Mobil Ketem Nazilli'de Tarama Yapacak - Son Dakika
Yerel

Mobil Ketem Nazilli'de Tarama Yapacak

Mobil Ketem Nazilli\'de Tarama Yapacak

Aydın Valiliği himayesinde, Vali Erol Ayyıldız’ın eşi Dr. Dilek Didem Ayyıldız koordinesinde Aydın Halk Sağlığı Müdürlüğü’nün yürüttüğü ‘Mobil KETEM Projesi”, Nazillili kadınları kansere karşı erken teşhis edecek.

20.01.2015 18:47
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Aydın Valiliği himayesinde, Vali Erol Ayyıldız'ın eşi Dr. Dilek Didem Ayyıldız koordinesinde Aydın Halk Sağlığı Müdürlüğü'nün yürüttüğü 'Mobil KETEM Projesi", Nazillili kadınları kansere karşı erken teşhis edecek.

Aydın'da yaklaşık 2 yıldır sürdürülen proje, kadınlarda sık sık görülen meme ve rahim ağzı kanserlerini temel alıp, bu hastalıklara yönelik taramaların teşvik edilmesini amaçlıyor.

Aydın Halk Sağlığı Müdürlüğü'nün yürüttüğü Mobil KETEM Projesi kapsamındaki tarama çalışmaları 19 Ocak 2015 tarihinden itibaren Nazilli'de hizmet vermeye başladığını ifade eden Nazilli Toplum Sağlığı Merkezi Sorumlu Hekimi Dr. Hakan Derici; "Çalışma kapsamında 40-69 yaş arasındaki bayan nüfusa Meme Kanserine yönelik taramalar; 30-65 yaş arasındaki bayan nüfusa Rahim Ağzı Kanserine yönelik (HPV) taramaları yapılacaktır. Mobil KETEM aracı hafta içi her gün eski Nazilli Devlet Hastanesi bahçesinde hizmet verecektir. Yapılan tüm hizmetler ücretsizdir. Nazilli ilçesi ve çevresindeki tüm halkımız taramalarımıza davetlidir. Bilgi edinme ve randevu için 3127889 nolu telefonu arayabilirler" dedi.

Kanser'in en kısa tanımı ile hücrelerin kontrolsüz şekilde çoğalmaları olduğunu belirten Dr. Hakan Derici; "Bu çoğalma sırasında, kanser hücrelerinde normal hücrelerden yapısal ve işlevsel farklılıklar ortaya çıkmaktadır. Bazen hücre normalde yaptığı işlevlerini yapmazken, bazen de normalde olmayan bazı yeni işlevleri de yapmaya başlayabilir. Anormal şekilde çoğalan bu hücreler bulundukları yerlerdeki doku ve organları işgal edecek ve işgal ettiği bu bölgelerin görevlerini engelleyecektir. Bu oluşum, kanserin türlerine göre değişiklik göstermektedir. Ancak bu konuda önemli ilerlemeler kaydedilmektedir. Günümüzde en sık ölüm nedenleri arasında birçok gelişmiş ülkede kalp-damar hastalıklarından sonra kanser ikinci sırada yer almaktadır. Erken tanı ve tedavi ile kanserli hastalarda önemli oranda iyileşme mümkün olabilmektedir. Bu yüzden 'Erken Tanı Hayat Kurtarır' diyoruz. Erken tanı koymanın önündeki en önemli engel bilgi eksikliği, korku, ihmal gibi nedenlerle insanlar zamanında hekime başvurmamakta; böylece tanı gecikmekte, tedavide güçleşmektedir" ifadelerini kullandı. - AYDIN

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Mobil Ketem Nazilli'de Tarama Yapacak - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement