Moğolistan'daki Gizemli Taş: Taikhar Rock - Son Dakika
Emlak

Moğolistan'daki Gizemli Taş: Taikhar Rock

Moğolistan\'daki Gizemli Taş: Taikhar Rock

17.01.2018 20:19
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Uçsuz bucaksız Moğolistan bozkırının ortasında yükselen bir garip kaya. İnsanların antik çağlardan itibaren çeşitli hislerle üzerine bir şeyler karaladıkları devasa bir granit kütlesi… Sıkı durun, Battsengel bölgesinde bulunan Taikhar Rock sizi zamanda yolculuğa çıkarıyor.

Geçmişten Bugüne Eskimeyen Bir Gelenek

Kilometrelerce uzanan geniş ve düz bir arazide ilerlerken aniden karşınıza, etrafını saran coğrafyayla bütünüyle uyumsuz eğri büğrü bir yapı çıkıyor. Aslında 20 metre yüksekliğe sahip söz konusu granit bloğun en dikkat çekici özelliği şeklinden ziyade insanların ona yükledikleri anlam. Kayanın yüzeyinde 150 farklı yazı bulunuyor. Kargacık burgacık yazılmış sözcükler kayayı tepeden tırnağa kaplıyor ve yazılar son 1500 yılı kapsıyor. En eskisi M.S. 6. asra dayanan karalamalar genellikle Türk dillerinde kaleme alınmış. Kayanın üzerinde Moğolca, Tibetçe ve Çince gibi farklı dillerde de sözcükler mevcut. Yazıtlar gösteriyor ki Taikhar Rock ve çevresi son 1500 yıldan fazla zamandır insanlar için önemli bir merkez konumunda.

Taikhar kayasının üzerine yazı yazma işi 600'lü yıllardan bugünlere kadar devam eden bir gelenek halini almış durumda. Her ne kadar yakın geçmişte not düşülen mesajlar genellikle politik sloganları ya da sonsuzluğun vurgulandığı ilan-ı aşkları içerse de yine de ortaya çıkan sonuç, tarihin akışında önemli bir eser olma niteliği taşıyor.

Ayrıca Taikhar Rock'ın en tepesinde bulunan kutsal taş yığını da yine bu bölgenin dinsel bakımdan önemini vurgulamak amacıyla insanlar tarafından oraya yerleştirilmiş.

Taikhar'ın Sırrı

Peki ama bozkırın ortasında sıra dışı bir biçimde yükselen bu kayanın var olma sebebi ne? Aslında bu konuda ortaya atılan iki farklı ve birbiriyle hiç alakası olmayan bir açıklama bulunuyor. Bunlardan biri son derece mistik bir hikayeye dayanırken diğeri kafi miktarda bilimsellik içeriyor.

İnanışlardan ilkine göre çok eski zamanlarda yaşayan Bukhbilgt isimli bir dev, bugün Taikhar Rock olarak bilinen bu devasa granit bloğunu yerde bir delik açmak için kullanmış. Devin bu hareketinin altında yatan sebep ise o noktayı kendine mesken tutan yine devasa boyutlara sahip bir yılanın varlığı imiş. İkinci ve Taikhar Rock'ın ortaya çıkmasına dair çok daha akla yatan bir başka olasılık ise bölge yakınında bulunan nehirle alakalı. Tahminlere göre nehir zamanla granit dağları aşındırıyor ve milyonlarca yıl içinde bölgenin sular altında kalmasına sebep oluyor. Böylece ortaya Taikhar Rock gibi bir doğal tarihi eser çıkıyor.

Eğer yolunuz Moğolistan'a düşerse bu gizemli kayayı ziyaret etmeyi ve insanoğlunun tarihteki yolculuğuna bir de Taikhar Rock aracılığı ile şahitlik etmeyi unutmayın.

Kaynak: Milliyetemlak.com

Son Dakika Emlak Moğolistan'daki Gizemli Taş: Taikhar Rock - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Bakan Özhaseki: 'Bittiğinde Zonguldak'ımızın en güzel yerlerinden birisi haline gelecek'
    15:07 Bakan Özhaseki: 'Bittiğinde Zonguldak'ımızın en güzel yerlerinden birisi haline gelecek'

    Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, Lavuar Alanı'nda incelemelerde bulundu. Terakki Mahallesi'nde TOKİ tarafından başlatılan müze ve sosyal tesis inşaatlarının Zonguldak'a yakışacağını belirten Bakan Özhaseki, projenin Zonguldak'ın uğrak yeri olacağını söyledi. Ayrıca, esnafın işlerini sürdürebilmeleri için modern iş yerleri yapılacağını ve kısa sürede projenin tamamlanacağını ifade etti.

  • Hasankeyf Özel İdare binasının yer tespit çalışmaları tamamlandı
    13:27 Hasankeyf Özel İdare binasının yer tespit çalışmaları tamamlandı

    Batman'ın Hasankeyf ilçesinde ihalesi yapılan Hasankeyf Özel İdare binasının yer tespit çalışmaları tamamlandı. Batman Valisi ve Belediye Başkan Vekili Ekrem Canalp'in destekleriyle ihalesi yapılan binanın en kısa sürede yapımına başlanacak. İlçeye kazandırılacak binanın yapımında emeği geçen herkese teşekkür edildi.

  • Gaziantep'te Sanayi İşçileri İçin Konut Projesi İmzalandı
    13:26 Gaziantep'te Sanayi İşçileri İçin Konut Projesi İmzalandı

    Gaziantep Büyükşehir Belediyesi ve Gaziantep Organize Sanayi Bölgesi Başkanlığı arasında sanayide çalışan işçilerin konut ihtiyacını karşılamak için protokol imzalandı. Protokolle, işçilerin uygun bedel ve ödeme koşullarıyla ev sahibi olmaları hedefleniyor. Ayrıca, proje kapsamında günlük ulaşım için servis trafiği şehir merkezinden kaldırılarak ulaşım rahatlatılacak. Projenin hayata geçirilmesiyle yaklaşık 300 bin işçinin konut sorunu çözülecek.

  • Ümraniye Hekimbaşı Mahallesi'nde Konut Projesi Tamamlanıyor
    13:02 Ümraniye Hekimbaşı Mahallesi'nde Konut Projesi Tamamlanıyor

    Ümraniye Hekimbaşı Mahallesi'nde 2 bin 500 kişinin yaşayacağı konutlarda çalışmaların yarısı tamamlandı. Yapımı tamamlanan daireleri ve örnek daireyi hak sahipleri Başkan Yıldırım ile yerinde inceledi.

  • Keşan'da TOKİ Konutlarının Temeli Atılıyor
    12:57 Keşan'da TOKİ Konutlarının Temeli Atılıyor

    Keşan Belediye Başkanı Mustafa Helvacıoğlu, TOKİ konutlarının temelinin yarın atılacağını duyurdu. 293 daire ve 10 iş yerinin yapımına başlanacak olan konutlar, 1 yıl içerisinde tamamlanması hedefleniyor.

  • Ümraniye Belediyesi, Hekimbaşı Kentsel Dönüşüm Projesi'nin örnek dairelerini tanıttı
    12:55 Ümraniye Belediyesi, Hekimbaşı Kentsel Dönüşüm Projesi'nin örnek dairelerini tanıttı

    Ümraniye Belediyesi, Hekimbaşı Mahallesi'nde başlatılan ve tamamlandığında 2 bin 500 kişinin yeni yaşam alanı olacak Hekimbaşı Kentsel Dönüşüm Projesi'nin örnek dairelerini tanıttı. Proje alanındaki örnek daireleri gezdiren Belediye Başkanı İsmet Yıldırım, projenin yaklaşık 1 yıl içinde tamamlanarak hak sahiplerine teslim edileceğini belirtti. Hak sahipleri ise örnek daireleri beğendiklerini ve bir an önce teslim almayı beklediklerini ifade etti.

  • Antalya'da Rusya-Ukrayna savaşı sonrası yabancı akınıyla yükselen konut kira fiyatları normale döndü
    11:11 Antalya'da Rusya-Ukrayna savaşı sonrası yabancı akınıyla yükselen konut kira fiyatları normale döndü

    Rusya-Ukrayna savaşı sonrası Antalya'ya göç eden yabancıların artan konut kira fiyatlarına tepki göstermesiyle birlikte fiyatlar normale döndü. Pandemi döneminde inşaat sektörünün canlanması da fiyatların geri çekilmesine katkı sağladı. Antalya Emlakçılar, Oto Galericileri ve İş Takipçileri Odası Başkanı İsmail Çağlar, fiyatların yavaş yavaş aşağı inmeye başladığını belirtti ve 2024 yılında kira fiyatlarının enflasyona göre ilerleyeceğini söyledi.

  • Ankara Büyükşehir Belediyesi EGO Genel Müdürlüğü Filosuna 16 Yeni Otobüs Ekledi
    10:34 Ankara Büyükşehir Belediyesi EGO Genel Müdürlüğü Filosuna 16 Yeni Otobüs Ekledi

    Ankara Büyükşehir Belediyesi EGO Genel Müdürlüğü, güvenlik kamera sistemi, alçak tabanlı ve engelli yolcu erişimine uygun 16 solo tip otobüsü filosuna ekledi. EGO Genel Müdürlüğü'nün otobüs sayısı 1879'a yükseldi.


Advertisement