Mısri'nin Divanı Tarikatlar Üstüdür - Son Dakika
Güncel

Mısri'nin Divanı Tarikatlar Üstüdür

Mısri\'nin Divanı Tarikatlar Üstüdür

"Erenler Mektebi"nin ilk programında büyük mutasavvıf Niyazi Mısri Hazretleri'nin hayatı ve divanı üzerine konuşma yapan Dr. Mustafa Tatçı,"Niyazi Mısri'nin divanı, tarikatlar üstü bir divandır" dedi.

17.10.2018 16:56  Güncelleme: 16:57
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Esenler Belediyesi Kültür İşleri Müdürlüğü'nün Şeyh Edebâli Kültür Sanat Sezonu etkinlikleri kapsamında düzenlediği "Erenler Mektebi"nin ilk programı gerçekleşti. Anadolu'da irfan geleneğinin ve edebiyatımızın kilometre taşlarından, büyük mutasavvıf Niyazı Mısri'nin ve divanının anlatıldığı "Erenler Mektebi"nin ilk programı, Araştırmacı-Yazar Dr. Mustafa Tatçı'nın anlatımıyla Dr. Kadir Topbaş Kültür Sanat Merkezi'nde başladı. Tatçı programda, "Burc-ı Belada Bir Merd-i Hüda Niyazı Mısri" isimli kitabından ve Niyazı Mısri'nin divanından bazı şiirleri ele aldı.

NEFS MÜCADELESİ VERDİ, TEKKEYE SU TAŞIDI

Asıl ismi Mehmed bin Ali olan Niyazi Mısri'nin, genç yaşta içine düşen Allah aşkıyla hakikat ilminin peşinde medrese eğitimleri aldığını ve sonrasında "Mısri" mahlasıyla anıldığını söyleyen Tatçı, "Mısri, Elmalı'daki 9 yıllık manevi eğitimi boyunca zorlu bir nefs mücadelesi içinde riyazat, zikir ve çile ile meşgul olmasının yanı sıra hizmet için de tıpkı Hz. Yunus Emre gibi sırtında tekkeye odun, buğday veya su taşıma vazifesini üstlendi" dedi.

TARİKAT FARK ETMEKSİZİN HERKES OKUYABİLİR

"Bütün tasavvuf ehillerinin divanları bir tarafa Mısri Efendi'nin divanı bir tarafa" diyen Tatçı, Mısri'nin divanları ile ilgili şu ifadeleri kullandı:

"Mısri divanında şeriata iner, tarikata iner, marifete iner ve hakikate çıkar. Bütün divanların kaynağı birdir bunda şüphemiz yok ama Hz. Mısri'nin ilim tahsil etmesi neticesinde o kaynağı çok iyi kullanmış olması ve dengeyi gözetmiş olması diğer divanlarla kendi divanı arasında fark olmasını sağlıyor. 'Tarikatlar üstü' kelimesini Mısri'nin bu divanı için kullanabiliriz. Gerçekten tarikatlar üstüdür. Kendi tarikatını yani Halvetiye'yi öne çıkarmaz. Bir Rifai kardeşimiz de okuyabilir, diğer tarikatlardaki kişiler de okuyabilir. Bu tarikat isimlerine de takılmamak gerekir. Hakikate tabi olmuş her kişi ama Türk ama yabancı herkes bu divanı okuyabilir ve faydalanabilir."

Tatçı, program sonunda Niyazı Mısri'nin divanından bazı şiirleri okuyarak, bu şiirleri katılımcılara açıkladı.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel Mısri'nin Divanı Tarikatlar Üstüdür - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement