Molla Hüseyin Batevi Uluslararası Sempozyumu Başladı - Son Dakika
Güncel

Molla Hüseyin Batevi Uluslararası Sempozyumu Başladı

Şırnak'ın Beytüşşebap ilçesinde düzenlenen Molla Hüseyin Batevi Uluslararası Sempozyumu başladı.

20.09.2014 18:05
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Şırnak’ın Beytüşşebap ilçesinde Şırnak Üniversitesi, Beytüşşebap Kaymakamlığı, Beytüşşebap Belediyesi ve Şırnak Ticaret ve Sanayi Odası’nın katkılarıyla gerekleştirilen Molla Hüseyin Batevi Uluslararası Sempozyumu, Beytüşşebap Çok Programlı Lisesi konferans salonunda başladı. Beytüşşebap tarihi, Molla Hüseyin Batevi’nin eserleri ve hayatının anlatıldığı sempozyuma Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi milletvekillerinden Mele Enes Doski, Şırnak Üniversitesi Rektör Vekili Prof. Dr. Yakup Basmacı, Beytüşşebap Kaymakamı M. Fevzi Dönmez, Beytüşşebap Belediye Başkanı Nurettin Ataman, TSO Başkanı Osman Geliş, yazarlar ve akademisyenlerin yanı sıra çok sayıda vatandaş katıldı.

Kaymakam Dönmez, sempozyumun Beytüşşebap’ta yapılmasından dolayı mutlu olduklarını ifade ederek, "Ancak bunu Şırnak’ta bile çok bilinmediğini fark ettik. Asıl emekleri geçen İbrahim Baz hocaya şükranlarımı sunuyorum. Bu sayede bu sempozyumu düzenledik. Bunun sayesinde artık Beytüşşebap iyi şeylerle anılacak, daha önce basında sürekli kötü şeylerle anıldı. Sürekli çatışma, kötü şeylerle tanıtıldı. Çok şükür Cumhurbaşkanımız Recep Tayip Erdoğan tarafından başlatılan çözüm süreciyle artık Beytüşşebap’ta uluslararası sempozyumu düzenliyoruz. Ülkemiz, bölgemiz adına çok memnun olduk. Ben özelikle Beytüşşebap halkına misafirperverliklerinden dolayı teşekkür ediyorum. Beytüşşebaplı vatandaşlarımız misafirleri öğretmenevinden alıp kendi evlerinde misafir etti" dedi.

Şırnak Üniversitesi Genel Sekreteri ve sempozyumun koordinatörü Yrd. Doç. Dr. İbrahim Baz ise, "Üzerinde yaşadığımız coğrafya, bereketli hilal ve Mezopotamya’nın kadim medeniyetlerinin en önemli merkezlerinden biridir. Bu topraklar üzerinde yaşamış birçok milletin ve dinin derin izlerini taşımakta ve her bir noktası yeniden keşfedilmeyi ve yeniden okunmayı beklemektedir. Şırnak ve çevresi hakkında gerçekleştirdiğimiz sempozyumların bu yıl 5.'sini Beytüşşebap ve Molla Hüseyin Batevi şeklinde gerçekleştirmenin mutluluğunu yaşıyoruz. İşte bugün sempozyuma konu olan Molla Hüseyin Batevi, nebevi soluklu medeniyetin hakikatlerini Kürtçe olarak dile getiren ve yaşayan çok önemli bir şahsiyettir. O, Peygamberin (sav) doğudaki en bağrı yanık aşığıdır. 15. yüzyılda Güneyyaka köyünde doğan Duhok, Erbil ve Musul’da tahsil görmüş, Bahçesaray Mir Hasan Veli Medresesi'nde, Hakkari’de Meydan Medresesi'nde müderrislik, Güneyyaka köyünde 20 yıldan fazla imamlık ve müderrislik yapmıştır. Hz. Peygamberin (sav) sevgisini dindirmek için gittiği Medine’de üç yıl kalmış, dostlarının ‘artık memleketine ve köyüne git’ nasihatlerini dinlemiş ancak rüyasında Allah resulünün elini öperek onun desturuyla memleketine dönmüş ve yaklaşık 600 beyit ve bin 200 mısradan oluşan Kürtçe şaheser bir mevlit kaleme almıştır" diye konuştu.

Şırnak Belediye Başkanı Ataman da, "Maalesef yıllardan beri bölgemizde devam eden ve bizlere çok büyük acılar yaşatan olaylar nedeniyle kültürümüz bir takım değerimiz yok sayılmıştır. Anadolu medeniyetlere beşiklik yapmış, Hz. Mevlana’yı, Pir Sultan Abdal’ı, Hacı Bektaş Veli’yi çok önceleri öğrendiğimiz halde Ahmede Hane’yi, Cıgerxwn, Fakiye Teyra’yı, Molla Hüseyin Batevi’yi, bu şahsiyetleri biz maalesef ancak köşe bucaklarda gizli bir şekilde öğrenmeye çalıştık. Şırnak Üniversitemizin kısa bir geçmişi olmasına rağmen böyle akademik bir çalışma yapmış olmasından dolayı son derece mutluyuz. Umuyoruz ve biliyoruz ki bilim insana, hayatına, topluma sunduğu gerçeklikler üzerinde temel haklar üzerinden bizi aydınlatır ve bir meşale olur. Çünkü dünyada gelişmiş bütün toplumlar bir kuşe kağıdı gibi bir tarafı bilim, bir tarafı bilimdir. Bu kanaatlerden birini yok sayan hiçbir toplum gelişemez, dünya uygarlık çizgisine ulaşamaz" şeklinde konuştu.

Sempozyum, yarın düzenlenecek oturumların ardından sona erecek. 

CEMAL KÜLTER - HARUN HAKSEVEN

Molla Hüseyin Batevi Uluslararası Sempozyumu Başladı
Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Molla Hüseyin Batevi Uluslararası Sempozyumu Başladı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Cumhurbaşkanı Erdoğan: Gazze'deki katliamları durdurmak için daha fazla çaba harcamalıyız
    21:18 Cumhurbaşkanı Erdoğan: Gazze'deki katliamları durdurmak için daha fazla çaba harcamalıyız

    Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Tanzanya Birleşik Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Samia Suluhu Hassan ile görüşmesinin ardından yaptığı açıklamada, Gazze'deki vahşeti durdurmak için daha fazla çaba harcamamız gerektiğini belirtti. Ayrıca, Batılı ülkelerin İran'a karşı tek ses olarak tepki verebildiğini, aynı şekilde İsrail'e de 'dur' demeleri gerektiğini vurguladı.

  • Petrol Ofisi Maxima 2024 Türkiye Ralli Şampiyonası Koordinasyon Toplantısı Düzenlendi
    21:18 Petrol Ofisi Maxima 2024 Türkiye Ralli Şampiyonası Koordinasyon Toplantısı Düzenlendi

    Petrol Ofisi Maxima 2024 Türkiye Ralli Şampiyonası'nın 3. ayağı öncesinde Bodrum'da koordinasyon toplantısı yapıldı. Toplantıya, ilgili kurum ve kuruluşlar katıldı. Yarış, Milas-Bodrum arasındaki etaplarda gerçekleşecek ve Pazar günü ödül töreniyle sona erecek.

  • Bulgaristan Cumhurbaşkanı Radev, İtalya Cumhurbaşkanı Mattarella ile birlikte NATO üssünü ziyaret etti
    21:14 Bulgaristan Cumhurbaşkanı Radev, İtalya Cumhurbaşkanı Mattarella ile birlikte NATO üssünü ziyaret etti

    Bulgaristan Cumhurbaşkanı Rumen Radev, İtalya Cumhurbaşkanı Sergio Mattarella ile birlikte ülkenin doğusundaki NATO müttefik birliklerin konuşlandığı Novo Selo Askeri Üssü poligonunu ziyaret etti. Radev, Ukrayna'daki savaşın ardından Bulgaristan'ın savunma harcamalarını arttırdığını ancak orduda hala personel eksikliği olduğunu ve eski Sovyetler Birliği üretimi silah ve ekipmanlara güvenildiğini belirtti.

  • Karabük'te düzenlenen uyuşturucu operasyonlarında 2 şüpheli tutuklandı
    21:13 Karabük'te düzenlenen uyuşturucu operasyonlarında 2 şüpheli tutuklandı

    Karabük'te gerçekleştirilen uyuşturucu operasyonlarında gözaltına alınan 2 şüpheli tutuklandı. İl Emniyet Müdürlüğü ekipleri, yapılan aramalarda uyuşturucu madde ve silah ele geçirdi. Şüpheliler, çıkarıldıkları adli makamlarca tutuklandı veya adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.

  • Muğla Heyeti İspanya'ya Erasmus+ Projesi İçin Gitti
    21:12 Muğla Heyeti İspanya'ya Erasmus+ Projesi İçin Gitti

    Muğla Denetimli Serbestlik Müdürlüğü tarafından hazırlanan ve Türkiye Ulusal Ajansı tarafından kabul edilen 'Bağımlı Geçmiş Bağımsız Gelecek' isimli Erasmus+ projesini gerçekleştirmek üzere Muğla heyeti İspanya'ya gitti. Muğla Cumhuriyet Başsavcısı Oğuzhan Dönmez, Muğla Adalet Komisyonu Başkanı Ercan Arslan ve Muğla Denetimli Serbestlik Müdürlüğü yetkilileri proje kapsamında İspanya'nın Albacete Belediyesi'ne ziyaret gerçekleştirdi.

  • NVIDIA DLSS Destekleyen Yeni Oyunlar Duyuruldu
    21:10 NVIDIA DLSS Destekleyen Yeni Oyunlar Duyuruldu

    NVIDIA, yapay zeka destekli DLSS teknolojisinin üç yeni oyun tarafından benimsendiğini duyurdu. Bu güncelleme, Steam'de en çok istek alan bir oyun dahil olmak üzere sevilen yapımlara DLSS desteği sağlayacak. DLSS, GeForce RTX ekran kartlarıyla oyunların grafik performansını artırarak hem grafik kalitesinde iyileşme hem de performans artışı sağlıyor. Yeni oyunlar arasında Manor Lords, Oddsparks: An Automation Adventure ve Welcome to ParadiZe bulunuyor. NVIDIA, RTX teknolojilerini içeren 500'den fazla oyun olduğunu belirtiyor ve RTX ekran kartı sahiplerinin daha fazla oyunda performans artışı yaşayacağını vurguluyor.

  • Çinli otomobil üreticisi Dongfeng, İtalya'da üretim yapmak için pazarlık masasına oturdu
    21:09 Çinli otomobil üreticisi Dongfeng, İtalya'da üretim yapmak için pazarlık masasına oturdu

    Dongfeng, Avrupa'da üretim yapmak ve istihdam alanı oluşturmak için İtalya hükümetiyle görüşmelere başladı. Şirket, İtalya'da bir fabrika açarak üretim kapasitesini artırmayı ve Avrupa pazarına daha yakın olmayı hedefliyor. Görüşmelerin olumlu ilerlediği ve binlerce kişiye istihdam sağlayacak bir tesis kurulması planlandığı belirtiliyor.


Advertisement