Mobil Kayısı Sınıflama ve Kasalama Makinesi" - Son Dakika
Güncel

Mobil Kayısı Sınıflama ve Kasalama Makinesi"

Mobil Kayısı Sınıflama ve Kasalama Makinesi"

Malatya'da kayısı üreticisi Sıddık Doğan'ın tasarladığı "Mobil Kayısı Sınıflama ve Kasalama Makinesi" işçi sayısını yarı yarıya düşürürken hasat süresini de kısaltıyor.

11.07.2018 10:23
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Malatya'da kayısı üreticisi Sıddık Doğan'ın tasarladığı "Mobil Kayısı Sınıflama ve Kasalama Makinesi" işçi sayısını yarı yarıya düşürürken hasat süresini de kısaltıyor.

Aynı zamanda İnönü Üniversitesi Battalgazi Meslek Yüksekokulunda Öğretim Görevlisi olan Sıddık Doğan, gazetecilere yaptığı açıklamada, yaklaşık 3 yıllık çalışmaları sonucu imalatçı Mehmet Böğüş'ün desteğiyle makineyi tasarladığını söyledi.

Doğan, kayısıda hasat döneminde yaşanan zorluklardan dolayı böyle bir makine yapmaya karar verdiğini belirterek, geçen yıl tasarladıkları makinenin bahçelerde kullanıldığını bu yıl ise daha da geliştirdiklerini ifade etti.

Kayısıda mekanizasyon anlamında çok geç kalındığını aktaran Doğan, "Kayısı da ilk önce sadece silkeleme makinemiz vardı ikincisi ise biz bu yaptığımız makine. Kayısıda mekanizasyonun hızlıca Malatya'ya yerleşmesi gerekiyor. Çünkü artık insanların gelir düzeyi artıyor bu iyin cazibesi kaçtı, işçiler çalışmak istemiyor, yevmiyeler işin karşılığı değil gibi bir çok sorun var." diye konuştu.

Doğan, üreticinin kayısını doğru ve kaliteli şekilde işlemesi için bu makineyi tasarladıklarını dile getirerek, şöyle devam etti:

"Sınıflardırmada kullanılan sistemler mevcut ancak bizim makinemizin diğerlerinden farkı mobil olmasıdır. Kayısıda en büyük işçiliklerden biri kasalamadır. Artık bu işi makine yapıyor. Yaklaşık 13 kişi ile hasat ettiğiniz ürünü bu makine ile 2-3 katı daha fazla yapma olanağını sağlıyor. Bu da hasat süresi 15 iken 7 güne düşürüyor. Makine her açıdan büyük avantajlar sağlıyor."

Doğan, tasarladıkları ve patentini aldıkları makineyle işçi sayısını yarı yarıya düşürürken hasat süresini de kısaldığını sözlerine ekledi.

İnönü Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bayram Murat Asma ise "Mobil Kayısı Sınıflama ve Kasalama Makinesi"ni tasarlayanları tebrik ettiğini söyledi.

Son yıllarda kayısı üretim alanlarının büyüdüğünü ancak işçilikte belirli standardizasyon bulunmadığını dile getirerek, makineleşmenin kayısıda standardizasyonu sağlama adına önemli olduğunu kaydetti.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Mobil Kayısı Sınıflama ve Kasalama Makinesi' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement