Mısır Muhalefetinin Yurt Dışı Çalışmaları - Son Dakika
Güncel

Mısır Muhalefetinin Yurt Dışı Çalışmaları

Yurt dışında yaşayan Mısırlı siyasilerin bir araya gelmesiyle oluşturulan "Milli Demokratik Konsey", cumhurbaşkanlığı seçimiyle eş zamanlı kuruluşunu ilan edecek.

22.05.2014 13:05
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Yurt dışında yaşayan farklı eğilime sahip Mısırlı muhalifler, "Milli Demokratik Konsey" çatısı altında bir araya geliyor.

Mısır İslami Parti Genel Başkan Yardımcısı Mecdi Salim, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Mevcut yönetim karşıtları, yurt dışındaki ilk muhalif oluşumun çalışmalarını tamamladı. Cumhurbaşkanlığı seçimiyle eş zamanlı olarak kuruluş resmen açıklanacak" dedi.

Geçen süreçte Mısır içinde ve dışında toplumun önemli bileşenleriyle yoğun toplantıların yapıldığını belirten Salim, Konsey'in özünü oluşturan Brüksel Bildirisi'nin tüm çevreler tarafından onaylanması için çaba sarf ettiklerini dile getirdi.

Mısır'da feshedilen Şura Meclisi Ulusal Güvenlik Komitesi üyesi Servet Nafi de yeni oluşumun, "İslami eğilimli, devrimci, sol eğilimli, liberal ve milliyetçi" tüm akımları temsil edeceğini, "Milli Demokratik Konsey" adıyla kurulacak oluşumda, "hiç kimsenin birbirini kontrol altına almayacağını" ifade etti.

Nafi, ülkedeki darbe karşıtı bazı parti ve grupların oluşturduğu, Darbeyi Ret ve Meşruiyete Destek için Ulusal İttifak'tan daha kapsamlı bir yapıya sahip olacaklarını da savundu.

Öte yandan yeni oluşuma yakın kaynaklar, darbeyle görevinden uzaklaştırılan seçilmiş cumhurbaşkanı Muhammed Mursi döneminin Hukuk İşlerinden sorumlu Devlet Bakanı ve Vasat Partisi Genel Başkan Yardımcısı Muhammed Mahsub veya devrik lider Hüsnü Mübarek'e muhalifliğiyle tanınan liberal eğilimli Yarın Partisi Genel Başkanı Eymen Nur'un, Konsey'in başkanlığına getirilebileceğini düşünüyor.

Belçika'nın başkenti Brüksel'de 7 Mayıs'ta basın toplantısı düzenleyen Mısırlı bazı muhalifler, yayımladıkları bildiriyle taleplerini şöyle dile getirmişti:

"Uzlaşı kapsamında geniş katılımlı yönetim oluşturulmalı, ordu kışlasına geri dönmeli, uzlaşı için strateji geliştirilmeli, sosyal adalet sağlanmalı, hukukun üstünlüğü esas alınmalı, gençlere yönetimde imkan tanınmalı, onurlu kişilerin görev aldığı derin devlet kurumları oluşturulmalı, yolsuzlukla mücadele edilmeli, Mısır'ın bölgesel ve uluslararası rolü aktif hale getirilmelidir."

Bildiride imzası bulunanlar arasında, Mahsub ve Eymen Nur gibi isimlerin yanı sıra Vasat Partisi Dış İlişkilerden Sorumlu Başkan Yardımcısı Hatim Azzam, Hürriyet ve Adalet Partisi (HAP) üst düzey yöneticilerinden ve Mursi dönemi Yatırım Bakanı Yahya Hamid, Müslüman Kardeşler Teşkilatı yurt dışı sorumlularından Mustafa İbrahim, Şura Meclisi Ulusal Güvenlik Komitesi üyesi Servet Nafi, gazeteci yazar Vail Kandil ve aktivist Maha Azzam gibi isimler yer alıyordu. - Kahire

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Mısır Muhalefetinin Yurt Dışı Çalışmaları - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Ünlü Sanatçı Umut Akyürek Hastaneye Kaldırıldı
    05:09 Ünlü Sanatçı Umut Akyürek Hastaneye Kaldırıldı

    Estetik operasyonlar nedeniyle 'Yerli Angelina Jolie' lakabını alan ünlü sanatçı Umut Akyürek, yakalandığı virüs nedeniyle hastaneye kaldırıldı. Hastanede oksijen tüpüyle nefes alan sanatçı, herkese uyarılarda bulunarak kendilerine dikkat etmelerini söyledi. Umut Akyürek'in bir süre daha hastanede kalacağı ve sahne programlarını iptal ettiği öğrenildi.

  • Beylikdüzü'nde Yağmurda Kaza: Sürücü Hayatını Kaybetti
    02:34 Beylikdüzü'nde Yağmurda Kaza: Sürücü Hayatını Kaybetti

    Beylikdüzü'nde yağmur sebebiyle kayganlaşan yolda direksiyon hakimiyetini kaybeden bir otomobil sürücüsü, aydınlatma direğine çarptı. Kazada sürücü hayatını kaybetti. Olay yerine polis ve sağlık ekipleri sevk edildi. Kaza sebebiyle bölgede yoğun trafik oluştu.

  • Akyazı'da annesinden para isteyen şahıs kendini ve annesini yaktı
    02:15 Akyazı'da annesinden para isteyen şahıs kendini ve annesini yaktı

    Sakarya'nın Akyazı ilçesinde para istediği annesinden ret cevabı alan bir şahıs, benzin dökerek kendisini ve annesini ateşe verdi. Olay sonucunda şahıs tutuklandı ve cezaevine gönderildi. Şahsın adliyeye sevk edilirken gazeteciye yönelik tepkisi de dikkat çekti.


Advertisement