Minik 'Arkeologlar' Assos'ta Kazı Heyecanı Yaşadı - Son Dakika
Güncel

Minik 'Arkeologlar' Assos'ta Kazı Heyecanı Yaşadı

ÇANAKKALE'nin Ayvacık İlçesi'ne bağlı Behramkale Köyü'nde bulunan Assos Antik Kenti'nde, demir çelik fabrikası İçdaş'ın sosyal sorumluluk projesi kapsamında minik öğrencilere temsili kazı yaptırıldı.

11.08.2017 15:22
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

ÇANAKKALE'nin Ayvacık İlçesi'ne bağlı Behramkale Köyü'nde bulunan Assos Antik Kenti'nde, demir çelik fabrikası İçdaş'ın sosyal sorumluluk projesi kapsamında minik öğrencilere temsili kazı yaptırıldı. Kazı heyeti tarafından önceden toprağın altına yerleştirilen buluntu eserlerin kopyalarını ortaya çıkaran öğrenciler, büyük heyecan yaşadı.

Çanakkale'deki Troia, Assos, Parion ve Apollon Smintheion Tapınağı gibi arkeolojik alandaki kazıların ana sponsoru olan demir çelik fabrikası İçdaş, arkeolojiye olan katkısını 2014 yılından bu yana sürdürdüğü 'İçdaş Minik Arkeologlar Sosyal Sorumluluk Uygulaması' ile perçinliyor. Yıl içinde kentteki minik öğrenciler, çeşitli antik kentlere götürülerek temsili kazı yaptırılıyor. Bu kapsamda 16 minik öğrenci, bugün Assos Antik Kenti'ne getirildi.

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Assos Antik Kenti Kazı Başkanı Prof. Dr. Nurettin Arslan, antik kentin nekropolis alanında minik öğrencileri karşıladı. Kazı Başkanı Nurettin Arslan, minik öğrencileri antik kentin tarihçesiyle kazı çalışmaları hakkında bilgi verdi. Ardından öğrenciler, antik kentin batı kapısı girişi önündeki temsili alanda kazı yaptı. Ellerine fırça, mala, kazma ve kürek gibi malzemeleri alıp kazı yapan minikler, kısa süre sonra kazı ekibi tarafından önceden alana gömülen buluntuların kopyalarına rastladı. Buldukları her eser karşısında heyecanının ve şaşkınlığını gizleyemeyen öğrenciler, eserleri birbirlerine göstererek sevinç yaşadı.

Öğrencilerin kazı sırasında buldukları heykelcik parçaları, seramik kap, çömlek, vazo ve Athena Tapınak modeli eserler, kendilerine anı olarak kalması için hediye edildi. Kazı sonrası minik arkeologlara sertifikalarını veren Prof. Dr. Nurettin Arslan, öğrencileri antik kenti gezdirerek, tarihi hakkında bilgiler verdi. Son olarak öğrenciler, kazı evinde misafir edilerek öğle yemeği ikram edildi.

Projeyi değerlendiren Kazı Başkanı Prof. Dr. Nurettin Arslan, İçdaş minik arkeologlar sosyal sorumluluk uygulamasının büyük önem taşıdığını söyledi. Arslan, "Bugün minik arkeologlarımız Assos'a geldiler. Buradaki ilgi ve heyecanları beni de çok şaşırttı. Bu yaştaki çocukların bu heyecanı yaşamaları ve ileride de sahip olduğumuz kültürel mirasın korunması, gelecek kuşaklara aktarılması konusunda da önemli bir köprü görevi göreceğinden hiçbir şüphemiz yok. Buradaki kazılarımız İçdaş'ın sponsorluğunda devam ediyor. Bu nedenle geçen yıldan bu yana kazılarımızı daha uzun sürede yapabiliyoruz. Minik öğrenciler için bu alanı seçtik. Buraya önceden eserler de bizim kopya olarak ürettiğimiz mezarlıkta ele geçmiş olan buluntulardan oluşuyor. Kap, kaçak heykelcikler gibi hediyelerin kopyaları koyduğumuz içinde çocuklar yaptığı kazılar sırasında eserler sanki gerçekmiş gibi onlara ayrı bir heyecan yarattı. Çocukların bu kadar ilgili olması bizi şaşırtıyor. Normalde bu sıcağın altında bu çocukları 5 dakika tutamazsınız. Ama bir amaç ve hedef doğrultusunda yönlendirebilirseniz, bilinçlendirebilirseniz saatlerce bir noktaya odaklanıp heyecanla bu işi yapabileceklerini görmekteyiz. Buraya gelen çocukların içlerinden birkaç tanesi mutlaka arkeoloji alanına ilerleyip, bizim olduğumuz yerlere gelip, ülkemizi bu konuda tanıtılması ve bilimsel alanda ileri gitmesi konusuna katkı sağlayacağından hiç şüphemiz yok" dedi.

Öğrencilerden 8 yaşındaki Güneş Su Şahbaz, yaptığı kazı sırasında bir vazo parçası bulduğunu söyledi. Kaan Yalçın ise Assos Antik Kentine gezmeye geldiklerini belirterek, "Kazı yaparak böyle eserler bulacağımı düşünmüyordum. Bu duyguyu yaşamak acayip güzeli bir şey. Daha fazla da kazı yapıp eser bulmak istiyorum" dedi. Aleyna Durmaz ise kazı sırasında seramik bir tabak parçası bulduğunu ifade ederek, "İlk başta bulamayacağımı sanıyordum. Ama kazı yaptıkça buldum" diye konuştu.

Proje kapsamında çocuklar, daha sonra Gülpınar Köyündeki Apollon Smintheion Tapınağı'nda kazı yapmaya gitti. - Çanakkale

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Minik 'Arkeologlar' Assos'ta Kazı Heyecanı Yaşadı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Antalya'da izinsiz tıbbi işlem yapan işletmeye adli ve idari işlem
    16:12 Antalya'da izinsiz tıbbi işlem yapan işletmeye adli ve idari işlem

    Antalya'da, izinsiz ve yetkisiz tıbbi işlem yapılan bir işletmenin yabancı uyruklu sahibine adli ve idari işlem yapıldı. Konyaaltı İlçe Emniyet Müdürlüğü ve Konyaaltı İlçe Sağlık Müdürlüğü görevlileri tarafından gerçekleştirilen çalışmada, Kuşkavağı Mahallesi'ndeki bir apartman dairesinde yapılan aramada, bin 757 adet çeşitli tıbbi malzeme ve cihaz ele geçirildi.

  • Alanya'da yapılan trafik uygulamasında 23 araç trafikten men edildi, 1 aranan şahıs yakalandı
    16:11 Alanya'da yapılan trafik uygulamasında 23 araç trafikten men edildi, 1 aranan şahıs yakalandı

    Antalya'nın Alanya ilçesinde Jandarma ekipleri tarafından yapılan genel trafik uygulamasında 2 bin 135 araç kontrol edildi. Uygulama sonucunda 23 araç trafikten men edilirken, 1 aranan şahıs yakalandı. Ayrıca, 1 kişinin ehliyeti geri alındı.

  • Türkiye Diyanet Vakfı, Filistin'e yardım kampanyasına destekler artıyor
    16:11 Türkiye Diyanet Vakfı, Filistin'e yardım kampanyasına destekler artıyor

    Diyanet İşleri Başkanlığı ile Türkiye Diyanet Vakfı tarafından başlatılan 'özgür Filistin'in yanındayız' yardım kampanyasına her kesimden destek gelmeye devam ediyor. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği İlkokulu öğrencileri, Filistin için biriktirdikleri yardımı TDV Elazığ Şubesine teslim etti. Elazığ İl Müftüsü İrfan Üstündağ, kampanyaya desteklerinden dolayı teşekkürlerini iletti.

