MİT Tırlarının Durdurulmasını Organize Edenler Hakim Karşısına Çıkıyor - Son Dakika
Güncel

MİT Tırlarının Durdurulmasını Organize Edenler Hakim Karşısına Çıkıyor

Adana ve Hatay'da 19 Ocak 2014'te MİT tırlarının durdurulmasını organize ettikleri belirtilen Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması'nın (FETÖ/PDY) 11 "sivil imamı" ile bir tuğgeneralin de aralarında bulunduğu 55 sanık hakkında açılan davanın ilk duruşması, 27 Mart'ta yapılacak.

07.02.2018 14:16
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Adana ve Hatay'da 19 Ocak 2014'te MİT tırlarının durdurulmasını organize ettikleri belirtilen Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması'nın (FETÖ/PDY) 11 "sivil imamı" ile bir tuğgeneralin de aralarında bulunduğu 55 sanık hakkında açılan davanın ilk duruşması, 27 Mart'ta yapılacak.

İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosu'nca MİT tırlarının Adana ve Hatay'da durdurulmasına ilişkin bugüne kadar açılan 5 dava haricinde, olayı organize eden siviller ile jandarma görevlilerinin de aralarında bulunduğu 55 sanık hakkında hazırlanan iddianame üzerindeki incelemesini tamamladıktan sonra tensip tutanağı hazırladı.

Mahkeme heyeti, tutuklu 8 sanığın bu hallerinin devamına, firari olarak aranan 10 sanığın infazının beklenilmesine karar verdi.

Heyet, ilk duruşmanın 27 Mart'ta Çağlayan'daki İstanbul Adalet Sarayı'nda mahkemeye ait büyük salonda yapılmasına ve duruşmaların 28 ve 29 Mart'ta sürdürülmesine hükmetti.

Bu arada, duruşmanın kapalı yapılmasına ilişkin bir karar verilmezken, buna ilişkin kararın ilk duruşmada alınacağı öğrenildi.

Yargıtay birleştirmeyi reddetmişti

İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi, iddianameyi kabul ettikten sonra "MİT tırları dosyasının önceden Selam Tevhid'de kumpas dosyasından ayrılıp Yargıtay'a gönderilmesini" gerekçe göstererek, bu dosyanın da Yargıtay 16. Ceza Dairesi'nde görülen MİT tırlarına ilişkin (hakim-savcı ve olay yerindeki jandarma mensupları yargılandığı) dava dosyası ile birleştirilmesine karar vermişti.

Yargıtay 16. Ceza Dairesi ise birleştirilme kararını reddetmişti. Bunun üzerine birleştirme konusundaki uyuşmazlık nedeniyle dosya, Yargıtay Ceza Genel Kurulu'na gönderilmişti. Yargıtay Ceza Genel Kurulu da dairenin birleştirmeye muvafakat vermeyen kararını yerinde bularak, dosyanın İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderilmesine hükmetmiş ve dosyayı, İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi'ne göndermişti.

MİT tırlarına ilişkin 6. iddianame oldu

FETÖ/PDY üyeleri tarafından Adana ve Hatay'da MİT tırlarının durdurulmasına ilişkin şu ana kadar 5 ayrı iddianame düzenlendi, davalar açıldı ve bazı davalar da hükme bağlandı.

İlk iddianame, olay yerindeki jandarma görevlileri, ikinci iddianame tırların durdurulmasında rol alan hakim-savcılar, üçüncü iddianame iki sanıklı dönemin Adana Jandarma Bölge Komutanı Tuğgeneral Hamza Celepoğlu, dönemin Jandarma Kriminal Daire Başkanı Burhanettin Cihangiroğlu, dördüncü iddianame görüntüleri yayınlayan gazeteciler Can Dündar ve Erdem Gül, beşinci iddianame de görüntüleri verdiği iddia edilen CHP Milletvekili Enis Berberoğlu hakkında düzenlenmişti.

Olay yerindeki jandarma görevlileri, hakim savcılar ile Celepoğlu ve Cihangiroğlu'nun dosyaları birleşerek Yargıtay 16. Cezai Dairesi'nde yargılamaları sürüyor.

Görüntüleri yayınlayan Can Dündar ve Erdem Gül hakkında ise karar verilmişti. Mahkeme heyeti, "devletin gizli kalması gereken bilgilerini açıklama" suçundan Dündar'ı 5 yıl 10 ay, Gül'ü ise 5 yıl hapisle cezalandırmıştı.

Yine CHP İstanbul Milletvekili Enis Berberoğlu, Adana ve Hatay'da yasa dışı yollarla durdurulan MİT tırlarının görüntülerini Can Dündar'a verdiği gerekçesiyle yargılandığı davada, "devletin güvenliği veya iç veya dış siyasal yararları bakımından niteliği itibarıyla gizli kalması gereken bilgileri siyasal veya askeri casusluk maksadıyla açıklamak" suçundan 25 yıl hapis cezasına çarptırılmıştı. Berberoğlu'nun, İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 2. Ceza Dairesi'nce yargılaması sürüyor.

Dündar, Gül ve Berberoğlu hakkındaki "örgüt içindeki hiyerarşik yapıya dahil olmamakla birlikte, örgüte bilerek ve isteyerek yardım etmek" suçundan açılan ve birleşen dosyanın ise görülmesine devam ediliyor.

6. iddianame tırların durdurulmasını organize edenlere

Olay kapsamında 6. iddianame, MİT tırlarının durdurulması olayını organize ettikleri tespit edilen FETÖ'nün 11 "sivil imamı" ile örgüt davaları kapsamında tutuklanan 11 kişinin de yer aldığı 55 sanık hakkında hazırlandı. İddianamede, bir tuğgeneral, 2 albay, 2 yarbay, 7 binbaşı, 11 yüzbaşı, 14 üsteğmen, bir teğmen, 3 asteğmen, 2 uzman çavuş, bir eski MİT mensubu, 5 öğretmen, bir RTÜK uzman yardımcısı, 2 doçent doktor, bir Sağlık Bakanlığı uzman yardımcısı, bir Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı görevlisi ve bir de Mersin Tarımsal ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) görevlisi "sanık" olarak yer aldı.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Fidan tarafından hazırlanan iddianamede, sanıklardan hakkında örgüt ve casusluk suçundan daha önce dava açılan eski Tuğgenerel Hamza Celepoğlu'nun "anayasayı ihlal" suçundan cezalandırılması istendi.

MİT tırlarının durdurulması eylemini gerçekleştiren jandarma görevlilerinin "imam"larına vurgu yapılan iddianamede, söz konusu 11 "sivil imam"ın, eylemi yöneten, organize eden ve görevlileri yönlendiren kişiler oldukları, 1 Ocak 2014 ve eylemin gerçekleştirildiği 19 Ocak 2014 arasında, bu olaya münhasıran operasyonel hat kullandıkları, bizzat olay yerine gittikleri, eylemin bitmesinin ardından 19 Ocak'ta bu hatları iptal ettikleri tespitlerine yer verildi.

Tespit edilen "sivil imam"lardan en önemlisinin, FETÖ'nün Adana, Hatay, Mersin ve Osmaniye bölgelerindeki, Tuğgeneral Hamza Celepoğlu da dahil bütün jandarma görevlilerinden sorumlu olan "Halil" kod adlı Hamza Ali Ece olduğuna işaret edilen iddianamede, eylemin diğer "imam"lar Bayram Andaç, Muharrem Gözüküçük, Mehmet Cevher Koyuncu ve Abdulkadir Akçay aracılığıyla da yürütüldüğü anlatıldı.

"Talimatı bizzat Gülen verdi"

Sanıklardan 11 "sivil imam"dan 9'unun firari olduğu, Hasan Bektaş isimli "imam"ın ise soruşturma kapsamında tutuklandığı bilgisi verilen iddianamede, FETÖ'nün üst düzey yöneticilerinden olan ve başka FETÖ dosyasından tutuklu bulunan örgütün üst düzey yöneticisi konumundaki bir kişinin tanıklığına başvurulduğu, bu tanığın, "MİT tırlarının durdurulması talimatını, Pensilvanya'da yüz yüze görüştüğüm Fetullah Gülen bizzat verdi. Gülen, her türlü çalışmanın yapılması, tırların durdurularak görüntülerinin kayda alınması ve çarşaf çarşaf yayınlatılması talimatı verdi." şeklinde beyanda bulunduğu aktarıldı.

İddianamede, tüm sanıklar hakkında "anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs etmek" suçlarından birer kez ağırlaştırılmış müebbet ile hakkında daha önce aynı eylem ile ilgili dava açılan 12 sanık hariç diğerleri hakkında "Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya teşebbüs etmek" suçundan ayrı ayrı ağırlaştırılmış müebbet, "devletin gu¨venliği veya iç veya dış siyasal yararları bakımından niteliği itibarıyla gizli kalması gereken bilgileri siyasal veya askeri casusluk maksadıyla açıklamak" suçundan birer kez müebbet hapis cezası talep edildi.

İddianamede, tırların durdurulmaya çalışılması eylemini organize etmek amacıyla sanıklardan Go¨khan Bakıs¸kan ve Orhan S¸ahin'in, 20-22 Eylül 2013'te Nevşehir'deki bir otelde düzenledikleri örgütsel toplantıya, sanıklar Hamza Ali Ece, Mehmet Cevher Koyuncu, Mustafa I·lhan, Fatih Kaya, Hasan Bektas¸ ve Su¨leyman Gu¨rbu¨z'u¨n katıldıkları belirtildi.

İddianamede, şu ifadelere yer verildi:

"Adana I·l Jandarma Komutanlıgˆı I·stihbarat S¸ube Mu¨du¨rlu¨gˆu¨'nde go¨revli sanık Orhan S¸ahin'in, 15 gu¨n o¨nce dogˆum yapan es¸ini Adana'da bırakıp arkadas¸ını go¨rmek bahanesiyle MI·T'e ait tırın durduruldugˆu 1 Ocak 2014'te Hatay'a gelerek, Go¨khan Bakıs¸kan ile olay yerine gittigˆi ve eylemin organize edilmesinde ve fiilen uygulanmasında etkin rol aldıgˆı anlaşılmıştır. Sanıkların, yardım faaliyetinde go¨rev alan ve Adana'da durdurulan 7 MI·T mensubunun telefonu hakkında 'uyus¸turucu madde ticareti' suc¸undan Ankara mahkemelerinden dinlenme kararı aldırdıkları böylece, MI·T mensuplarının go¨revlerini ifa ettikleri esnada iletis¸imlerini dinledikleri, kayda aldıkları, sinyal bilgilerini degˆerlendirdikleri, bu s¸ekilde yardım faaliyeti ile ilgili su¨rec¸ten anbean haberdar oldukları, faaliyetin tu¨m ayrıntısını o¨gˆrendikleri anlaşılmıştır."

FETÖ elebaşının uluslararası gu¨ç odaklarından aldığı destekle kendi ideolojisine uygun bir yönetim modeli oluşturarak, Tu¨rkiye Cumhuriyeti Devleti'ni kendisinin ve desteğini aldığı uluslararası gu¨ç odaklarının sözu¨nden çıkmayan bir u¨lke haline dönu¨ştu¨rmeyi amaçladığı belirtilen iddianamede, özellikle 2010 yılında meydana gelen gelişmeler sonrasında uluslararası gu¨ç odaklarının Türkiye u¨zerinde kurguladığı planlarda maşa olarak kullandığı FETÖ/PDY silahlı terör örgu¨tu¨ elebaşı Fetullah Gülen'in talimatlarıyla örgu¨tu¨n mahrem ve birim yapılanmalarında bulunan örgu¨t mensuplarının bir istihbarat birimi mantığıyla devletin her tu¨rlu¨ eylemlerini takip ederek örgu¨t liderine anbean aktardığı anlatıldı.

İddianamede, "Bu kapsamda, Milli İstihbarat Teşkilatı'nın Suriye Tu¨rkmenlerine yardım faaliyetinde bulunduğunu, Suriye sınırından çeşitli tarihlerde yardım tırlarının geçirildiğini, ilk olarak 2013 yılında, FETÖ/PDY'nin Tu¨rk Silahlı Kuvvetleri içerisine sızmış ve Tu¨rk Silahlı Kuvvetleri bu¨nyesinde görev yapan örgu¨t mensupları tarafından tespit edildiği, bu bilginin örgu¨tu¨n sözde 'Tu¨rkiye Kara Kuvvetleri' imamına ulaştırıldığı anlaşılmıştır. Bunun u¨zerine sözde Tu¨rkiye Kara Kuvvetleri imamı olan Hacı Murat Murat - Zafer (Kod), örgu¨t lideri Fetullah Gülen'in yanına giderek bu durumu bildirmiş, bu tarih itibarıyla Milli İstihbarat Teşkilatı'nın bölgedeki her tu¨rlu¨ faaliyeti örgu¨t mensupları tarafından takip edilerek, örgu¨t yöneticilerine aktarmıştır." denildi.

İddianamede, 17/25 Aralık darbe girişimi su¨recine gelindiğinde ise örgu¨tu¨n sözde "Tu¨rkiye Kara Kuvvetleri imamı" olan Hacı Murat'ın tekrar yanına gittiği örgu¨t elebaşı Fetullah Gülen'den "Bu şekilde kamyonlarla sınır dışına sevkıyat olursa bunların geçişine izin verilmemesi için her tu¨rlu¨ çalışmanın yapılması ve "kamyonlar durdurulduktan sonra yükleri boşalttırılarak görüntülerinin kaydettirilmesi, basının olay yerine çağrılarak görüntülerin çarşaf çarşaf yayınlanması" talimatını verdiği belirtildi.

MİT tırlarının durdurulması olayını organize ettikleri tespit edilen FETÖ'nün 11 "sivil imamı" hakkında ise "devletin ulusal ya da uluslararası yararları bakımından niteliği itibarıyla gizli kalması gereken bilgileri siyasal veya askeri casusluk maksadıyla temin etmek" ve "terör örgu¨tu¨ yöneticiliği" suçlarından 37,5 yıldan 52 yıl altışar aya kadar, 32 sanık hakkında da "devletin ulusal ya da uluslararası yararları bakımından niteliği itibarıyla gizli kalması gereken bilgileri siyasal veya askeri casusluk maksadıyla temin etmek" ve "terör örgu¨tu¨ yöneticiliği" suçlarından 30 yıldan 45 yıla kadar hapis cezası istendi.

İddianamede, MİT'e ait tırların durdurulmasında aktif görev alan FETÖ/PDY yöneticilerinden sanık Bayram Andaç'ın, tırların durdurulmasının hemen ardından ABD'nin Ankara Bu¨yu¨kelçiliği ve İstanbul Başkonsolosluğunu arayarak göru¨şmeler yapmasının şüpheli bulunduğu belirtildi.

"ABD'den hala cevap yok"

İddianame hazırlandıktan sonra açıklama yapan İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı İrfan Fidan, bir basın açıklaması yapmıştı. Başsavcı Fidan açıklamada "MİT tırlarının durdurulması olayından sonra FETÖ yöneticisi Bayram Andaç'ın, ABD Büyükelçiliği ve ABD Başkonsolosluğu ile 5 dakika 33 saniye, Muharrem Gözüküçük'ün ise 3 dakika 8 saniye süren telefon görüşmeleri var. Belirtilen tarihlerde hangi gerekçelerle Büyükelçilik ve Başkonsolosluğun arandığı, hangi nedenlerle görüşme yapıldığını sordum. Görüşme içeriğinin bildirilmesini istedim. Cevabını bekliyorum." demişti.

Bu arada söz konusu cevabın hala gelmediği öğrenildi.

Firari "imam" iddianame hazırlandıktan sonra yakalandı

FETÖ'nün "sivil imamı" 11 kişi ile bir tuğgeneralin de aralarında bulunduğu 55 sanık hakkında açılan davanın iddianamesinde, "tırları durduran askerlerin imamı" olduğu belirlenen ve hakkında yakalama kararı bulunan Süleyman Gürbüz, Eylül 2017'de Mersin'deki örgütün "gaybubet evlerine" yönelik operasyonda gözaltına alınmıştı. İstanbul'a getirilen Süleyman Gürbüz, davanın görüldüğü İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi'nce tutuklanmıştı.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel MİT Tırlarının Durdurulmasını Organize Edenler Hakim Karşısına Çıkıyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • İzmir'de Enginar Hasadı Başladı
    10:29 İzmir'de Enginar Hasadı Başladı

    Türkiye'de enginar üretiminde birinci sırada yer alan İzmir'de hasat yoğunluğu başladı. Enginarın tarladan çıkış fiyatının 15 lira olduğu, pazarlarda ise şu sıralarda 20-25 TL arasında satışa sunulduğu öğrenildi. İzmir'de enginar üretiminin yaklaşık yüzde 29'unun karşılandığı belirtilirken, bazı çiftçiler artan maliyetler nedeniyle alternatif meyve-sebze arayışına geçti.

  • Hatay'da asrın felaketinde bine yakın insana mezar olan Rönesans Rezidans'a ilişkin dava başladı
    10:29 Hatay'da asrın felaketinde bine yakın insana mezar olan Rönesans Rezidans'a ilişkin dava başladı

    Hatay'da asrın felaketinde binlerce insanın hayatını kaybettiği Rönesans Rezidans ile ilgili dava, Hatay 3. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen ilk duruşmayla başladı. Rezidansın müteahhidi ve bazı vatandaşlar duruşmaya katıldı.

  • TİKA, Afrika Birliği'ne 324 saçaklı bayrak ve 163 bayrak direği hediye etti
    10:28 TİKA, Afrika Birliği'ne 324 saçaklı bayrak ve 163 bayrak direği hediye etti

    Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA), Afrika Birliği'ne (AfB), üye ülkeler, AfB'nin bölgesel ekonomik toplulukları, bölgesel mekanizmaları, bölgesel ve uluslararası kuruluşlara ait 324 saçaklı bayrak ve 163 bayrak direği hediye etti.

  • Mersin Büyükşehir Belediyesi, felç geçiren vatandaşın tedavisine destek oldu
    10:28 Mersin Büyükşehir Belediyesi, felç geçiren vatandaşın tedavisine destek oldu

    Mersin Büyükşehir Belediyesi, Tarsus'ta geçirdiği kaza sonucu felç olan Cevdet Gülal'ın tedavisine katkı sağlayarak yeniden yürümesine yardımcı oldu. Gülal, Evde Sağlık ve Bakım Hizmetleri sayesinde kısa sürede iyileşti.

  • Deprem Bilimci Prof. Dr. Naci Görür, eleştirilere tepki gösterdi
    10:26 Deprem Bilimci Prof. Dr. Naci Görür, eleştirilere tepki gösterdi

    Sosyal medya hesabından ve katıldığı programlarda sıkça deprem uyarılarında bulunan Deprem Bilimci Prof. Dr. Naci Görür, kendisine yöneltilen 'Halkı tedirgin ediyorsun' eleştirileri karşısında sinirlendi. Görür, eleştirilere 'Ne kafası bunlar?' diyerek tepki gösterdi. Ayrıca, geçtiğimiz yıl katıldığı bir programdaki konuşmasına atıfta bulunan Görür, 'Halkı korkutmak diye bir tabir kullanmaya utanmıyor musunuz?' dedi.

  • Adana'da Yetişen Genç Boksör Hüseyin Ege Tekdemir Avrupa 3.'sü Oldu
    10:24 Adana'da Yetişen Genç Boksör Hüseyin Ege Tekdemir Avrupa 3.'sü Oldu

    Adana'da çocukken izlediği boks müsabakalarından esinlenerek boksa başlayan 18 yaşındaki milli boksör Hüseyin Ege Tekdemir, Hırvatistan'da düzenlenen Gençler Avrupa Şampiyonası'nda Avrupa 3.'sü oldu. Tekdemir, Olimpiyatlarda Türkiye'yi temsil etmenin hayalini kuruyor.

  • İnegöl'de Huzur ve Güven Uygulaması Dron İle Görüntülendi
    10:23 İnegöl'de Huzur ve Güven Uygulaması Dron İle Görüntülendi

    Bursa'nın İnegöl ilçesinde Emniyet Müdürlüğü ekipleri, ilçe genelinde şüpheli ve aranan şahıslara yönelik huzur ve güven uygulaması gerçekleştirdi. Uygulama dron ile görüntülendi. Uygulama sonucunda aranan şahıslar yakalanarak gözaltına alındı, araçlarda yapılan aramalarda ise bir adet ruhsatsız tabanca ve captagon isimli uyuşturucu madde ele geçirildi. Ayrıca, uygulama sırasında 56 aracın sürücüsüne toplam 185 bin TL cezai işlem uygulandı.

  • Bursa Mudanya'da yangın alarmı sayesinde felaket önlendi
    10:22 Bursa Mudanya'da yangın alarmı sayesinde felaket önlendi

    Bursa Mudanya ilçesinde bulunan Şafak apartmanının zemin katında çıkan yangın, çalışan alarm sayesinde hızlı müdahale ile kontrol altına alındı. Evde bulunan görme engelli bir vatandaş da kurtarıldı. Polis ekipleri yangının çıkış sebebini araştırıyor.

  • Kayseri İstihdam Fuarı İstişare Toplantısı Gerçekleştirildi
    10:20 Kayseri İstihdam Fuarı İstişare Toplantısı Gerçekleştirildi

    Kayseri Valisi Gökmen Çiçek'in başkanlığında Kayseri Organize Sanayi Bölgesi ev sahipliğinde düzenlenen istişare toplantısında, Kayseri İstihdam Fuarı'nın 14-15 Mayıs 2024 tarihlerinde Kayseri Organize Sanayi Bölgesi Fuar Merkezi'nde yapılması kararlaştırıldı.

  • Aydın Germencik'te Öğrencilere Trafik Eğitimi Verildi
    10:20 Aydın Germencik'te Öğrencilere Trafik Eğitimi Verildi

    Aydın'ın Germencik ilçesinde, jandarma trafik ekipleri tarafından öğrencilere yönelik önemli trafik eğitimleri düzenlendi. Eğitimlerle, öğrencilere trafik kuralları öğretilerek güvenli bir şekilde yolculuk yapmaları konusunda bilinçlendirme yapıldı.

  • Diyarbakır-Şanlıurfa kara yolunda otomobil ile motosiklet çarpıştı, 1 kişi yaralandı
    10:20 Diyarbakır-Şanlıurfa kara yolunda otomobil ile motosiklet çarpıştı, 1 kişi yaralandı

    Diyarbakır-Şanlıurfa kara yolunda plakaları ve sürücüleri henüz belirlenemeyen otomobil ile motosiklet çarpıştı. İhbar üzerine olay yerine sağlık ve polis ekibi sevk edildi. Motosiklet sürücüsü, ilk müdahalesinin ardından hastaneye sevk edildi. Kazayla ilgili inceleme başlatıldı.


Advertisement