Mısır'da Çok Takipçili Sosyal Medya Hesaplarına Devlet Denetimi Geliyor - Son Dakika
Dünya
BBC

Mısır'da Çok Takipçili Sosyal Medya Hesaplarına Devlet Denetimi Geliyor

Mısır'da, 5 binden fazla takipçisi olan sosyal medya hesapları basın kanununa tabi tutularak devlet tarafından denetlenecek.

17.07.2018 18:51  Güncelleme: 09:09
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Mısır'da kabul edilen yeni bir kanuna göre devlet, 5 binden fazla takipçisi olan sosyal medya hesaplarını denetleyebilecek. Kanuna göre, 5 binden fazla takipçisi olan kişisel bir sosyal medya hesabı, blog ya da internet sitesi yayın organı olarak kabul edilecek ve basın kanununa tabi olacak.

MUHALEFETİ BASTIRMAK İÇİN YAPILDIĞI DÜŞÜNÜLÜYOR

Kanunu eleştirenler, bunun ifade özgürlüğünü ya da muhalif görüşleri bastırmaya yarayacağını düşünüyor. Son aylarda bir dizi muhalif aktivist internet üzerinden yalan haber yayma suçlamasıyla tutuklanmıştı.

Ordunun, Mısır'da seçimle iktidara gelen Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'yi devirdiği 2013'ten beri ülkede onbinlerce kişi gözaltına alındı.

BASIN DÜZENLEME KURULUŞU DEVREYE GİRİYOR

Pazar günü Meclis'in 3'te 2'sinin oyuyla geçen yeni kanun, Facebook, Twitter ve diğer sosyal medya platformlarındaki popüler hesapları, Mısır'ın basın düzenleme kuruluşunun denetimine sokuyor.

Basın Yönetimi Üst Kurulu, "halkı suç işlemeye teşvik etmek" ve "insanlara ya da dinlere hakaret" suçlamalarını yönelttiği internet sitelerini bloke edebilecek ve bu suçları işleyen sosyal medya kullanıcılarına karşı dava açabilecek.

Fransız haber ajansı AFP, basın sendikasından gelen baskılar üzerine, gazetecilerin tutuklu yargılanmaları hükmünün askıya alındığını bildirdi.

KİTLESEL SANSÜR YASALLAŞACAK

Uluslararası Af Örgütü yetkilisi Najia Bounaim ay başında yaptığı açıklamada, kanunun "Basın ve gazetecilik açısından dünyanın en baskıcı ülkelerinden biri olan Mısır'da kitlesel sansürü yasallaştıracağı ve ifade özgürlüğüne yönelik saldırıları artıracağı" uyarısında bulunmuştu.

Pazar günü de İnsan Hakları İzleme Örgütü, hükümetin aktivistlere ve gazetecilere dava açmak için terörle mücadele yasalarını kullanmasını eleştirmişti.

2015 yılında çıkarılan bir yasayla, "terör saldırılarıyla ilişkili olaylarda" resmi açıklamalara ters düşen haberler yasaklanmıştı.

Sınır Tanımayan Gazeteciler örgütüne göre, Mısır basın özgürlüğü konusunda 180 ülke arasında 161'inci sırada.

Mısır\'da Çok Takipçili Sosyal Medya Hesaplarına Devlet Denetimi Geliyor
Kaynak: BBC

Son Dakika Dünya Mısır'da Çok Takipçili Sosyal Medya Hesaplarına Devlet Denetimi Geliyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (1)

  • sarper: düşünce özgörlüğüne saldırılınca iyi olmuş diyenler yarın karşıt görüş gelince o da size sansür uygularsa ağlamayın. 2 0 Yanıtla
BBC

Advertisement