  • Kütahya'da 3 aylık hamile karısını bıçakla öldürdüğü iddia edilen şüpheli tutuklandı
    16:09 Kütahya'da 3 aylık hamile karısını bıçakla öldürdüğü iddia edilen şüpheli tutuklandı

    Kütahya'da akraba ziyareti için gittikleri evde çıkan tartışma sırasında 3 aylık hamile olan karısını bıçakla öldürdüğü iddia edilen Enes Uşak tutuklandı. Zanlı, çıkarıldığı nöbetçi sulh ceza hakimliği tarafından 'eşe ve kadına karşı kasten öldürme' suçlamasıyla tutuklandı. Olayın ardından çiftin suç kayıtları olduğu ve çocuklarının yetiştirme yurdunda olduğu ortaya çıktı.

  • Bingöl'de trafik kazasında hayatını kaybeden Jandarma Uzman Çavuş için tören düzenlendi
    16:09 Bingöl'de trafik kazasında hayatını kaybeden Jandarma Uzman Çavuş için tören düzenlendi

    Bingöl'de meydana gelen trafik kazasında hayatını kaybeden Jandarma Uzman Çavuş Alper Nuri Çil için Bingöl Havalimanında tören düzenlendi. Törene İl Jandarma Komutanı, İl Emniyet Müdürü ve diğer güvenlik güçleri katıldı. Çil'in cenazesi memleketi Afyonkarahisar'a gönderildi.

  • Samsun'da 113 Kadın Çiftçiye Süt Sığırcılığı Eğitimi ve Makine Desteği
    16:06 Samsun'da 113 Kadın Çiftçiye Süt Sığırcılığı Eğitimi ve Makine Desteği

    Samsun'un 17 ilçesinde 113 kadın çiftçiye Süt Sığırcılığı Eğitim Projesi ile yüzde 75 devlet destekli süt sağım makinesi verildi. Proje kapsamında kadın çiftçilere süt sağım makinesi dağıtılırken, aynı zamanda eğitim de verildi. Vali Yardımcısı Şevket Cinbir, dağıtım töreninde yaptığı konuşmada, kadınların hayvancılık sektöründe daha güçlü bir Türkiye için önemli bir rol oynadığını belirtti. İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Sağlam ise projenin amacının kadın çiftçilerin işlerini kolaylaştırmak olduğunu ifade etti.

  • Hamza Dağ: Aday belirlerken yapay zeka değil, insan zekası kullandık
    16:06 Hamza Dağ: Aday belirlerken yapay zeka değil, insan zekası kullandık

    Cumhur İttifakı İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Hamza Dağ, aday belirleme sürecinde yapay zeka yerine insan zekasını kullandıklarını belirtti. Dağ, adaylarının ilçelerde çok önde olduklarını söyledi.

  • Karabük'ün Safranbolu ilçesinde kaçak kazı yapan kişi gözaltına alındı
    16:05 Karabük'ün Safranbolu ilçesinde kaçak kazı yapan kişi gözaltına alındı

    Karabük'ün Safranbolu ilçesinde, Karıt köyü yakınlarında kaçak kazı yapıldığı ihbarı üzerine İl Jandarma Komutanlığı ekipleri operasyon düzenledi. Operasyonda 1 kişi suçüstü yakalanırken, kürek, kazma, çapa ve el dedektörü ele geçirildi. Gözaltına alınan şüpheli, jandarmadaki işlemlerinin ardından adliyeye sevk edildi.

  • Gebze'deki öğrenci servisi kazasıyla ilgili 7 sanığın yargılanması devam ediyor
    16:05 Gebze'deki öğrenci servisi kazasıyla ilgili 7 sanığın yargılanması devam ediyor

    Kocaeli'nin Gebze ilçesinde meydana gelen öğrenci servisi kazasında hayatını kaybeden 5 kişiyle ilgili olarak tutuklu 7 sanığın yargılanması devam ediyor. Duruşmada, servis denetiminden sorumlu öğretmenlerin ifadeleri alındı. Aileler ve öğrencilerin avukatları, düzenli denetim yapılmadığını savunarak, tüm sorumlular hakkında suç duyurusunda bulunulmasını talep etti. Sanıkların avukatları ise suçun sadece müvekkillerinde olmadığını iddia ederek, diğer sorumluların da yargılanmasını istedi. Mahkeme heyeti, eksikliklerin giderilmesi ve tanıkların dinlenilmesi için duruşmayı erteledi.


Advertisement