Moldova'daki cumhurbaşkanlığı seçiminin ikinci turunda oy verme işlemi sona erdi - Son Dakika
Güncel

Moldova'daki cumhurbaşkanlığı seçiminin ikinci turunda oy verme işlemi sona erdi

Moldova\'daki cumhurbaşkanlığı seçiminin ikinci turunda oy verme işlemi sona erdi

Moldova'da cumhurbaşkanlığı seçiminin ikinci turunda oy kullanma işlemleri tamamlandı.

15.11.2020 23:57  Güncelleme: 00:03
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Moldova'da cumhurbaşkanlığı seçiminin ikinci turunda oy kullanma işlemleri tamamlandı.

Mevcut Cumhurbaşkanı İgor Dodon ve Eylem ve Dayanışma Partisi (PAS) lideri olan eski Başbakan Maia Sandu'nun aday olduğu seçimde oy verme işlemi, yerel saatle 07.00'de başlayarak 21.00'de sona erdi. Sandıkların kapatılması ardından oy sayımına geçildi.

Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) önlemlerinin alındığı seçimlerde oylama işlemi, 139'u yurt dışında, 42'si de Moldova sınırları içerisinde bulunan ve tek taraflı bağımsızlığını ilan eden "Transdinyester" bölgesinde toplam 2 bin 143 sandıkta gerçekleşti.

Moldova Merkez Seçim Komisyonunun kesin olmayan verilerine göre, yurt dışında yaşayanlar dahil 3 milyon 287 bin 140 seçmenin bulunduğu ülkede, seçimin ikinci turuna katılım oranı yüzde 52,70 oldu.

Resmi sonuçların 3 gün içinde açıklanması bekleniyor. Seçimi kazanan aday, 45 gün içinde yemin ederek görevine başlayacak.

Varnitsa'da seçim merkezine giden yol bloke edildi

Bu arada, İçişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, Varnitsa köyünde seçim merkezine giden yolun bloke edildiği belirtildi.

Olaya özel kuvvetlerin müdahale ettiğinin kaydedildiği açıklamada, olayla ilgili soruşturma başlatıldığı ifade edildi.

Intellect Group ve Spero Toplumsal Dernek tarafından yapılan sandık çıkış anketine göre, seçim yarışında Sandu yüzde 55, Dodon yüzde 45 oy aldı. Ancak anketin, Transdinyester bölgesi ve yurt dışındaki seçmenleri kapsamadığı belirtildi.

"Yurt dışındaki ihlallerle ilgili bilgileri topluyoruz"

Öte yandan, Mevcut Cumhurbaşkanı İgor Dodon, oy verme işleminin tamamlanması ardından yaptığı açıklamada, Sandu'dan ileride olduğunu iddia ederek, "Ülke içinde, Transdinyester ve diasporanın oyları hariç ilerideyiz." ifadesini kullandı.

İhlallerin yapıldığına işaret eden Dodon, "Özellikle yurt dışındaki ihlallerle ilgili bilgileri topluyoruz. Ne şekilde hareket edeceğimizi henüz kararlaştırmadık." dedi.

Dodon, vatandaşları seçim sonrası sükunete çağırdı.

"Diaspora, ülkede olup bitenleri önemsiyor"

Sandu ise seçmenlerin hem ülke içinde hem de ülke dışında yüksek katılım gösterdiğini belirterek, "Diasporadan 250 binden fazla kişi oyunu kullandı. Bu tarihi rekor. Vatandaşlar, ülkede olup bitenleri önemsediğini gösterdi." şeklinde konuştu.

Sandu, seçimlerde ihlallerin yapıldığını ve Merkez Seçim Komisyonunun bu ihlallere göz yumduğunu ileri sürdü.

Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ilk turu

Moldova'da mevcut Cumhurbaşkanı İgor Dodon'un görev süresinin sona ermesi nedeniyle 1 Kasım'da seçime gidilmişti. Seçimin ilk turuna katılım oranı yüzde 42,76 olmuştu.

Moldova Merkez Seçim Komisyonunun verilerine göre, ilk turda Eylem ve Dayanışma Partisi (PAS) lideri olan eski Başbakan Maia Sandu yüzde 36,16 oy alarak birinci, seçimlere "bağımsız aday" olarak katılan mevcut Cumhurbaşkanı İgor Dodon ise yüzde 32,61 oyla ikinci olmuştu.

Adaylardan hiçbirinin yüzde 50'nin üzerinde oy alamaması nedeniyle seçimler ikinci tura kalmıştı.

Dodon, 2016'da yapılan cumhurbaşkanı seçimini, ikinci turda yüzde 48 oy alan Sandu'ya karşı yüzde 52 oyla kazanmıştı.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Moldova'daki cumhurbaşkanlığı seçiminin ikinci turunda oy verme işlemi sona erdi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Ankara'da Alkollü Sürücüden Trafik Kazası: 3 Kişi Yaralandı
    02:30 Ankara'da Alkollü Sürücüden Trafik Kazası: 3 Kişi Yaralandı

    Ankara'nın Sincan ilçesinde alkollü bir sürücü, trafik ışıklarında bekleyen araçlara arkadan çarptı. 3 aracın karıştığı kazada 3 kişi yaralandı. Olayın ardından kaza ile ilgili inceleme başlatıldı.

  • Uşak'ta Minibüs ile Hafif Ticari Araç Çarpıştı: Karı Koca Yaralandı
    02:26 Uşak'ta Minibüs ile Hafif Ticari Araç Çarpıştı: Karı Koca Yaralandı

    Uşak'ın Fatih Mahallesi'nde meydana gelen kazada, minibüs ile hafif ticari araç çarpıştı. Kazada karı koca yaralandı ve hastaneye kaldırıldı. Yaralıların durumu iyi olduğu belirtilirken, polis ekipleri kazayla ilgili soruşturma başlattı.

  • Olympiakos Teknik Direktörü Jose Mendilibar: Dayanma gücümüzü sonuna kadar kullandık
    01:57 Olympiakos Teknik Direktörü Jose Mendilibar: Dayanma gücümüzü sonuna kadar kullandık

    Olympiakos Teknik Direktörü Jose Mendilibar, Fenerbahçe ile oynadıkları zorlu maçta dayanma güçlerini sonuna kadar kullandıklarını belirterek, penaltı atışlarına kalmasının futbolcuların becerisine bağlı olduğunu söyledi. Mendilibar ayrıca, Avrupa kupalarında yarı finale kalmanın kendisini şanslı hissettirdiğini ve penaltılara bakmadığını ifade etti.

  • Epic Games Store'da Bu Hafta Ücretsiz Oyunlar
    01:09 Epic Games Store'da Bu Hafta Ücretsiz Oyunlar

    Epic Games Store, her hafta ücretsiz oyunlar vermeye devam ediyor. Bu hafta ise strateji ve macera türündeki The Big Con ve Town of Salem 2 oyunları ücretsiz olarak sunulacak. Town of Salem 2, arkadaşlarınızla birlikte oynayabileceğiniz bir sosyal dedektiflik yapımı olarak öne çıkıyor. The Big Con ise Ali isimli bir karakterin hikayesini anlatıyor. Oyunları ücretsiz olarak almak için Epic Games Store'un web sitesine veya masaüstü uygulamasına giriş yapmanız yeterli.

  • Tecno Camon 30 Premier 5G Tanıtıldı: İşte Özellikleri
    01:09 Tecno Camon 30 Premier 5G Tanıtıldı: İşte Özellikleri

    Tecno, Camon 30 serisinin yeni modeli olan Camon 30 Premier 5G'yi piyasaya sürdü. Camon 30 Premier, şık tasarımı ve özellikleri ile dikkat çekiyor. 6,77 inç LTPO AMOLED ekran, 120Hz yenileme hızı, 50 Megapiksel selfie kamerası, MediaTek Dimensity 8200 işlemci, 12GB RAM, 512GB depolama alanı, 5000 mAh pil ve 70W hızlı şarj desteği gibi özelliklere sahip olan cihaz, silver ve black renk seçenekleri ile sunulacak.


Advertisement