanç, düşünce ve kanaat hürriyetinin kullanılmasını engelleme" suçundan 1 yıl 10 ay 15 gün hapis cezası veren mahkeme, sanığın "hakaret" suçundan da 3 bin 880 lira adli para cezası ödemesine hükmetti. Mahkeme, bu cezaları erteledi.

DURUŞMA ÖNCESİ KADEM'DEN AÇIKLAMA Duruşma öncesinde adliye önünde Kadın ve Demokrasi Derneği (KADEM) adına açıklama yapan avukat Canan Sarı, "Lise öğrencisi Fatma Dilara Aslıhan Yiğit, tercih ettiği kıyafetinden dolayı bindiği minibüste bir kadın tarafından sözlü ve fiziksel şiddete maruz kaldı. Hayata dair bakış açısı ve fikirleri yeni yeni olgunlaşan genç bir bireyin psikolojik olarak olumsuz yönde etkilendiği bir eyleme maruz kalmasını derin bir üzüntüyle karşıladık" dedi.

"Hür iradesiyle karar verdiği bireysel seçimlerinden dolayı şiddete maruz kalan kişilere karşı uygulanan bu tahammülsüzlük hali, toplumumuzun huzur ortamını zedelemesi açısından da oldukça tehlikelidir" diyen Sarı, "Kültürel zemininde birlikte yaşama duyguları oldukça gelişmiş olan topraklarımızda hoşgörü ortamından bizi uzaklaştıracak bu olaylara karşı dikkatli olmamız gerektiğini savunuyoruz. Tek tip görüntü ve düşünceye sahip bireylerin bulunduğu toplulukların, farklı olanı kabul edip benimsemedikçe toplum olamayacağı gerçeğini kabul etmenin ilerleme açısından da önemli olduğunu düşünüyoruz" diye konuştu.

(İHA)

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Minibüste Başörtülü Genç Kıza Saldırı Davasında Karar - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Çorlu'da bir geri dönüşüm fabrikasında çıkan yangın söndürüldü
    19:27 Çorlu'da bir geri dönüşüm fabrikasında çıkan yangın söndürüldü

    Tekirdağ'ın Çorlu ilçesinde bulunan bir geri dönüşüm fabrikasının bahçesinde çıkan yangın, itfaiye ekiplerinin müdahalesiyle söndürüldü. Fabrika çalışanlarının ihbarı üzerine olay yerine gelen ekipler, yaklaşık 1 saat süren müdahalenin ardından yangını kontrol altına aldı. Yangın sonucunda fabrikada hasar meydana geldi.

  • Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, ABD Temsilciler Meclisi Silahlı Hizmetler Komisyonu üyelerini kabul etti
    19:25 Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, ABD Temsilciler Meclisi Silahlı Hizmetler Komisyonu üyelerini kabul etti

    Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, ABD Temsilciler Meclisi Silahlı Hizmetler Komisyonu Başkanı Mike Rogers, Kıdemli Üyesi Adam Smith ve beraberindeki üyeleri Ankara'da kabul etti. Bakan Fidan'ın kabulüne ilişkin paylaşım, Bakanlığın X sosyal medya hesabından yapıldı. Görüşmede, Bakan Fidan'ın ABD Temsilciler Meclisi Silahlı Hizmetler Komisyonu Başkanı Rogers, Kıdemli Üyesi Smith ve beraberindeki üyelerle Ankara'da bir araya geldiği belirtildi.

  • Türkiye'nin Pekin Büyükelçisi İsmail Hakkı Musa, Çin- Türkiye ilişkilerini değerlendirdi
    19:24 Türkiye'nin Pekin Büyükelçisi İsmail Hakkı Musa, Çin- Türkiye ilişkilerini değerlendirdi

    Türkiye'nin Pekin Büyükelçisi İsmail Hakkı Musa, Çin'in Haynan Adası'nda düzenlenen Boao Asya Forumu'nda Türkiye-Çin ilişkileri, Yeniden Asya Girişimi ve Asya'daki bağlantılık projelerine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

  • Kahramanmaraş'taki depremde yıkılan Ebrar Sitesi davası devam ediyor
    19:23 Kahramanmaraş'taki depremde yıkılan Ebrar Sitesi davası devam ediyor

    6 Şubat 2023'teki Kahramanmaraş merkezli depremde yıkılan Ebrar Sitesi B Blok'ta 109 kişinin ölümü, 3 kişinin yaralanmasına ilişkin 6 sanığın yargılanmasına devam edildi. Tutuklu sanıklar SEGBİS aracılığıyla duruşmaya katıldı. Mahkeme, tutuksuz sanık Mehmet Akif Özgüler'in adli kontrol kararını kaldırdı. Sanıklar, binanın yasalara uygun olarak yapıldığını savundu. Duruşma 13 Haziran'a ertelendi.

  • Edirne'de terörle mücadele kapsamında 13 şüpheli yakalandı
    19:19 Edirne'de terörle mücadele kapsamında 13 şüpheli yakalandı

    Edirne'de jandarma ekipleri tarafından gerçekleştirilen terörle mücadele çalışmaları kapsamında 8 FETÖ ve 5 PKK-KCK üyesi olmak üzere toplam 13 şüpheli gözaltına alındı. Şüpheliler hakkında yasal işlemler başlatıldı.

  • THY, Trablus'a yeniden uçmaya başladı
    19:17 THY, Trablus'a yeniden uçmaya başladı

    Türk Hava Yolları (THY), Mitiga Uluslararası Havalimanı'na ilk uçuşunu gerçekleştirerek Trablus'a yeniden uçmaya başladı. THY Genel Müdürü Bilal Ekşi, törende yaptığı konuşmada, Libya'ya tekrar sefer başlatmanın mutluluğunu dile getirdi ve Afrika'yı kültürlerle buluşturmaya devam edeceklerini belirtti. Ayrıca, THY misafirleri için özel fiyatlarla seyahat imkanı sunulacak ve Trablus seferleri haftada 3 gün icra edilecek.

  • Manisa'da Jandarma Operasyonu: 198 Adet Uyuşturucu Hap Ele Geçirildi
    19:11 Manisa'da Jandarma Operasyonu: 198 Adet Uyuşturucu Hap Ele Geçirildi

    Manisa'nın Salihli ilçesinde jandarma ekipleri tarafından durdurulan 2 şüphelinin üzerinde yapılan aramada toplam 198 adet uyuşturucu hap ele geçirildi. Gözaltına alınan şüpheliler tutuklandı.

  • Edirne'de yapılan denetimlerde 9 kaçak göçmen yakalandı
    19:08 Edirne'de yapılan denetimlerde 9 kaçak göçmen yakalandı

    Edirne'nin Lalapaşa ilçesinde jandarma ekipleri tarafından yapılan denetimlerde, Mısır uyruklu 9 kaçak göçmen yakalandı. Ayrıca, 1 organizatör ve göçmen kaçakçılığında kullanılan bir araç da ele geçirildi. Yakalanan göçmenler, ülkelerine geri gönderilmek üzere Edirne İl Göç İdaresine teslim edildi.


Advertisement