İstanbul'da Mısır ve Suriye'deki Katliamlara Yönelik Eylem - Son Dakika
Güncel

İstanbul'da Mısır ve Suriye'deki Katliamlara Yönelik Eylem

İstanbul\'da Mısır ve Suriye\'deki Katliamlara Yönelik Eylem

Genç Hareket oluşumu önderliğinde örgütlenen kişiler Fatih İlçesi'ndeki Saraçhane Parkı'nda eylem yaptı.

24.08.2013 02:16  Güncelleme: 08:31
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Mısır'da darbe karşıtlarına yönelik katliam ve Şam'daki kimyasal silah saldırısı, Saraçhane Parkı'nda protesto edildi.

İnsan ve Medeniyet Hareketi çatısı altındaki Genç Hareket oluşumu önderliğinde, çeşitli sivil toplum kuruluşlarının desteğiyle örgütlenen kişiler, Mısır ve Suriye'deki katliamlara dikkati çekmek için Saraçhane Parkı'nda eylem yaptı.

Parkın çevresine ve içine, Seyyid Kutub, Şeyh Ahmet Yasin, Mehmet Akif Ersoy, Aliya İzzet Begoviç ve Malcom X'in sözlerinin yazılı olduğu pankartlar asıldı.

Parkta, Müslüman Kardeşler'in öldürülen kurucusu Hasan el-Benna, Mısır rejimi tarafından idam edilen yazar Seyyid Kutub ve Mısır'ın seçilmiş ilk Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'nin fotoğraflarının bulunduğu Türkçe, Arapça ve İngilizce "Katlettiniz, Astınız, Yedirmeyiz" ve "Ya Müntakkim Allah, bizi intikamına memur et, şehitler borcunu ödedi, sıra bizde ümmet", "Mazlumu öldüren zalimin kurşunu değil, ümmetin suskunluğudur", "İhvan üzülme imam-hatip nesli seninle" yazılı pankartlar da yer aldı.

Parktaki Fatih heykeline de Kur'an-ı Kerim'den bazı ayetler, katliamı kınayan yazılar, fotoğraflar, posterler ve karikatürler asıldı.

Konuşmaların yapıldığı platformun arka tarafında, üzerinde Türkçe, Arapça, İngilizce "Kardeşlik bedel ise Mısır'a destek zamanı", "Adeviyye'ye kardeş meydan Saraçhane" yazıları yer aldı. Platforma ayrıca tahtadan yapılmış iki büyük Rabia işareti de yerleştirildi.

"Tek yumruk olmak için buradayız"

Van'dan gelerek gruba destek veren Van Mısır Gönüllüleri Platformu Başkanı Şükrü Çakıl, eylemde yaptığı konuşmada, Mısır ve Suriye'de Müslümanların katledilmesine tepki göstermek için yola çıktıklarını söyledi.

Çakıl, Van'dan İstanbul'a gelirken yol boyunca insanlarla konuştuklarını belirterek, birlikte Müslümanlar için dua ettiklerini kaydetti.

İnsanların dünyadaki en şerefli varlıklar olduğunu vurgulayan Çakıl, "Bu en şerefli varlıklar, dünyanın değişik yerlerinde acımasızca öldürülüyor. Buna karşı tepkimizi göstermek için, Mısır'da ve Suriye'de yaşananlara sessiz kalmamak ve oradaki kardeşlerimize desteğimizi göstermek için Van'dan konvoy oluşturarak buraya geldik" diye konuştu.

Çakıl, Müslümaların ümmet olarak paramparça olduğunu savunarak, şöyle devam etti:

"Zalimler gücünü bizim bu durumumuzdan alıyor. Tek yumruk olmak için buradayız. 'Musa'yı bekleme al asanı yola çık' diyerek buraya geldik. Buradan katillere sesleniyorum; Seyyid Kutub, Hasan El Benna gibi insanlar sizden korkmadı ki torunları sizden korksun. Zalim darbecilere para kanalları açanlara sesleniyorum; o paralarınızda boğulacaksınız."

"Kelimeler yapılan vahşeti anlatmaya yetersiz kalır"

Enerji İş Sendikası Başkanı Mahmud Altunsoy da Ortadoğu haklarına gösterilen zulümlerin herkesi üzdüğünü belirtti.

Müslümanların yaşlı, çocuk, kadın demeden kimyasal silahlarla katledildiğini aktaran Altunsoy, "Kelimeler yapılan vahşeti anlatmaya yetersiz kalır. İnsanlar tank altında ezilirken, kimyasal silahla öldürülürken sessiz kalamadık. Buraya gelerek tepkimizi göstermek istedik. Darbeyi, yapılan zulümleri protesto etmek için buraya geldik" diye konuştu.

Altunsoy, zulümlere karşı meydanlara inmenin insanlık gereği olduğunu belirterek, "Bağırmakla ne olur demeyin. Musalar ayağa kalkmadan firavunların yenilmeyeceğini çok iyi biliyoruz. Beşeri adalet olmasa da inanıyoruz ki ilahi adalet mutlaka bir gün tecelli edecek" ifadelerini kullandı.

Saraçhane Parkı'nın ismi "Adeviyye Özgürlük Meydanı" olsun talebi

Bu arada, Saraçhane Parkı'nın isminin "Adeviyye Özgürlük Meydanı" olması için kampanya başlatıldı. Bu kapsamda, hazırlanan formlar doldurulması için eylemcilere dağıtıldı.

Türk, Mısır, Suriye ve Filistin bayrakları ve Rabia işaretinin bulunduğu flamalarla donatılan parkta, üzerinde Rabia işareti bulunan dev bir balon dikkati çekti. Bazı katılımcıların Rabia işareti olan tişörtler giydiği ve bu işaretin yer aldığı dövizler, bazılarının da Mursi'nin resimlerini taşıdığı görüldü.

Sık sık tekbir getiren gruptakiler, zaman zaman da "İhvan'a selam direnişe devam", "İstanbul'dan Mısır'a direnişe bin selam", "Şehit Esma yolun yolumuz", "Defol Sisi, seninleyiz Mursi" sloganları attı.

Yoğun katılımın olduğu eylem, dua edilmesinin ardından sona erdi.

Öte yandan, Van Mısır Gönüllüleri Platformu üyelerinin, paktaki bekleyişlerini sabaha kadar sürdüreceği ve ardından Van'a dönmek için yola çıkacağı belirtildi. - İstanbul

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel İstanbul'da Mısır ve Suriye'deki Katliamlara Yönelik Eylem - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement