Mısır'da Cumhurbaşkanlığı Seçimlerine Doğru - Son Dakika
Güncel

Mısır'da Cumhurbaşkanlığı Seçimlerine Doğru

Cumhurbaşkanı adayları, ülke sorunlarına ilişkin görüşleriyle seçmen karşısında İhvan ve Kıptiler konusunda her iki aday benzer tutumları sergilerken, Sabbahi Camp David anlaşmasının gözden geçirilmesi gerektiğini dile getiriyor.

08.05.2014 17:05
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

KAHİRE (AA)- Mısır'da Cumhurbaşkanlığı adaylarının ülke sorunlarına ilişkin görüşleri Mısır halkı tarafından merakla izlenirken, yapılan açıklamalarla her iki adayın programlarındaki farklılıklar dikkati çekiyor.

Abdulfettah es-Sisi, seçmen kitlesine devletin adayı kimliğiyle sunulmaya çalışılırken, rakip aday Hamdin Sabbahi 2012 genel seçimlerinde aldığı oy oranına dayanarak Halk Akımı Platformu'nun adayı olarak kalabalıkların sorunlarına farklı çözüm yollarını sunmaya çalışıyor.

-Gösteri Kanunu

Gösteri kanunu konusunda Sisi "Sorumsuz gösteriler Mısır'ı yok edecek. Buna kesinlikle izin veremeyiz. Bu kanun gösterileri düzenlemek üzere getirilmiş bir kanun olup engellemek için değil. Gösteriye engel olmak değil gösteri düzenlemek isteyenlerden hiç kimseye engel olunmamıştır" görüşünü savunuyor.

Sabbahi ise gösteri kanunu hakkındaki görüşlerini şöyle anlatıyor:

"Cumhurbaşkanlığına geçer geçmez bu konunun iptali gerçekleştirilecek. Yeni bir kanun düzenlenerek, siyasi gruplar ve insan hakları örgütlerinin uyarıları dikkate alınacaktır. Bunlara ek olarak tüm düşünce mahkumları serbest bırakılacak. Adaletli bir yargının varlığı korunacak."

-Müslüman Kardeşler Teşkilatı (İhvan)

Sisi, Müslüman Kardeşler Teşkilatı (İhvan) hakkında şunları savunuyor:

"İhvan sona ermiştir, ben yeniden geri dönmesine izin vermem. Mısırlıların iradesi İhvan'ın yönetimini sona erdirmiştir."

Sabbahi, "İhvan mensuplarının da Mısırlı olduklarını, barışçıl muhalefete saygı duyacağını, ancak teröre destek veren herkesin cezalandırılacağını, dine dayalı siyasi partilerin yasaklanmasına dair anayasa hükmü gereği İhvan'ın parti ve cemaat olarak yasaklanacağını" söylüyor.

Devlet desteği

Mısır'da birçok temel ihtiyaç maddesi devlet tarafından sübvanse ediliyor. Cumhurbaşkanı adayı Sisi bu konudaki görüşlerini şöyle ifade ediyor:

"Enerji subvanselerinden bir andan kurtulmak mümkün değil. Tüketicilerin fiyat artışlarına gücü yetmez. Önce insanların zenginleştirilmesi lazım. Devlet desteğinin hafifletilmesinden önce ekonomi ve projelerin harekete geçirilmesi lazım. Fiyatlar düzelmezse piyasalara paralel mekanizmalar geliştiririm. Soğutucu araçlarda uygun fiyatlarla et satarım herkes faydalanır. Kısa bir süreliğine fakirin yanında olacağım."

Sabbahi'nin görüşü ise şöyle:

"Tabakalar arasındaki farkı ortadan kaldırmak amacıyla fakire yapılan desteği artıracağım, zengine yapılanı ise kaldıracağım. Nakdi destek verme konusunun uygulanmasına yönelik araştırma başlatacağım. Devletin fakir tabakalardaki asgari ücrete tabi olanlardan sorumlu olacağı bir siyaset uygulayacağız."

- Camp David Antlaşması

Sisi, Camp David dahil olmak üzere Mısır'ın tüm anlaşma ve sorumluluklarına saygı duyacağını açıklarken, Sabbahi Camp David anlaşmasını revize etmeyi düşünüyor. Sabbahi, bu konudaki görüşünü şu ifadeleriyle ortaya koyuyor:

"Mısır'ın devlet olarak imza attığı tüm antlaşmalara saygım vardır. Camp David Antlaşması'nın uluslararası hukuka uygun bir şekilde düzeltilmesi için çaba sarfedeceğim."

Mısır ve İsrail arasında 1979'da imzalanan Camp David anlaşması Sina Yarımadası'nın ağır silahlardan arındırılmasını ve bölgede sınırlı sayıda asker bulundurulmasını öngörüyor. Anlaşma uyarınca Yarımada'nın Mısır-İsrail sınırındaki C bölgesinin kontrolü ise Mısır ve Birleşmiş Milletler'e bağlı barış gücü askerlerince sağlanıyor.

-Hedasi Barajı ve Su Sorunu

Etiyopya ile Mısır arasında gerginliğe neden olan Hadase Barajı'na ilişkin Sisi'nin görüşü şöyle:

"Su konusu bizim için ölüm kalım meselesidir. Konuyla ilgili olarak son ana kadar karşılıklı anlayışa sığınacağız. Herhangi bir şekilde Hedasi Barajı sorunu bitene dek karşılıklı diplomasi ve görüşme esasına bağlı kalacağız."

Sabbahi, Hedasi Barajı ve su sorunu hakkında, "Mısır'ın su hakkının bir damlasının dahi kısıtlanmasına izin vermeyeceğim.  Mısır'ın çıkarlarına ve su hakkına dokunmaksızın kalkınma ve gelişmeyi paylaşmak için bir kurum oluşturmak üzere Nil havzasındaki ülkelerinin katıldığı bir toplantı yapma çağrısında bulunacağım" tezini işliyor.

-Cumhurbaşkanlığı çalışma grubu

Cumhurbaşkanlığı çalışma grubu konusunda Sisi'nin görüşleri şöyle:

"Samimi ve yüksek deneyimli güvenilir mesleki özelliklere sahip kişilerden seçilecektir. Sınır bölgelerindeki yönetim askeri kökenli kişilerden seçilecektir. Geçici Cumhurbaşkanı Adli Mansur'un da bu çalışma grubunun içinde yer almasını arzularım."

Sabbahi ise aynı konuda şunları belirtiyor:

"Kalkınma, insan hakları ve güvenlik konularında uzman üç kişi tayin edilecektir. Bunların tayininde tabii ki yeterlilik, temizlik gibi devletin tüm kurumlarında aranan vasıflar olması gerekiyor."

-Kıptiler

Mısır nüfusunun yaklaşık yüzde 12'sini teşkil eden Kıpti azınlık konusunda her iki aday benzer görüşleri farklı cümlelerle dile getiriyor:

Sisi Kıptiler hakkında, "Bana göre Müslüman-Hristiyan yok, hepimiz Mısırlıyız. Olaylarda 50 kilise yakıldı, Kıptiler şikayet etmedi. Ömrüm boyunca yöneticiliğim sırasında Hıristiyanlarla ilişkilerimde her zaman son derece saygılı olmuşumdur" görüşünü dile getiriyor.

Kıptiler hakkında Sabbahi de "Anayasa'da geçtiği şekliyle ayrımcılıkla mücadele çerçevesinde çalışma projesi hazırlığı girişiminde bulunacağız" görüşünü ortaya koyuyor.

Mısır'da cumhurbaşkanlığı seçimleri 26-27 Mayıs tarihlerinde eski savunma bakanı Abdulfettah es-Sisi ile Kerame Partisi lideri ve Halk Akımı Platformu başkanı Hamdin Sabbahi arasında yapılacak. - Kahire

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Mısır'da Cumhurbaşkanlığı Seçimlerine Doğru - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Ankara'da seyir halindeki araç alevlere teslim oldu
    01:20 Ankara'da seyir halindeki araç alevlere teslim oldu

    Ankara'nın Etimesgut ilçesinde seyir halindeyken alevlere teslim olan araç kullanılamaz hale geldi. Etimesgut ilçesi Topçu mahallesinde seyir halinde olan bir araç yanmaya başladı. İtfaiye ekiplerinin müdahalesi ile söndürülen araç kullanılamaz hale geldi. Yaralanan olmadı.

  • MediaTek, orta segment için yeni işlemcisini duyurdu: Dimensity 6300
    01:10 MediaTek, orta segment için yeni işlemcisini duyurdu: Dimensity 6300

    MediaTek, yüzde 10 daha güçlü olduğu iddia edilen Dimensity 6300 işlemcisini duyurdu. İki adet 2.4 GHz hızında ARM Cortex-A76 ve altı adet 2.0 GHz hızında ARM Cortex-A55 çekirdeklerinden oluşan işlemci, 108 Megapiksel sensörü ve 16 Megapiksel çözünürlüğünde iki sensörü destekliyor. Ayrıca 5G, Wi-Fi 5, Bluetooth 5.2 ve GPS bağlantıyı destekliyor.

  • Neden ChatGPT yerine Microsoft Copilot kullanmalısınız?
    01:09 Neden ChatGPT yerine Microsoft Copilot kullanmalısınız?

    OpenAI tarafından geliştirilen ve Microsoft'a ait Copilot, en popüler yapay zeka sohbet botları arasında yer alıyor. Copilot, GPT-4'ü ücretsiz sunuyor, ücretsiz şekilde internete erişebiliyor, popüler hizmetlere entegre edildi, Copilot ile DALL-E ücretsiz ve Windows 10 üzerinden kullanılabilir.

  • Murat Boz'un vivo V30 Teknoloji Testi Sonuçları
    01:09 Murat Boz'un vivo V30 Teknoloji Testi Sonuçları

    SDN ekranlarının sevilen serisi Teknoloji Testi'nin bugünkü konuğu popüler şarkıcı Murat Boz oldu. Murat Boz, vivo V30'un tasarımını, kamerasını, pil ömrünü ve diğer özelliklerini beğendiğini söyledi. Ayrıca yapay zeka, sanal gerçeklik ve uzay teknolojileri gibi konulardaki görüşlerini de paylaştı. Videoda aksesuarlar ve yeni teknolojiler hakkında da sohbet edildi.

  • Metin Akpınar'ın kızı Duygu Nebioğlu, annesi Suphiye Orancı'yı bulmak için harekete geçti
    01:09 Metin Akpınar'ın kızı Duygu Nebioğlu, annesi Suphiye Orancı'yı bulmak için harekete geçti

    DNA testiyle ünlü oyuncu Metin Akpınar'ın kızı olduğunu kanıtlayan Duygu Nebioğlu, şimdi de annesi Suphiye Orancı'ya ulaşabilmek için Müge Anlı'nın programına katıldı. Suphiye Hanım'ın çocuklarının biyolojik babasıyla ilgili iddialar da programda ele alındı. Ümit Besen ise bahsi geçen kadını tanımadığını ve olaylarla hiçbir ilişkisinin olmadığını belirtti.

  • Tesla Cybertruck Geri Çağrıldı
    01:09 Tesla Cybertruck Geri Çağrıldı

    Tesla, Cybertruck modellerinde yaşanan hızlandırıcı pedalın sıkışma sorunu nedeniyle tüm araçları geri çağırdı. Tasarım hatasının sebep olduğu sorun, şirket tarafından giderilecek ve üretimde değişiklik yapılacak.

  • Hatay'ın Payas ilçesinde intihar girişimi sonucu 2 kişi yaralandı
    01:04 Hatay'ın Payas ilçesinde intihar girişimi sonucu 2 kişi yaralandı

    Hatay'ın Payas ilçesinde bir kişi intihar etmek için 4. kattan atladı ve cadde üzerinde yürüyen başka bir kişinin üzerine düştü. Olayda, hem intihar eden kişi hem de üzerine düşen kişi hayati tehlikeyle hastaneye kaldırıldı.

  • Karabük'te bıçaklı kavgada 3 kişi yaralandı
    01:04 Karabük'te bıçaklı kavgada 3 kişi yaralandı

    Karabük'ün 100. Yıl Mahallesi'nde iki grup arasında çıkan bıçaklı kavgada 3 kişi yaralandı. Sözlü tartışmanın kavgaya dönüşmesiyle çıkan olayda, yaralılar hastaneye kaldırıldı. Polis ekipleri olayla ilgili soruşturma başlattı.

  • Amedspor Başkanı Aziz Elaldı: Diyarbakır'a 1 milyon kişi gelecek
    00:54 Amedspor Başkanı Aziz Elaldı: Diyarbakır'a 1 milyon kişi gelecek

    TFF 2. Lig Kırmızı Grup lideri Amedspor Başkanı Aziz Elaldı, Diyarbakır'a hafta sonu 1 milyon kişinin geleceğini açıkladı. Elaldı, taraftarlardan anlayış beklediklerini belirtti.


Advertisement