Modern Sulama Projelerini Uygulamaya Koyuyoruz" - Son Dakika
Ekonomi

Modern Sulama Projelerini Uygulamaya Koyuyoruz"

Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürü Mevlüt Aydın, son yıllarda modern sulama projeleri geliştirerek uygulamaya koyduklarını belirtti.

12.10.2018 12:48
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürü Mevlüt Aydın, son yıllarda modern sulama projeleri geliştirerek uygulamaya koyduklarını belirtti.

DSİ Genel Müdürlüğünden yapılan yazılı açıklamaya göre, Mevlüt Aydın Malatya'da devam eden projeleri yerinde inceledi.

Yeşilvadi (Beylerderesi) Barajı ile Şahnahan sulama kanalına Karakaya Baraj Gölü'nden su takviyesi yapacak pompa istasyonu inşaatında ve iletim hattının yapılacağı alanlarda incelemelerde bulunan Aydın, yetkililerden bilgi aldı.

Aydın, incelemelerinin ardından yaptığı açıklamada, Malatya'da geçimini tarımla sağlayan vatandaşlar için sulamanın çok büyük önem taşıdığını belirtti.

Kentte baraj sayısının, alternatif su kaynaklarının ve sulama projelerinin her geçen gün arttırıldığını kaydeden Aydın, DSİ Genel Müdürlüğü olarak 2003 yılından bugüne kadar 8 baraj ve 1 göleti tamamladıklarının altını çizdi.

Aydın, 2003 yılından bugüne kadar 7 sulama tesisinin tamamlandığını ve toplamda 251 bin 420 dekar arazinin sulamaya açıldığını ifade ederek, şunları kaydetti:

"Böylece çiftçilere yıllık 142 milyon lira zirai gelir artışı sağlanmıştır. 2003 yılından bugüne kadar tamamlanan 45 dere ıslahı ile 44 yerleşim yeri ve 2 bin 740 dekar arazi taşkınlardan korunmuştur.

DSİ olarak son yıllarda modern sulama projelerini geliştirerek uygulamaya koyuyoruz. Modern sulama ile tarımda sağlanan verim artışları, üretim deseninin çeşitlenmesi, çiftçi gelirlerinde doğrudan ve dolaylı artışa neden oluyor. Bu durum bir yandan kırsal kalkınmanın hedeflerinden olan yoksulluğun azaltılması amacına hizmet ediyor, bir taraftan da yaşam standardını yükselttiği için göçü önlüyor."

Yeşilvadi Barajı'nın 43 metre yükseklikte ve 5 milyon metreküp su biriktirme hacmine sahip olduğunu aktaran Aydın, barajda depolanacak su ile 6 bin 220 dekar arazinin sulamasının sağlanacağını belirtti.

Aydın, barajın ülke ekonomisine yıllık 5 milyon 660 bin 200 lira katkı sağlamasını öngördüklerine dikkati çekti.

Karakaya Baraj Gölü'nden su takviyesi yapacak pompa istasyonunun fiziki gerçekleşme oranının yüzde 70 olduğunu açıklayan Aydın, "Elektrik işlerinin tamamlanmasıyla pompa istasyonu ile Battalgazi Şahnahan B-C kanallarının suladığı 40 bin dekar tarım arazisine su takviyesi yapılması sağlanacaktır. Bu projenin yapılmasında emeği geçenlere teşekkür ediyorum." ifadelerini kullandı.

Aydın'a, DSİ Elazığ 9. Bölge Müdürü İlker Arslan eşlik etti.

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi Modern Sulama Projelerini Uygulamaya Koyuyoruz' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Kayseri'de Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi Projesi kapsamında çiftçilere 700 ton tohum dağıtıldı
    23:17 Kayseri'de Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi Projesi kapsamında çiftçilere 700 ton tohum dağıtıldı

    Kayseri'de düzenlenen törende, Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi Projesi kapsamında çiftçilere 700 ton sertifikalı nohut, aspir, yeşil mercimek, sorgum sudan ve kuru fasulye tohumu dağıtıldı. Kayseri'nin tarım ve hayvancılıkta önemli bir noktada yer aldığı belirtilirken, proje kapsamında son 4 yılda 8 bin ton muhtelif tohum dağıtımı gerçekleştiği ve 400 bin dekar alanın tarımsal üretime kazandırıldığı ifade edildi.

  • TİP İstanbul İl Örgütü, Asgari Ücret Artışı İçin Protesto Etti
    22:03 TİP İstanbul İl Örgütü, Asgari Ücret Artışı İçin Protesto Etti

    Türkiye İşçi Partisi (TİP) İstanbul İl Örgütü, hükümete gönderdiği açık mektupta asgari ücretin yılda bir kez artmasını isteyen Merkez Bankası Başkanı ve bu yıl asgari ücrete ikinci bir zam yapılmayacağını söyleyen Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan'ı Merkez Bankası önünde düzenlediği basın açıklamasıyla protesto etti. TİP üyeleri, Merkez Bankası Başkanı'nın hemen görevden alınmasını istedi.

  • Akkuyu Nükleer Güç Santrali'nde Ayarlama ve Başlatma Safhası Başladı
    19:56 Akkuyu Nükleer Güç Santrali'nde Ayarlama ve Başlatma Safhası Başladı

    Akkuyu Nükleer AŞ Üretim ve İnşaat Organizasyon Direktör Yardımcısı Denis Radchenko, Akkuyu Nükleer Güç Santrali'nde (NGS) ayarlama ve başlatma safhasının santralin ömrü için çok önemli bir aşama olduğunu belirtti. Radchenko, birinci ünitede nükleerle ilgili binalarda ana inşaat çalışmalarının tamamlandığını ve şu anda ayarlama ve başlatma çalışmalarına kapsamlı olarak başladıklarını söyledi. Kontrollerin ardından sıcak ve soğuk deneme aşamasına geçileceğini belirten Radchenko, bu yılın sonuna kadar birinci ünitede ilk test elektrik enerjisini elde etmeyi planladıklarını ifade etti.

  • Söğütlü OSB'de 40 firma ile sözleşme imzalandı
    19:34 Söğütlü OSB'de 40 firma ile sözleşme imzalandı

    Sakarya'nın Söğütlü ilçesinde kurulması planlanan karma organize sanayi bölgesinde yatırım yapmak isteyen 40 firma ile sözleşme yapıldı. Söğütlü Organize Sanayi Bölgesi (OSB) ön tahsis protokol toplantısı, Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası (SATSO) meclis salonunda gerçekleştirildi. Toplantıda konuşan yetkililer, yatırımcıların seçimi konusunda titiz davrandıklarını ve Söğütlü OSB'nin şehrin ihracat hedeflerine katkı sağlayacağını belirtti. Yeni OSB'nin kurulmasında emeği geçenlere teşekkür edildi ve yatırımcı firmalarla ön sözleşme imzalandı.

  • Van TSO, 'K' Türü Yetki Belgesi Verme Yetkisini Tekrar Aldı
    19:19 Van TSO, 'K' Türü Yetki Belgesi Verme Yetkisini Tekrar Aldı

    Van Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) Başkanı Necdet Takva, Van'da her türlü yük taşımacılığı yapanlara 'K' Türü yetki belgesi verme yetkisini tekrar kazandıklarını açıkladı. Uzun süren çalışmalar sonucunda yetkinin geri alınmasıyla Van TSO'nun itibarının geri kazanılacağı ve kullanıcıların işlemlerinin kolaylaşacağı belirtildi.

  • Türk Müteahhitler Birliği Başkanı: Türk müteahhitliği dünyada bir marka haline geldi
    19:13 Türk Müteahhitler Birliği Başkanı: Türk müteahhitliği dünyada bir marka haline geldi

    Türkiye Müteahhitler Birliği (TMB) Başkanı Erdal Eren, Türk müteahhitliğinin dünyada bir marka haline geldiğini belirterek, Avrasya, Orta Doğu ve Kuzey Afrika ülkelerinde çalıştıklarını ve Sahra Altı Afrika bölgesindeki faaliyetlerini artırdıklarını söyledi. Türk müteahhitlik firmalarının mart sonu itibarıyla 136 ülkede, 507 milyar dolar tutarında 12 binin üzerinde proje üstlendiği ifade edildi.


Advertisement