Moğolistan'da Türk Kültür Günleri - Son Dakika
Güncel

Moğolistan'da Türk Kültür Günleri

Türkiye'nin Ulan Batur Büyükelçisi Murat Karagöz, Moğolistan'ın demokratik devrimi gerçekleştirdikten 26 yıl sonra siyasi, sosyal, ekonomik kurumlarını barışçı ve eş zamanlı dönüştürmeyi başaran, Asya'da giderek daha fazla dikkat toplayan azimli bir ülke izlenimi verdiğini söyledi.

20.04.2016 11:41
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Türkiye'nin Ulan Batur Büyükelçisi Murat Karagöz, Moğolistan'ın demokratik devrimi gerçekleştirdikten 26 yıl sonra siyasi, sosyal, ekonomik kurumlarını barışçı ve eş zamanlı dönüştürmeyi başaran, Asya'da giderek daha fazla dikkat toplayan azimli bir ülke izlenimi verdiğini söyledi.

Karagöz, Türkiye'nin Moğolistan'daki varlığı, Türk-Moğol ilişkileri ve Ulan Batur'daki faaliyetlerle ilgili AA muhabirine değerlendirmelerde bulundu.

Türkiye ile Moğolistan'ın köklü tarihi ve kültürel bağlarla birbirlerine bağlı olduğunu belirten Karagöz, tarihte ilk Türk devletlerinin bu topraklar üzerinde kurulduğunu, Türk tarihinin en eski kaynakları Orhun Yazıtları'nın da bugünkü Moğolistan'ın sınırları içinde yer aldığını hatırlattı.

İki ülkenin bağımsızlıklarını 1920'lerde kazandığına dikkati çeken Karagöz, Türkiye ile Moğolistan arasında yüzden fazla anlaşmanın bulunduğuna, vize muafiyetinin yürürlükte olduğuna, THY'nin Moğolistan'a seferler düzenlediğine işaret etti.

Karagöz, bu yıl, Ulan Batur'da Türk elçiliğinin açılışının 20. yılını kutladıklarını belirterek, şu değerlendirmede bulundu:

"Moğolistan, demokratik devrimi gerçekleştirdikten 26 yıl sonra siyasi, sosyal ve ekonomik kurumlarını barışçı ve eş zamanlı dönüştürmeyi başarmış ve Asya'da giderek daha fazla dikkat toplayan azimli bir ülke izlenimi vermektedir. Moğolistan, Türkiye'yi dış politikasında 'üçüncü komşu' olarak değerlendirmekte, Türkiye ise Moğolistan'ı 'güvenilir, barışçı ve demokratik bir işbirliği ortağı' olarak görmektedir. İşbirliğimiz, BM, AGİT, NATO ve ŞİÖ gibi uluslararası platformlarda da devam etmektedir."

TİKA'dan 30 milyon dolarlık projeler

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansının (TİKA) Ulan Batur'da 20 yılı aşkın bir süredir faaliyet gösterdiğini bildiren Karagöz, "TİKA, Moğolistan'da toplam değeri 30 milyon dolara yakın, eğitim, sağlık, altyapı, kültür ve meslek edindirme dahil çeşitli sektörleri kapsayan 450 civarında proje gerçekleştirdi" dedi.

Türkiye'de 3 bin Moğol vatandaşının yaşadığını söyleyen Karagöz, 900 Moğol öğrencinin Türk üniversitelerinde yüksek öğrenim gördüğünü, bunların yarıya yakınının Türkiye burslarından yararlandığını aktardı.

Ağır iklim koşulları, uzaklık ve altyapı eksiklikleri nedeniyle iki ülkenin ekonomik ve ticari ilişkilerinin arzu edilen seviyeye henüz ulaşamadığını vurgulayan Karagöz, madencilik, tarım, hayvancılık, altyapı ile inşaat, imalat, turizm alanlarında ilişkilerin güçlendirilmesi potansiyelinin olduğunu ifade etti.

