Minik Öykü İçin Yapılan Kan ve Kök Hürce Bağışı Türkiye'ye Umut Oldu - Son Dakika
Genel

Minik Öykü İçin Yapılan Kan ve Kök Hürce Bağışı Türkiye'ye Umut Oldu

Minik Öykü için yapılan kan ve kök hürce bağışı Türkiye'ye umut oldu Nakil bekleyen Öykü Arin için kök hücre bağışı yapan bir kişinin kanı 1,5 aylık bir bebeğe uydu Kök hücresi bağışı için Kızılay'a giden bir kişi lösemi olduğunu öğrendi ve tedaviye başlandı İlik nakli bekleyen Öykü Arin...

23.01.2019 16:08
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Minik Öykü için yapılan kan ve kök hürce bağışı Türkiye'ye umut oldu

Nakil bekleyen Öykü Arin için kök hücre bağışı yapan bir kişinin kanı 1,5 aylık bir bebeğe uydu

Kök hücresi bağışı için Kızılay'a giden bir kişi lösemi olduğunu öğrendi ve tedaviye başlandı

İlik nakli bekleyen Öykü Arin için yapılan bağış hayat kurtarıyor

Öykü Arin'in annesi Eylem Yazıcı:

"Şu an donör olmayarak birinin hayatını kurtarmıyor olabilirsiniz"

"Öykü, bazen 'Benim beynim ve kanımda bir şey mi var?' gibi sorular soruyor"

ANTALYA - Lösemi hastası Öykü Arin'in annesi Eylem Yazıcı, kızı için başlatılan ilik kampanyasının birçok kişinin hayatının kurtulmasına sebep olduğunu belirterek, "İlginç şeyler oluyor. Öykü Arin için kök hücre bağışı yapan birinin kanı 1,5 aylık bir bebeğe uydu. 40-50 yaşlarında birisi kök hücresi bağışı için Kızılay'a gittiğinde lösemi olduğu ortaya çıktı. Yapılan bağışların başka hastalara da uyduğunu duyduk. Bu sayede hayat ve kendi hayatlarını kurtarıyorlar" dedi.

Geçtiğimiz kasım ayında lösemi hastalığının bir türü olan ve milyonda bir kişide görülen Juvenil Myelomonositik Lösemi teşhisiyle tedavisine başlanan 3 buçuk yaşındaki Öykü Arin için süre daralıyor. Mart ayının başında ilik nakli yapılması gereken Öykü için daha önce 'Lösemili Çocuklar İçin Umut Ol' adıyla Türkiye ve 12 ülkede başlatılan kök hücre bağışı kampanyasına şimdiye kadar binlerce donörün yanı sıra, kamu kurum ve kuruluşları, sanatçılar ve en çok izlenen diziler dahi destek verdi. Şu ana kadar Öykü için uygun ilik henüz bulunamazken, onun için yapılan bağışlardan ise birçok kişiye uygun donör bulunduğu, bazı bağışçıların da ciddi hastalıklara yakalandığı ortaya çıkarak erken evrede tedavi altına alındığı öğrenildi.

"Şu an donör olmayarak birinin hayatını kurtarmıyor olabilirsiniz"

Öykü Arin'in aralıklarla trombosit kan alımı gerçekleştirdiğini belirten Anne Eylem Yazıcı, kızının mart ayı başında nakil olması gerektiğini söyledi. İlik nakli konusunda insanların yanlış fikirlere kapıldığını ifade eden Eylem Yazıcı, "İlik nakli denilince kemiğinin kırılacağını, bütün iliğinin alınacağını zanneden insanlarımız var. Belki daha fazlası da var akıllarında ama insanlar bunu söyleyemiyor. İşlemin hiçbir etkisi yok. Kızılay'a kök hücre bağış yapacağınıza dair 3 tüp kan veriyorsunuz. Bu kanlar araştırıldığında Öykü ya da başka bir hasta ile uyumluysa sizi arıyorlar ve birinin hayatını kurtarabileceğini söylüyorlar. Ardından 5 günlüğüne hastanın tedavi gördüğü hastaneye gidiyorsunuz. Sağlık Bakanlığı tüm masraflarınızı karşılıyor. İş yerinden de bir ay izinli sayılıyorsunuz. İşlem bu kadar basit ve korkulacak hiçbir şey yok. Bir insanın ya da bir çocuğun hayatını kurtarmak için 5 gününüzü ayırmanız gerekiyor. Kim olursa olsun, mutlaka donör olun, umut olun ve sakın vazgeçmeyin. Bu yayını izleyen, henüz donör olmamış kişilere sesleniyorum. O kişi siz olabilirsiniz. Şu an donör olmayarak birinin hayatını kurtarmıyor olabilirsiniz. O kişinin başına kötü bir şey geldiğinde asıl sorumlu siz olacaksınız" dedi.

Çukur ve Kadın dizilerinden anlamlı davranış

Başlatılan kampanya sonrası birçok sanatçının ve dizilerin Öykü için destek verdiğini kaydeden Yazıcı, "Bütün Çukur dizisi oyuncularına, ekibine ve Ay Yapım'a. Sağ olsunlar duvar yazısı olarak dizide yer verdiler. Aynı zamanda kendileri gidip kök hücre bağışı yaptılar. Sadece Çukur dizisi değil, kadın dizisi de keza yaptı aynı şeyi. Onun dışında başka dizilerden oyuncular da gidip toplu halde kan verdiler. Instagram ve sosyal medyalarında paylaştılar. Bunlar çok önemli oluyor. İnsanlarda duyarlılık artıyor" diyerek, tüm sanatçılara teşekkür etti.

Öykü için yapılan bağışlar hayat kurtarıyor

Kampanya süresince ilginç olaylarla karşılaştığını da ifade eden Yazıcı, sözlerine şöyle devam etti:

"Öykü Arin için kök hücre bağışı yapan birinin kanı 1,5 aylık bir bebeğe uydu. Başkalarına uyanları da duyuyoruz. Daha ilginç şeyler de oldu. Bursa İnegöl'de ilk hafta kampanyaya katılan biri, kendi yeğenlerinin lösemi olduğunu öğrendiler ve Öykü'nün kampanya süresince bağışlanan kök hücrelerinden biri onlara uydu. Yine dün İzmir'de, 40-50 yaşlarında birisi kök hücresi bağışı için Kızılay'a gitti. Kan araştırması sonrası kendisinin lösemi olduğu ortaya çıktı. Yani henüz başlangıç aşamasında olduğu için yan etkilerini görmemiş ve farkında değilmiş. Kendi hayatını kurtarmış oldu. Çok erken dönemde ortaya çıktığı için tedavi olabilecek. Dolayısıyla benim çağrım herkese. Kendiniz için yapıyorsunuz. Yarın sizin de başınıza gelip gelmeyeceğini bilemezsiniz."

"'Benim beynimde bir şey mi var?' diye soruyor"

Son olarak Öykü'nün hastalığıyla ilgili detayları bilmediğini belirten Yazıcı, "Hasta olduğunu biliyor. Bazen 'Benim beynim ve kanımda bir şey mi var?' gibi sorular soruyor. Sonuçta o küçük bir çocuk ve biz de basit bir şekilde tedavi olduğunu anlatıyoruz. Biz ona, 'Herkes doktora gidiyor ve kan veriyor. Bu herkesin başına geliyor' diyerek olayı genelleştiriyoruz. Moral ve hijyenine özen gösteriyoruz" dedi.

Minik Öykü İçin Yapılan Kan ve Kök Hürce Bağışı Türkiye\'ye Umut Oldu
Kaynak: İHA

Son Dakika Genel Minik Öykü İçin Yapılan Kan ve Kök Hürce Bağışı Türkiye'ye Umut Oldu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Kocaeli'de Tarımsal Kalkınma İçin Yüzde 50 Hibeli Gübre Desteği
    09 Nis Kocaeli'de Tarımsal Kalkınma İçin Yüzde 50 Hibeli Gübre Desteği

    Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, tarımsal üretimin kesintisiz devam etmesi amacıyla meyve sebze yetiştiricilerine yüzde 50 hibeli katı organomineral gübre desteği sağlıyor. Üreticilerin yoğun ilgi gösterdiği desteğin başvuruları tamamlandı ve gübre dağıtımı Ramazan Bayramı'ndan sonra başlayacak.

  • Gaziantep'te Bayram Öncesi Kolonyalara Yoğun İlgi
    09 Nis Gaziantep'te Bayram Öncesi Kolonyalara Yoğun İlgi

    Gaziantep'te Ramazan Bayramı öncesi çarşıda büyük yoğunluk yaşanırken vatandaşlar doğal kokulardan oluşan kolonyalara ilgi gösteriyor. Kolonya, geleneksel ziyaret kültürünü yaşatmanın yanı sıra dezenfektan özelliğiyle de tercih ediliyor. Kolonya alırken kaliteye dikkat edilmesi gerektiği vurgulanırken, fiyatlar litre başına 120-150 TL arasında değişiyor.

  • İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay, ESHOT personeliyle bayramlaştı
    09 Nis İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay, ESHOT personeliyle bayramlaştı

    İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay, Büyükşehir Belediyesi ve bağlı kurumlarda görev yapan personelle bayramlaşma programına ESHOT ile başladı. Başkan Tugay, personele hitaben, 'Büyük bir sorumluluk duygusu ile iyi hizmet sunuyorsunuz. Bunu daha da kaliteli hale getirmek için hep birlikte çalışacağız. Sizleri tanıdığım ve aynı ortamda çalışma fırsatı bulduğum için büyük mutluluk duyuyorum' dedi.

  • AK Parti Adıyaman İl Başkanı Emrah Erkan Bulucu Ramazan Bayramı Mesajı Yayımladı
    09 Nis AK Parti Adıyaman İl Başkanı Emrah Erkan Bulucu Ramazan Bayramı Mesajı Yayımladı

    AK Parti Adıyaman İl Başkanı Emrah Erkan Bulucu Ramazan Bayramı dolayısıyla bir mesaj yayımladı.

  • Oltulu kadın girişimci Ayşe Avcı, Azerbaycan'a arı ürünleri ihracatı gerçekleştirdi
    09 Nis Oltulu kadın girişimci Ayşe Avcı, Azerbaycan'a arı ürünleri ihracatı gerçekleştirdi

    Oltu Organize Sanayiinde faaliyet gösteren Ayşe Avcı, Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu tarafından sağlanan 20 milyonluk destekle açtığı arı ürünleri fabrikasının ilk ihracatını Azerbaycan'a gerçekleştirdi. Avcı, projeye başlamasında ve üretim sürecinde kendisine destek olanlara teşekkür etti ve fabrikasında bal mumu, fondan şekeri, arı yemi maddesi, arı invert şurubu, kovan ve çerçeve üretimi yapıldığını belirtti.

  • Yavuz Ağıralioğlu,
    09 Nis Yavuz Ağıralioğlu, "İYİ Parti'ye dön" diyenlere kapıyı kapattı: Altyapısını tamamladığımız siyasi hazırlığın içerisindeyiz

    27 Nisan'da düzenlenecek olan İYİ Parti kurultayı öncesi, teşkilatın Yavuz Ağıralioğlu'na dönmesi için baskı yaptığı konuşuluyordu. Ancak Ağıralioğlu, sosyal medya üzerinden İYİ Parti'ye dönmeyeceğini ve yeni bir parti kurma hazırlığında olduğunu açıkladı.

  • Aydın'da Jandarma Ekipleri Tarafından Uyuşturucu Kullanan 5 Şüpheli Yakalandı
    09 Nis Aydın'da Jandarma Ekipleri Tarafından Uyuşturucu Kullanan 5 Şüpheli Yakalandı

    Aydın İl Jandarma Komutanlığı tarafından yapılan çalışmalar sonucunda, Germencik İlçe Jandarma Komutanlığı tarafından yakalanan B.D., M.C.S., A.B., İ.Ç. ve G.Ö. isimli 5 şüpheli, sağlık kuruluşunda yapılan testlerde uyuşturucu madde kullandıkları tespit edildi. Şüpheliler hakkında adli işlem başlatıldı.

  • Lapseki Belediye Meclisi İlk Toplantısını Gerçekleştirdi
    09 Nis Lapseki Belediye Meclisi İlk Toplantısını Gerçekleştirdi

    Çanakkale'nin Lapseki ilçesinde, yeni seçilen Belediye Başkanı Atilla Öztürk başkanlığında ilk Belediye Meclisi toplantısı yapıldı. Toplantıda gündem maddeleri görüşüldü ve 2023 Yılı Faaliyet Raporu tartışıldı.

  • Başkentteki bayram telaşı havadan görüntülendi
    09 Nis Başkentteki bayram telaşı havadan görüntülendi

    Ramazan Bayramı öncesi Ankara'da oluşan trafik ve alışveriş yoğunluğu havadan görüntülendi. Ulus semtinde uzun araç kuyrukları oluşurken alışveriş merkezleri insanlarla doldu taştı. Ankaralı vatandaşlar bayram coşkusunu ve hazırlıklarını gözler önüne serdi.

  • VİOP'ta BIST 30 endeks kontratı güne düşüşle başladı
    09 Nis VİOP'ta BIST 30 endeks kontratı güne düşüşle başladı

    Borsa İstanbul Vadeli İşlem ve Opsiyon Piyasası'nda (VİOP) nisan vadeli BIST 30 endeksine dayalı kontrat, güne yüzde 0,1 azalışla 10.684,00 puandan başladı. Nisan vadeli endeks kontratı, açılış seansında önceki normal seans kapanışın yüzde 0,1 altında 10.684,00 seviyesinden işlem gördü. Analistler, küresel pay piyasalarında, yarın ABD'de açıklanacak enflasyon verileri öncesi temkinli bir seyir izlendiğini belirterek, bugün yurt içinde Ramazan Bayramı tatili öncesi Borsa İstanbul'da yarım gün işlem gerçekleştirileceğini söyledi.

  • Türkiye Genelinde Hava Durumu Tahmini
    09 Nis Türkiye Genelinde Hava Durumu Tahmini

    Meteoroloji Genel Müdürlüğü tarafından yapılan tahminlere göre, Türkiye genelinde parçalı yer yer çok bulutlu bir hava bekleniyor. Batı Akdeniz'in iç kesimleri, Doğu Akdeniz, İç Anadolu'nun güney ve doğusu, Doğu Karadeniz'in iç kesimleri, Doğu ve Güneydoğu Anadolu ile Tokat çevrelerinde sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışlar bekleniyor. Yağışların özellikle Doğu Akdeniz, Güneydoğu Anadolu, Bitlis, Muş, Şırnak, Van'ın güney ve doğusu ile Hakkari'de kuvvetli olması tahmin ediliyor. Marmara'nın güney ve doğusu ile Batı ve Orta Karadeniz'de yer yer sis ve pus hadisesi görüleceği tahmin ediliyor. Hava sıcaklığı ise iç ve doğu kesimlerde artacak, diğer yerlerde önemli bir değişiklik olmayacak ve genel olarak mevsim normalleri civarında seyredecek. Rüzgar genellikle kuzey ve kuzeydoğudan esecek, yurdun doğusunda güneyli yönlerden hafif, ara sıra orta kuvvette olacak. Marmara'nın güneybatısı ve Ege kıyılarında ise kuvvetli rüzgar (40-60 km/saat) bekleniyor. Bazı illerde ise hava durumu şu şekilde olacak: Ankara parçalı bulutlu 22, İstanbul parçalı ve az bulutlu 20, İzmir az bulutlu 25, Adana parçalı ve çok bulutlu, aralıklı sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışlı 18, Antalya parçalı ve çok bulutlu, iç ve doğu kesimleri aralıklı sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışlı 24, Samsun parçalı ve çok bulutlu 15, Trabzon parçalı ve çok bulutlu 14, Erzurum çok bulutlu, öğle saatlerinden sonra yağmur ve sağanak yağışlı, yüksekleri karla karışık yağmurlu 14, Diyarbakır çok bulutlu, aralıklı sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışlı 18.

  • Tekirdağ Valisi Recep Soytürk'ten Ramazan Bayramı mesajı
    09 Nis Tekirdağ Valisi Recep Soytürk'ten Ramazan Bayramı mesajı

    Tekirdağ Valisi Recep Soytürk, Ramazan Bayramı dolayısıyla bir mesaj yayımladı. Soytürk, bayramların birlik, beraberlik ve kardeşlik duygularının yoğun olarak yaşandığı günler olduğunu belirterek, vatandaşların trafik kurallarına uymalarını ve dikkatli olmalarını temenni etti.


Advertisement