Türkiye'de de Satılan Tarım İlacı İçin 289 Milyon Dolar Tazminat Cezası - Son Dakika
Güncel
BBC

Türkiye'de de Satılan Tarım İlacı İçin 289 Milyon Dolar Tazminat Cezası

Tarım ilaçları üreticisi Monsanto, California eyaletinde şirketin yabani otlar için kullanılan ilaçlarındaki glifosat maddesi yüzünden kansere yakalandığını söyleyen bir kişiye 289 milyon dolar tazminat ödemeye mahkum edildi.

11.08.2018 13:16  Güncelleme: 15:17
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Monsanto isimli ilaç üreticisi, California eyaletinde şirketin ilacını kullandığı için bir kişi kansere yakalandı. Kansere yakalanan şahıs ilaç şirketine 289 milyon dolarlık tazminat davası açtı ve davayı kazandı. Alınan bilgilere göre ilaçlardaki glifosat maddesi kansere sebep oluyor. Bu ilaç Türkiye'de de satılıyor.

TÜKETİCİLERİ UYARMADIKLAR

Jüri, sekiz hafta süren duruşmaların sonunda Monsanto'nun Türkiye'de de satılan Roundup ve Ranger Pro adlı yabani ot ilaçlarının kansere yol açtığını bilmesine rağmen tüketicileri uyarmadığına hükmetti.

KANSERE YOL AÇMADIĞINI SAVUNDULAR

Kısa bir süre önce Bayer tarafından 66 milyar dolara satın alınan ve glifosatın kansere yol açmadığını savunan şirket kararı temyiz etmeyi planladığını açıkladı.

Türkiye'de de Satılan Tarım İlacı İçin 289 Milyon Dolar Tazminat Cezası

5 BİNDEN FAZLA DAVA VAR

Bu, glisofatla ilgili ilk kanser davasıydı. İlaç hakkında ABD'de açılmış 5 binden fazla dava bulunuyor. Bu kararın diğer davalara emsal oluşturacağı belirtiliyor. Dewayne Johnson adlı eski bir okul bahçıvanı, yıllar boyunca yabani otlar için Ranger Pro türü ilaçlar kullandığını ve 2014'te lenf kanserine yakalandığını söyleyerek şirkete dava açmıştı.

"MUHTEMELEN KANSEROJEN"

2015'te Dünya Sağlık Örgütü'ne bağlı Uluslararası Kanser Araştırmaları Ajansı glifosatın "muhtemelen kanserojen" olduğunu açıklamıştı. Ancak Amerikan Çevre Koruma Ajansı EPA, dikkatli kullanıldığında glifosatın güvenli olduğunda ısrar ediyor.

Monsanto aynı zamanda dünyanın en büyük GDO'lu (Genetiği Değiştirilmiş Organizma) tohum üreticileri arasında yer alıyor.

Türkiye\'de de Satılan Tarım İlacı İçin 289 Milyon Dolar Tazminat Cezası
Kaynak: BBC

Son Dakika Güncel Türkiye'de de Satılan Tarım İlacı İçin 289 Milyon Dolar Tazminat Cezası - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (5)

  • Dolar allah belanı versin: Bizde olsa 10 bin tazminat bi muane ol bitti para kefene sar ıste ordaki adalet burdaki adalet işçi ölümleri ortada yazık onca iş kazası ölüm sonra beraat 50 bin tazminat bu aradaki fark 9 1 Yanıtla
  • Emin: Sakli seçilmişler kitabini alin okuyun Turkiye ne kadar ithal etmiş ögrenirsiniz. Hangi gdo lu urunlerin ithal edildigini ve nelerin gumruk vergilerinin sifirlandigini ogrenirsiniz. Resmen zehirleniyoruz. 9 0 Yanıtla
  • Yazıklar olsun: Bide pankart asip demezler mi kanser taramasi yapiyoruz diye. 3 0 Yanıtla
  • Turkuaz: Dolari altini bozduran bozdurana ucretsiz hizmet verenlerden Allah razi olsun. Allah vatanimizi milletimizi devletimizi gorunen gorunmeyen canli cansiz tum varliklardan korusun guc kuvvet versin. Allahimin gorunen gorunmeyen tum ordulari peygamberleri melekleri Turk milletiyle olsun ve cok yakinda ortadogunun tamamini afrikayi tum Turk dunyasinida biz huzur adalet verefah goturur oralarida biz yonetiriz insallah. 1 0 Yanıtla
  • Bursa Ciftci : Amerikalilar bunun hakkinda 10 yıl once belgesel yaptı ilacı attıktan 15-20 gün sonra yabani otları kurutan bu ilaç tam bi kanser tehditidir.degerli çiftçi abi ve kardeşlerim bunu atarken iyi korunun veya atmayınnnn lütfen 0 0 Yanıtla
BBC

Advertisement