Futbol klüplerine antrenman daveti

Türk girişimcilere, Moğolistan'da madencilik, tarım, hayvancılık ile turizm konusunda yatırım yapma çağrısında bulunan Karagöz, "Halihazırda siyasi krizin de etkisiyle ekonomide biraz zorlanıyorlar ama hızla işleyen demokrasisi ile serbest piyasa ekonomisiyle, hukukun üstünlüğü ile değişik grupların hak ve özgürlüklerine saygısıyla Moğolistan, hızla Asya'da bir cazibe merkezi olma yolunda ilerliyor." sözlerine yer verdi.?

Kendisi de Fenerbahçe taraftarı olan Karagöz, futbol kulüplerini yaz aylarında antrenman için Moğolistan'a da davet etti.

"Onur konuğu Kadir Topbaş"

Büyükelçi Karagöz, Türkiye'nin, Moğolistan'daki görünürlüğünün güçlendirildiğini anlatarak, bu yıl 3. Ulan Batur Türk kültür günlerinin düzenleneceğini bildirdi. Bu yılki etkinliklerin onur konuğunun İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş'ın olacağını dile getiren Karagöz, şunları söyledi:

"Hafta kapsamında Ulan Batur'da çeşitli okulların öğrencilerinin katılımıyla evrensel barış ve dostluk teması altında bir çocuk şenliği düzenlenecek ve yetimhane ziyareti yapılacak. Çanakkale Savaşları'nın 101. Yıl Dönümü ve Anzak Günü, kordiplomatik ve Moğolistan'da yaşayan yabancılarla birlikte kutlanacak. Opera ve piyano sanatçılarımız konserler verecek, 'Türkiye Manzaraları' temalı fotoğraf sergisi de açılacak. Türk mutfağını tanıtmaya yönelik bir resepsiyon verilecek. Türk sinemasının seçkin örnekleri Moğol halkının beğenisine sunulacak."

Türk filmleri vizyona girecek

Etkinlik kapsamında 22-29 Nisan'da Moğoli·stan Çocuk Sanat ve Yaratıcılık Merkezi·'nde uluslararası çocuk festi·vali· ile 23 Ni·san Ulusal Egemenli·k ve Çocuk Bayramı Resepsi·yonu düzenlenecek.

"Unur Bul" yeti·mhanesi·nin zi·yaret edileceği, "Dedemi·n İnsanları" fi·lmi·yle Türk kültür günleri· kapsamında düzenlenen si·nema günleri·ni·n açılışının yapılacağı etkinlikler kapsamında Geli·bolu Savaşları'nın 101. yıldönümü kapsamında "Son Umut" ile "Patron Mutlu Son İsti·yor" fi·lmlerinin gösteri·mi· yapılacak.

Türk, Avustralyalı, Yeni· Zelandalı ve İngi·li·z topluluklarının katılımıyla Choıjın Lama Manastırı'nda, Anzak Günü Anma Töreni· gerçekleştirilecek. Daha sonra "Türki·ye Manzaraları" fotoğraf sergi·si·ni·n açılışı, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş tarafından yapılacak. "Uzun Hi·kaye" fi·lmi·ni·n gösteri·mi· sonrasında Türk Kültür Günleri· gala yemeği· verilecek.

Etkinlikler kapsamında "Vi·zontele" ve "İnci·r Reçeli·" fi·lmlerinin gösteriminin ardından Moğoli·stan Devlet Üni·versi·tesi·nde Büyükelçi· Murat Karagöz, "Türki·ye: Kültürler ve Medeni·yetler Arasındaki· Köprü" konulu konferans verecek. "Av Mevsi·mi·" fi·lmi· izleyiciyle buluşacak, Serap Çi·ftçi· ve Nurser Ugan'ın Devlet Opera ve Balesi·ndeki konserinden sonra "Organi·ze İşler" fi·lmi· izleyicilerle buluşacak.

3. Ulan Bator, Türk kültür günleri· boyunca Türk filmleri ücretsiz izlenecek.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Moğolistan'da Türk Kültür Günleri - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement