Mor Çatı: "Deprem Bölgesinde Şiddet Mağduru Kadınların Başvuracakları Mekanizmalar Geliştirilmeli, Çalışan Mekanizmalar Konusunda Kadınlar Bir An... - Son Dakika
Güncel

Mor Çatı: "Deprem Bölgesinde Şiddet Mağduru Kadınların Başvuracakları Mekanizmalar Geliştirilmeli, Çalışan Mekanizmalar Konusunda Kadınlar Bir An...

Mor Çatı: "Deprem Bölgesinde Şiddet Mağduru Kadınların Başvuracakları Mekanizmalar Geliştirilmeli, Çalışan Mekanizmalar Konusunda Kadınlar Bir An...

Büyük yıkıma ve can kaybına yol açan 6 Şubat depremlerinden kadın sığınma evleriyle koruma altındaki kadınlar da etkilendi. Deprem bölgesindeki sığınma evleriyle kadınların ne durumda olduğunu araştıran ANKA Haber Ajansı’nın sorularını yanıtlayan Mor Çatı Kadın Sığınağı Vakfı, bölgede yaptıkları incelemelerde kadın ve çocukların önlem amaçlı diğer şehirlere tahliye edildiği, ancak sığınak ihtiyacı olduğunda başka ile nakli gerçekleşene kadar kadınların güvenliğini sağlayabilecek mekanizmaların olmadığını bildirdi. Mor Çatı, “Bölgede şiddete maruz kalan kadınların başvurabilecekleri mekanizmaların geliştirilmesi ve çalışan mekanizmalar konusunda da bir an önce bilgilendirilmesi önem taşımaktadır” uyarısında bulundu. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ise konuyla ilgili sorulara yanıt vermedi.

08.03.2023 11:05  Güncelleme: 17:48
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

MERVE GÜVEN

Büyük yıkıma ve can kaybına yol açan 6 Şubat depremlerinden kadın sığınma evleriyle koruma altındaki kadınlar da etkilendi. Deprem bölgesindeki sığınma evlerinin ne durumda olduğunu araştıran ANKA Haber Ajansı'nın sorularını yanıtlayan Mor Çatı Kadın Sığınağı Vakfı, bölgede yaptıkları incelemelerde kadın ve çocukların önlem amaçlı diğer şehirlere tahliye edildiği, ancak sığınak ihtiyacı olduğunda başka ile nakli gerçekleşene kadar kadınların güvenliğini sağlayabilecek mekanizmaların olmadığını bildirdi. Mor Çatı, "Bölgede şiddete maruz kalan kadınların başvurabilecekleri mekanizmaların geliştirilmesi ve çalışan mekanizmalar konusunda da bir an önce bilgilendirilmesi önem taşımaktadır" uyarısında bulundu. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ise konuyla ilgili sorulara yanıt vermedi.

Kahramanmaraş merkezli 46 binden fazla yurttaşın yaşamını yitirdiği depremlerin üzerinden 1 ay geçti. Aradan geçen zamana karşın afet bölgesi ilan edilen 11 ilde yaralar tam anlamıyla sarılmadı. Depremzede yurttaşlar bugün bile hala temiz su, çadır, gıda ve hijyen sorunu yaşıyor. Bölgedeki afetzedeler krizin yönetilememesinden, koordinasyonsuzluktan şikayetçi. Afetzedeler, hemen her gün meydana gelen artçı sarsıntılarla 6 Şubat gecesinin korkusunu yeniden yaşıyor.

Bu 11 ilde koruma altındaki kadınların durumu ise belirsizliğini koruyor. 6 Şubat gecesi meydana gelen 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremlerde binlerce ev, iş yeri ve kamu binası yıkılırken; buralarda bulunan kadın sığınma evlerinin akıbeti ile buralarda konaklayan kadınların durumu da merak konusu oldu.

Deprem bölgesindeki kadın sığınma evlerinin durumunu araştıran ANKA Haber Ajansı, ülke genelinde 41 kadın sığınma evi bulunan Mor Çatı ile Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı'na konuyla ilgili sorular yöneltti. Aile Bakanlığı, sorulara yanıt vermedi. Mor Çatı ise ANKA'nın sorularına şu ifadelerle yanıt verdi:

"KADIN ÖRGÜTLERİ, STK VE İLGİLİ KAMU KURUMLARI İLE GÖRÜŞTÜK"

"Mor Çatı Kadın Sığınağı Vakfı olarak, deprem sonrası deprem bölgesindeki illerde kadınların ne gibi ihtiyaçları olabilir, şiddete maruz kalan kadınlar için neler yapılabilir, gerekli mekanizmalar ne durumda, önleyici ne gibi çalışmalar yapılabilir sorularına cevap aramak ve ihtiyaçları görmek, çalışmalarımızı bu bilgiler ışığında planlamak üzere deprem bölgesine ziyaretlerde bulunduk. Diyarbakır'dan başlayarak Malatya, Adıyaman, Pazarcık-Kahramanmaraş Merkez, İslahiye/ Gaziantep, Defne-Samandağ-Antakya/ Hatay olmak üzere 5 ile ziyaretlerimiz oldu. Bu noktalarda gönüllü olarak çalışan kadın örgütleri, kimi sivil toplum örgütleri ve ilgili kamu kurumları ile görüşmeler gerçekleştirdik.

"ÖNLEM AMAÇLI SIĞINAKLARDAKİ KADIN VE ÇOCUKLARIN GÜVENLE DİĞER ŞEHİRLERE TAHLİYE EDİLDİĞİ PAYLAŞILDI"

Bölgedeki sığınaklarda kalan kadınların ve çocuklardan kayıp olmadığını, çoğunlukla fiziksel yara dahi alınmadığını ancak çoğu sığınağın hafif ya da ağır hasarlı olduğuna dair bilgi aldık. Alınan hasarlar ve olası artçı depremler nedeniyle önlem amaçlı sığınaklardaki kadın ve çocukların güvenle diğer şehirlere tahliye edildiği paylaşıldı. Deprem bölgesindeki illerde belirsiz bir süreliğine sığınak çalışması yürütülmeyeceği, sığınak ihtiyacı olan kadınlar için de diğer illere yönlendirme yapılacağı paylaşıldı. Bütün bunların yanı sıra kurum ziyaretlerini gerçekleştirirken bölgedeki deneyimize göre maruz kaldığı şiddet nedeniyle destek mekanizmalarına başvurma ihtiyacı oluşan ya da oluşabilecek kadınların karşılaşabilecekleri güçlükleri de görmüş olduk.

"TEDBİR ALINMADIĞI MÜDDETÇE BÖLGEDEKİ KADINLARIN ŞİDDETE MARUZ KALMA OLASILIKLARI ARTACAK"

Deprem bölgesinde bir biçimde yaşamını sürdürmeye devam edebilen kadınların, şiddete maruz kalmalarının önüne geçmek için çalışmalar yapılmadığı müddetçe şiddete maruz kalma olasılıklarının arttığını söyleyebileceğimiz gibi deprem öncesinde şiddete maruz kalan tedbir kararları bulunan kadınların olduğunu ancak deprem sonrasında ihtiyaç halinde tedbir kararı aldırmak, tedbir kararlarını uzatmak, sığınak talebinde bulunmak gibi sebeplerle başvurabilecekleri mekanizmalara erişimin oldukça güçleştiğini öğrendik. Bölgede pek çok resmi kurum ağır hasar sebebiyle tahliye edilmiş, il içindeki başka bir binada toplanmış durumdaydı. İllerde tüm düzenin alt üst olduğunu şu süreçte, kadınlar bulundukları yerde ve kendi koşullarında ilk aşamada güvenle başvuracağı yetkiliyi çadır kentlerde bulabilecek durumda değildi.

"BÖLGEDE ŞİDDET MAĞDURU KADINLARIN BAŞVURACAKLARI MEKANİZMALAR GELİŞTİRİLMELİ, ÇALIŞAN MEKANİZMALAR KONUSUNDA KADINLAR BİR AN ÖNCE BİLGİLENDİRİLMELİ"

Kolluk kuvvetlerinin merkezleri, Şiddet Önleme ve İzleme Merkezi, baro, adliye, hastane gibi şiddete maruz kaldığında başvurma ihtiyacı duyabileceği resmi kurumlara toplu taşıma vb. imkanlarının olmaması sebebiyle ulaşma imkanı kısıtlı olsa da ulaşma imkanı olan binaların yerinde olmaması ve kadınların bu binaların nerede olduklarını bilmemesi sebebiyle desteksiz kalabilecekleri durumda olduğunu söyleyebiliriz. Kadınların sığınak ihtiyacı söz konusu olduğunda ise başka bir ile nakli gerçekleşene kadar güvenliğini sağlayabilecekleri mekanizmaların henüz geliştirilemediğini görmüş olduk. Bölgede şiddete maruz kalan kadınların başvurabilecekleri mekanizmaların geliştirilmesi ve çalışan mekanizmalar konusunda da bir an önce bilgilendirilmesi önem taşımaktadır."

Kaynak: ANKA

Son Dakika Güncel Mor Çatı: 'Deprem Bölgesinde Şiddet Mağduru Kadınların Başvuracakları Mekanizmalar Geliştirilmeli, Çalışan Mekanizmalar Konusunda Kadınlar Bir An... - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Erzincan Valiliği, ALES sınavı saatlerinde gürültü kirliliği yapmamaları konusunda uyarıda bulundu
    08:27 Erzincan Valiliği, ALES sınavı saatlerinde gürültü kirliliği yapmamaları konusunda uyarıda bulundu

    Erzincan Valiliği, bu hafta sonu yapılacak olan ALES sınavı saatlerinde vatandaşlardan gürültü kirliliği yapmamalarını istedi. Sınavın yapılacağı binaların yakınında klakson çalınmaması, sirenlerin çalışmaması ve her türlü gürültünün yapılmaması gerektiği belirtildi.

  • İstanbul, Marmara depremine hazırlanmaya başlasa 15-20 seneye hazır olur
    08:25 İstanbul, Marmara depremine hazırlanmaya başlasa 15-20 seneye hazır olur

    Bilim Akademisi üyesi, yer bilimci ve deprem uzmanı Prof. Dr. Naci Görür, erken uyarı sisteminin can kurtarıcı olmadığını, asıl önemli olanın İstanbul'un depreme hazırlanması olduğunu belirtti. Ayrıca, çalışmalara bugün başlanması halinde ortalama 15-20 yıl içerisinde İstanbul'un depreme hazır olabileceğini ifade etti.

  • İzmir'de kavgada yaralanan adam hayatını kaybetti
    08:06 İzmir'de kavgada yaralanan adam hayatını kaybetti

    İzmir'in Konak ilçesinde iki aile arasında çıkan kavgada tabancayla yaralanan 35 yaşındaki adam, hastanedeki yaşam mücadelesini kaybetti. Kavganın ardından gözaltına alınan bir kişiyle diğer iki kişinin yakalanması için çalışmalar devam ediyor.

  • Tokat'ta bulunan Sebastapolis Antik Kenti depremlerde zarar görmedi
    07:53 Tokat'ta bulunan Sebastapolis Antik Kenti depremlerde zarar görmedi

    Tokat'ın Sulusaray ilçesinde bulunan Sebastapolis Antik Kenti, yaşanan depremlerde zarar görmedi. Antik kentin, Anadolu Ajansı tarafından dron ile yapılan görüntüleme sonucunda zarar görmediği belirlendi. Sebastapolis Antik Kenti, M.S 98-117 yıllarında Kapadokya eyaletine dahil edilmiş ve Karadeniz'in en büyük 5 şehrinden biri olarak biliniyor. Ancak zamanla önemini kaybeden ve unutulan antik kent, 1986 yılında başlayan kazı çalışmalarıyla gün yüzüne çıkarılmaya başlandı.


Advertisement