Mozart'ın "Saraydan Kız Kaçırma" Adlı Eseri Mersin'de Sahnelenecek - Son Dakika
Güncel

Mozart'ın "Saraydan Kız Kaçırma" Adlı Eseri Mersin'de Sahnelenecek

Mersin Devlet Opera ve Balesi (Mdob), Sezonun İlk Opera Prömiyerinde Wolfang Amadeus Mozart'ın "Saraydan Kız Kaçırma" Operasını Sahneleyecek.

28.11.2007 12:41
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Mersin Devlet Opera ve Balesi (MDOB), sezonun ilk opera prömiyerinde Wolfang Amadeus Mozart'ın "Saraydan Kız Kaçırma" operasını sahneleyecek.

Antalya ve İzmir'den sonra ilk kez Mersin sahnesinde seyirci ile buluşacak olan eserin galası, 1 Aralık Cumartesi günü saat 20.00'da Kültür Merkezi'nde yapılacak. Eserin rejisörü Recep Ayyılmaz, MDOB Müdür Vekili Hakan Gürkan ile birlikte bir basın toplantısı düzenleyerek, eser hakkında bilgi verdi.

Hakan Gürkan, yaptığı konuşmada, ilk defa Mozart'ın böyle büyük operasını izleyecek olan sanatseverlerin, devamında Mozart'ın diğer eserlerini de araştırarak izlemek isteyeceğini söyledi. Mozart'ın aynı zamanda Türkler için çok büyük önemi olduğuna işaret eden Gürkan, Osmanlılar'ın gözde olduğu dönemde Mozart'ın Türk marşı besteleyerek, Türkler'in gözünde önemli bir sempati kazandığını vurguladı.

Recep Ayyılmaz ise, "Saraydan Kız Kaçırma"yı ilk kez Mersinliler'e seyrettirecek olmanın heyecanını yaşadıklarını ifade ederek, "Eserde müzikal güzelliği zedelememek adına müzikal partisyonu Almanca oynatıp, diyalogları da Türkçe yapıyoruz. Bu da dünya tiyatrolarında yapılan bir gelenek. Dramatik aksiyonun daha net anlaşılabilmesi için diyalogları Türkçe oynatıyoruz. Bunun dışında eserin şöyle bir özelliği var; Türk karakterlerin operanın içinde olması, müziğimizi yansıtması ve mehteran müziğinin

ritimlerini yansıtması. Bunlar, Türk seyircisi adına mutlaka çok enteresan olacaktır" dedi.

Almanca olmasından dolayı eseri daha anlaşılır kılabilmek için, mümkün mertebe sinema filmi gibi düşünüp, kurguyu da bu ölçülerde yaptığına işaret eden Ayyılmaz, bazı duyguların da altını net çizebilmek için, eserde çok net bariz bir insani davranış biçiminin olduğunu, Selim Paşa tiplemesinin bunu sahnede seyircilere aktardığını kaydetti. Eserde, affedicilik, hümanizm, insanlık ve kardeşlik gibi duyguların altını çizme bağbında bazı efektler kullandığını belirten Ayyılmaz, "Eser, Osmanlı topraklarının

içinde herhangi bir yerde geçmesi istenerek kaleme alınmış bir eserdir. Bizim yorumumuz da İstanbul'da Boğaziçi'nde cereyan edecek. Dekorda Kız Kulesi ve denizin panoramasını göreceğiz. Fakat biz bununla yetinmeyip, Mozart'ın insanlığa olan mesajlarının altını çizebilmek için İstanbul'un halihazırda var olan kültürel zenginliğinden, mozaiğinden yola çıkarak esere efektler ekledik. Normalde böyle birşey müzikal akışta yok. Bizim eklediğimiz efektlerde kilise çanları ve sabah ezanı var. Bunlar tamamen

dramatolojik aksiyonu kuvvetlendirici unsurlar olacaktır sahne üzerinde" diye konuştu.

Operanın realitede zor seyredilen bir sanat olduğunun altını çizen Ayyılmaz, "Biz bunu ne kadar güzel bir şekilde halka sunarsak, o kadar amacımıza ulaşabiliriz" dedi.

Şefliğini J. Winfried Müller'in yaptığı eserin dekoru Seyhan Atamer'e, kostümü ise Şanda Zıpçı'ya ait. Eserin rollerini; Selim Paşa'da Hakan Yıldız, Konstanze'de Işıl Cavga ve Melda Aygün, Belmonte'de Devrim Demirel ve Göksay Yaran, Blonde'de Gökçen Büyükaslan ve Funda Özer, Pedrillo'da Onur Polat ve Barış Yanç yer alırken, Osmin'de de Mehmet Yılmaz ve Hasan Berk bulunuyor.

17. yüzyılda Avrupa'yı etkileyen "Türkomanya" akımı etkisinde en çok eser vermiş bestecilerden olan Mozart, "Saraydan Kız Kaçırma" operasında, insanseverlik ilkesi ve Türk bağışlayıcılığına vurgu yapıyor.

Mozart'ın 3 perdelik bir şarkılı-oyun (singspiel) olarak yazmış olduğu "Saraydan Kız Kaçırma" operasının ilk temsili, 16 Temmuz 1782'de Viyana'da yapıldı.

Nedimesi Blonde ve sevgilisi Belmonte'nin uşağı Pedrillo ile Selim Paşa'ya satılan Kostanze'nin Osmanlı Sarayı'nda yaşadıkları, aşığının gelip onu kurtarmaya çalışması ve sonunda Selim Paşa'nın yüce gönüllüğü sayesinde onları affetmesi ve özgür bırakması, "Saraydan Kız Kaçırma"nın içeriğini oluşturuyor.

Öte yandan esere hakim olan incelik, Belmonte'nin partileri ile asilleşiyor. Bu arada Osmin tipinin oluşturduğu komik unsur, yalnız bu tipe mahsus karakter özelliği içinde rolün kompozisyonunu, komik-opera tarzının zirvesine yükseltiyor.

(ÖT-MT-MEF-Y)

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Mozart'ın 'Saraydan Kız Kaçırma' Adlı Eseri Mersin'de Sahnelenecek - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement