Modayı Baştan Yaratan Kadın: Coco Chanel - Son Dakika
Komik - İlginç

Modayı Baştan Yaratan Kadın: Coco Chanel

Modayı Baştan Yaratan Kadın: Coco Chanel

Moda denilince ilk akla gelen isimlerden biri oldu her zaman Coco Chanel. İkonik duruşu, farklı tarzı ve yaşadığı dönem içinde öne çıkan tavırlarıyla moda dünyasına adını kazımayı başaran bu kadını gelin yakından tanıyalım.

31.08.2018 16:56
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Moda denilince ilk akla gelen isimlerden biri oldu her zaman Coco Chanel. İkonik duruşu, farklı tarzı ve yaşadığı dönem içinde öne çıkan tavırlarıyla moda dünyasına adını kazımayı başaran bu kadını gelin yakından tanıyalım.

Coco Channel'in İsminin Doğuşu

Dünyanın her yerinde Coco Chanel olarak bilinen ünlü modacının ismi aslında Gabrielle Chanel. Sahnede şarkı söylerken askerlerin ona "Coco" adını takmasıyla bu ünvanı kazanan Chanel, günümüzde dünyanın her yerinde bu isimle tanınıyor.

Çocukken Oldukça Mütevazi Bir Hayatı Vardı

Coco Chanel hayatı boyunca çok zengin ve ünlü bir isim olmayı başardı, ancak çocukluğu oldukça  mütevaziydi. Bir köylü ve bir sokak satıcısının kızı olarak dünyaya gelen Coco, yoksul evde doğdu ve büyüdü.

Dikişi Manastırda Öğrendi

Coco Chanel'in moda dünyasına dair ilk attığı adımın arkasında ise hüzünlü bir hikaye var. Annesi öldükten sonra, 18 yaşına kadar kaldığı bir manastır yetimhanesine gönderilen Coco'nun hayatına burada değişti. Burada Gabrielle nakış işlemeyi ve dikiş dikmeyi öğrendi. Bu Gabrielle'in elinde aldığı ilk iplik oldu, ancak son olmayacaktı.

Moda Dünyasına İlk Adımlarını Şapka Tasarımlarıyla Attı

Coco Chanel, moda kariyerine şapka tasarlayarak başladı. Erkek hayranlarından birinin yardımıyla 1913 yılında Paris'te ilk mağazasını açtı. Daha sonra popüler hale geldikçe kıyafet satmaya ve pazarlamaya başladı.

Modada Devrim: Küçük Siyah Elbise

Coco Channel'in en ikonik tasarımlarından olan ve onun tüm dünyada tanınmasını sağlayan "Küçük Siyah Elbise" ise her şeyi değiştirdi. 1920'li yıllarda bu tasarımını tanıtan Coco, bir anda dünyada bir akım başlattı. Her ortama uygun olan ve kolay giyilebilen bu elbise, dönemin önde gelen moda dergisi Vogue tarafından da  dünyanın her yerinde giyileceği öngörüsüne layık görüldü.

Çocuksu Tarzıyla Örnek Oldu

Üstelik Coco Channel'in o dönem bıraktığı tek iz moda anlayışı değildi. Kısa saçları, gülümsemesi, çocuksu tarzı ve kadın olarak sosyal hayatta varolmasıyla pek çok kadına ilham oldu.

Channel No 5

Coco, 1921 yılında ise ilk parfümünü Chanel No 5'i yarattı. Bir tasarımcının adını taşıyan ilk koku oldu ve beş numaraya eşlik etti, çünkü Chanel'e bir falcı tarafından bunun onun şanslı numarası olduğu söylenmişti.

Falcısı Haklıydı

Falcısı haklı olmalı ki, bu parfüm dünyanın şu güne kadar en çok satanı parfümü!

Ünlü Logosu

Coco Chanel'in kilitli C'si, nihai marka amblemlerinden biri olmaya devam ediyor. Logo, 1983 yılında Karl Lagerfeld tarafından tasarlandı.

Kadınları Korse Giymekten Kurtardı

Coco Chanel'in devrim niteliğindeki tasarımları, kadınları korse giymekten kurtardığı için zarif, aynı zamanda rahat ve pratikti. Ayrıca eteklerin kısaltarak da o dönem için cesur bir adım attı.

15 Yıllık Ara

1954'te, 71 yaşındaki Chanel, savaş sırasında 15 yıl boyunca kapatıldıktan sonra moda evini yeniden açtı. Modadan uzak kaldığı o yılları arkadaşı Oyuncu Marlene Dietrich'e, "Can sıkıntısı yüzünden ölüyorum" diyerek anlatıyordu.

1971'de Vefat Etti

Coco, 10 Ocak 1971'de, arkadaşı Claude Baillen ile bir yürüyüşten döndükten sonra, Hotel Ritz'deki yatağında öldü.

Çalışmaları Hala Ayakta

Paris'de bulunan Coco'ya ait binada ise hala daha onun eserlerini görmek mümkün. Giriş katta bir adet dükkan bulunan binanın, tavan katında ise haute couture çalışma odaları bulunuyor.

Dikiş Makinaları Hala Çalışıyor

Coco'nun dairesinde bulunan 100 dikiş iğnesinin hala daha ilk gün olduğu gibi çalıştığı da biliniyor.

Kaynak: Emoji.com.tr

Son Dakika Komik - İlginç Modayı Baştan Yaratan Kadın: Coco Chanel - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement