Mohsen Namjoo: "Türkiye Artık Benim İkinci Evim" - Son Dakika
Güncel

Mohsen Namjoo: "Türkiye Artık Benim İkinci Evim"

İran asıllı müzisyen Mohsen Namjoo, Türkiye'yi çok sevdiğini belirterek, "İran'ı terk ettim, Amerika'da yaşıyorum ama Türkiye benim ikinci evim.

16.12.2015 08:14
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Gerçekten benim ikinci evim olacak, çünkü burada yaşayacağım" dedi. Namjoo, 18 Aralık'ta İzmir'de, 19 Aralık'ta İstanbul'da Volkwagen Arena'da konser verecek.

Konser vermek üzere ikinci kez Türkiye'ye gelen İran asıllı sanatçı Mohsen Namjoo, AA muhabiri Saliha Özdemir'e yaptığı açıklamada, Türkiye'ye ilk gelişinin farklı olduğunu ifade ederek, "Arkadaşlarım ocak ayındaki konserden önce senin burada bir kitlen var, demişti. Dört beş yıl öncesine kadar Türkiye'deki dinleyici kitlesiyle ilgili bir fikrim bile yoktu. Çünkü internette, yani Instagram, Facebook'ta takılan biri değilim" diye konuştu. Nomjoo, Türkiye'de verdiği ilk konserde "gözler üzerine dikildiği" için büyük heyecan yaşadığını dile getirerek, ikinci konserde "müziğine hala ilgi duyulmasının" kendisini mutlu ettiğini söyledi.

İran asıllı müzisyen Namjoo, evinde ve arabasında çok sık müzik dinlemediğini dile getirerek, "Aslında daha çok okuyorum, yazıyorum. Evde ise genellikle eşim müzik dinler ve onun sayesinde ben de farklı tür müzikler dinliyorum. Mesela şimdilerde Amerikan Alternatif Rock'ına ilgi duyuyor, Pearl Jam dinliyoruz, önceleri de Nirvana hayranıydım" ifadelerini kullandı. Favori müzik, film gibi "takıntılarının" olmadığını ifade eden Namjoo, dünyadaki farklı tür müziklere açık olduğunu belirtti.

Müzisyen Namjoo, edebiyatta takip ettiği isimler hakkında şu bilgileri verdi:

"İranlı şairler arasında son zamanlarda Nima Yuşic favorim ama roman konusunda favorim bir İranlı değil, Japon yazar Kazou Ishiguro'yu okuyorum. Geçen aylarda onun romanlarına ve kısa öykülerine çok sarmıştım."

"Türkiye'de kendimi İran'dan daha rahat hissediyorum"

İran asıllı müzisyen Namjoo, İstanbul'u çok sevdiğinden bahsederek, "Hayatımın bir kısmında İstanbul'da olmak isterim kesinlikle. Şu an çok ciddi bir plan şeklinde bunu düşünüyorum. Belki iki yıl sonra... Burada öğretmen olmak istiyorum" diyerek, Türkiye'de İran müzik teorisini öğretmek ve Türkiyeli müzisyenlerle bir araya gelmek istediğini söyledi.

"İstanbul'la uzun yıllar boyunca çok seviyeli bir ilişkimiz olacak, gerçekten çok güzel bir şehir" diyen Namjoo, dinlediği Türkiyeli sanatçılar hakkında şu bilgileri verdi:

"Son geldiğimde Ahmet Kaya'nın bir albümünü aldım, arabada onu dinliyorum hatta onun şarkısını burada İstanbul'da söylemek için hazırlanmak istedim fakat çok yolculuk etmekten ve zamansızlıktan yapamadım. Ahmet Kaya'nın 'İçimde Ölen Biri Var' şarkısını çok seviyorum. Şu an en sevdiğim şarkı bu. Ceza Grubu'nu da çok beğeniyorum. Candan Erçetin'in 'Bu Şehir' şarkısı da benim en sevdiğim şarkılardan birisi. Erkan Oğur, Taksim Trio, balkan müziği ile Türk müziğini karıştıran biri var, adını hatırlamıyorum, Kazım (Koyuncu), bu sanatçıları dinliyorum."

Müzisyen Namjoo, Türkiye'de konser veriyor olmanın kendisini çok etkilediğini ifade ederek, konuşmasını "İran'ı terk ettim, Amerika'da yaşıyorum ama Türkiye artık benim ikinci evim. Gerçekten benim ikinci evim olacak, çünkü burada yaşayacağım. İki, üç Türkçe kelime biliyorum ama burada kendimi İran'daki birçok yerden daha rahat hissediyorum" sözleriyle sürdürdü.

"Sanat yaptığınız için utanıyorsunuz"

Namjoo,  Ortadoğu coğrafyasının haline baktığında sözlerini kendisinin yazdığı "Jabre Jografiai" şarkısını söylemek istediğini ifade ederek, duygularını şöyle aktardı: "Bu şarkı coğrafi çaresizliğimizi açıklıyor. 'Bir sabah uyandım ve yine Ortadoğu'da uyandım' diyen bir adam. 'Ayaklarından tavana asılmışsın, çaresizsin, her sabah kahvaltın çay ve sigara' diyorum. Ama dürüst olmam gerekirse, bu şarkı İran'dayken, İranlı bir adam olarak yazdığım bir şarkıydı. Eğer şu anki Ortadoğu'yla ilgili konuşacak olursak, durum şu anda çok çok daha vahim. O zamandan çok daha üzücü durumda şu an Ortadoğu. Bazen bu durumda sanat yaptığınız için bile utanıyorsunuz."
"Birbirini kıran insanların bir parçası olmaktan nefret ediyorum"
Konuşmasında Suriye'de yaşanan savaşı ve sanatçıların durumunu değerlendiren Namjoo "Bir gün New York'ta davetli olduğum bir konserdeydim. Adını hatırlamıyorum ama Suriyeli başarılı bir sanatçının konseriydi. Bu çok üzücü bir hikaye. Bu tarz bir fikrin parçası olmaktan, birbirini kıran insanların bir parçası olmaktan nasıl nefret ettiğimi size anlatamam. Bu fikir beni üzüyor, kardeşini öldürdüğün birini sahnede izlemek... Bunu çok üzücü buluyorum. Bütün ülkeler bunun bir parçası. Bazısı masa altından silahlar, palalar satıyor. Sokaklarda ölü insanlar, kaçabilen dışarı kaçıyor. Bazı ülkeler de kurumlar kurup para toplamak istiyor." Müzisyen Namjoo, "İşte hikâyenin üzücü kısmı, o adamı oraya çağırma amaçları 'hadi gel festivalimizde çal, biz de senin için üzülelim' idi" diyerek, "Böyle bir sistem, bu bir oyun..." sözleriyle konuya dair düşüncesini aktardı. Suriyeli sanatçıyı dinlerken mutsuz olduğunu paylaşan Namjoo, duyduğu üzüntüyü şöyle dile getirdi: 'Yani onu dinlerken onun acısından keyif almaya çalışmak... Bu benim için çok zor... Bu konularda sadece sessiz kalmayı ve haberleri takip etmemeyi tercih ediyorum. Kafam karışık aslında, haberleri bazen takip ediyorum bazen etmiyorum. Bu konuyu böylece geçsek iyi olur, zira beni üzüyor. Yakında bütün Ortadoğu buna dahil olacak sanki. Yaşanan felakete İran'da başta olmak üzere bir sürü ülke dahil."

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel Mohsen Namjoo: 'Türkiye Artık Benim İkinci Evim' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Mardin Emniyet Müdürlüğü Polisleri Türk Kızılayı'na Kan Bağışında Bulundu
    22:27 Mardin Emniyet Müdürlüğü Polisleri Türk Kızılayı'na Kan Bağışında Bulundu

    Mardin Emniyet Müdürlüğü bünyesinde görevli polis memurları, 15 Temmuz Demokrasi ve Şehitler Parkı'nda bulunan Artuklu Kan Alma Birimine giderek kan bağışında bulundu. Polisler, sağlık kontrolünden geçirildikten sonra kan bağışında bulunarak, vatandaşları da duyarlı olmaya davet etti.

  • Soma Belediyesi Makam Araçlarını Satışa Çıkaracak
    22:25 Soma Belediyesi Makam Araçlarını Satışa Çıkaracak

    Soma Belediye Başkanı Sercan Okur, önceki dönemdeki makam araçlarının satılacağını açıkladı. Belediye personelinin araçları özel işlerde kullanıldığı için satışa çıkarılacak olan araçlar yerine yeni makam araçları alınmayacak.

  • Alanya Belediyesi'nin 1 Milyar TL Borcu Ortaya Çıktı
    22:15 Alanya Belediyesi'nin 1 Milyar TL Borcu Ortaya Çıktı

    Alanya Belediyesi'nin 31 Mart Yerel Seçimleri sonrasında CHP'den seçilen Belediye Başkanı Osman Tarık Özçelik, belediyenin borç listesini ve aylık gelir gider dengesini ana binaya astı. Listeye göre Alanya Belediyesi'nin toplamda 1 milyar 122 milyon 258 bin 556 TL borcu bulunuyor.

  • Manisa Sarıgöl'de Trafik Kazası: 1 Yaralı
    22:14 Manisa Sarıgöl'de Trafik Kazası: 1 Yaralı

    Manisa'nın Sarıgöl ilçesinde meydana gelen trafik kazasında, motosiklet ile araç çarpıştı. Kazada motosiklet sürücüsü yaralandı ve hastaneye sevk edildi. Kazayla ilgili soruşturma başlatıldı.

  • Büyükçekmece'de Otomobil Gölde Uçtu, Sürücü Hayatını Kaybetti
    22:11 Büyükçekmece'de Otomobil Gölde Uçtu, Sürücü Hayatını Kaybetti

    Büyükçekmece'de seyir halindeki bir otomobil, sürücüsünün direksiyon hakimiyetini kaybetmesi sonucu göle uçtu. Kazada ağır yaralanan sürücü, hastaneye kaldırıldı ancak tüm müdahalelere rağmen kurtarılamayarak hayatını kaybetti. Olay yerine sevk edilen ekipler, gölde ve araçta başka birinin olup olmadığını kontrol etmek için arama çalışması yaptı. Polis ekipleri ise olayla ilgili soruşturma başlattı.

  • İzmir Torbalı'da Anne Kedinin Yavrusunu Kurtarma Operasyonu
    22:11 İzmir Torbalı'da Anne Kedinin Yavrusunu Kurtarma Operasyonu

    İzmir Torbalı'da bir anne kedi, yavrusunun kuyuya düşmesi üzerine miyavlayarak bina sakinlerinden yardım istedi. Kadınlar tarafından düzenlenen kurtarma operasyonunda yavru kedi kurtarıldı ve anne kedi olay yerinden bir an olsun ayrılmadı. O anlar cep telefonu kamerasına yansıdı.

  • Konya'da Otomobil Kanala Düştü, Sürücü Hayatını Kaybetti
    22:11 Konya'da Otomobil Kanala Düştü, Sürücü Hayatını Kaybetti

    Konya'nın Beyşehir ilçesinde meydana gelen trafik kazasında, bir otomobil kanala düştü ve sürücü olay yerinde hayatını kaybetti. Yaşar Konur (79) idaresindeki otomobil, yoldan çıkarak önce durağa çarptı ve ardından kanala düştü. Olay yerine sağlık, trafik ve jandarma ekipleri sevk edildi. Yaralanan sürücü, hastanede yapılan müdahaleye rağmen kurtarılamadı. Kazayla ilgili soruşturma devam ediyor.

  • Burdur Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürü Değişti
    22:11 Burdur Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürü Değişti

    Burdur Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürü Mukaddes Kılınç'ın görevden ayrılmasının ardından yerine Karaman Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürü Mustafa Çakır atandı.

  • Konya'nın Beyşehir ilçesinde kanala düşen otomobilin sürücüsü hayatını kaybetti
    22:08 Konya'nın Beyşehir ilçesinde kanala düşen otomobilin sürücüsü hayatını kaybetti

    Kaza, Beyşehir-Konya kara yolunun Göçü Mahallesi yol ayrımında meydana geldi. Beyşehir yönüne giden Yaşar Konur'un (79) kullandığı 35 AL 6362 plakalı otomobil, yol kenarındaki durağa çarptıktan sonra kanala düştü. Kazada yaralanan sürücü, kaldırıldığı Beyşehir Devlet Hastanesi'nde yapılan müdahalelere rağmen kurtarılamadı.


Advertisement