Mısır'da Ordunun Yönetime El Koyması - Son Dakika
Güncel

Mısır'da Ordunun Yönetime El Koyması

İHH, MAZLUMDER ve Özgür Der üyeleri, Mısır'da ordunun yönetime el koymasını, bu ülkenin Ankara Büyükelçiliği önünde protesto ederek Cumhurbaşkanı Mursi'ye destek verdi

04.07.2013 00:26
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

İHH, MAZLUMDER ve Özgür-Der üyeleri, Mısır'da ordunun yönetime el koymasını protesto ederek Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'ye destek verdi.

İHH, MAZLUMDER ve Özgür-Der üyelerinden oluşan grup, akşam saatlerinde Mısır'ın Ankara Büyükelçiliği önünde toplanarak, "Dik dur eğilme, Müslümanlar seninle", "Ankara'dan Mısır'a, kardeşlere bin selam", "Paşaların tankı yıldıramaz halkı" sloganları attı.

İHH Ankara Temsilcisi Mustafa Sinan, yaptığı açıklamada, Mursi'nin Mısır'da asayişi sağlamak için bütün çabasını sarf ettiğini belirterek, ülkedeki durumu aylardır yakından takip etmeye çalıştıklarını söyledi.

Tahrir Meydanı'nın dışında, oradakilerden 2-3 kat daha fazla insanın Mursi'ye destek için toplandığını ancak bu grubun medyada dile getirilmediğini savunan Sinan, Mursi'nin gitmesinin istendiğini ifade etti. Mısır'daki muhalefete destek veren Kuveyt, Birleşik Arap Emirlikleri ve Suudi Arabistan'ı da kınadıklarını anlatan Sinan, bu ülkelerin muhalefete Mursi'yi köşeye sıkıştırabilmek için ellerinden gelen bütün gayreti gösterdiklerin iddia etti.

İsrail'in, Amerika'nın el altından darbelere karşı olduklarını söylediklerini fakat orada hem askeriyeye hem de muhalefete el altından destek olduklarını iddia eden Sinan, Bangladeş'te, Suriye'de, Mısır'da, Müslümanların bulunduğu yerlerde fitne çıkartıldığını, Müslümanların öldürüldüklerini, ezildiklerini, tecrit edildiklerini kaydetti.

-"Seçimlerde Mısır demokrasisinde milat niteliğinde bir dönüşüm yaşandı"-

MAZLUMDER Genel Yönetim Kurulu üyesi Yüksel Serdar Oğuz da Mısır'da 2011'de gerçekleşen "Tahrir devrimi" ve sonrasındaki seçimlerde Mısır demokrasisinde milat niteliğinde bir dönüşüm yaşandığını belirterek, ancak bugün seçimle başa gelmiş sivil idareye yönelik darbe gerçekleştirildiğini söyledi.

Darbenin, demokrasi ve özgürlükler adına kaygı verici olduğunu ifade eden Oğuz, "Darbeler, hangi siyasa iktidara yönelik olursa olsun kabul edilemez ve kınanması gereken antidemokratik uygulamalardır" yorumunda bulundu.

Oğuz, darbelerin karanlık dönemleri beraberinde getirdiğini dile getirerek, halk tarafından adil seçimlerle başa gelen siyasi iktidarları değiştirme yetkisinin yine halkın kendisine ait olduğunu kaydetti. Oğuz, Gazze'deki ablukanın kaldırılması yönünde ve Filistin direnişini destekleyen politikalar geliştiren Mursi yönetimine yönelik tasfiye operasyonununun İsrail lehine olduğunu söyledi.

Ordunun yönetime tekrar sivil iktidara bırakması ve Mısır halkının iradesini tek meşruiyet kaynağı olarak tanıması konusunda uluslararası toplum ile Türkiye hükümetinin ve sivil toplum kuruluşlarının, Mısır'da sivil otoritinen yeniden tesisi konusunda uluslararası bir kamuoyu oluşturmalarının büyük önem arz ettiğini bildiren Oğuz, MAZLUMDER olarak orduyu, yönetimi seçimle gelmiş sivil iktidara bırakmaya davet ettiklerini kaydetti.

Özgür-Der Ankara Şube Başkanı Abdurrahman Çeliker de Mısır, Tunus, Libya ve Suriye'de Müslümanların zulmü, diktatörlere ve paşaların tanklarına karşı yiğitçe ve mertçe direndiklerini bildirdi. Çeliker, Müslümanların sadece Tahrir'i değil, çevresindeki diğer meydanları da doldurarak darbeye karşı gerekli cevabı vereceğini ifade ederek, dünyanın her yerindeki diktatörlere karşı duracaklarını dile getirdi.

Gazeteci Adem Özköse de Mısır'daki arkadaşlarıyla görüştüğünü ve Mısırlıların tankların önüne yattığını bildirdi. Özköse, Mısır'daki Müslümanların sonuna kadar direneceklerini belirterek, Türkiye'deki Müslümanlar olarak Mısırlıların, Mursi'nin yanında olduklarını ifade etti.

Grup, Kur'an-ı Kerim okunmasının ardından dağıldı. - Ankara

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Mısır'da Ordunun Yönetime El Koyması - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement