Mtso Başkanı Şaman: "İstihdam Paketi Reformdur" - Son Dakika
Yerel

Mtso Başkanı Şaman: "İstihdam Paketi Reformdur"

Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (Mtso) Başkanı Kadri Şaman, İstihdam Paketi'nin Yasalaşmasının Reform Niteliği Taşıdığını Söyledi.

02.06.2008 18:48
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Başkanı Kadri Şaman, istihdam Paketi'nin yasalaşmasının reform niteliği taşıdığını söyledi.

Şaman, yaptığı açıklamada, işletmelerin rekabet gücünü etkileyen en önemli faktörlerden biri olan girdi maliyetleri içinde ücretlerin önemli yer tuttuğunu belirtti. Ülkemizin, OECD ülkeleri içerisinde istihdam üzerindeki yüklerin ve kıdem tazminatı yükünün en yüksek olduğu ülke olmasının, kayıt dışı ekonominin kalkınmayı engelleme etkisine en fazla maruz kalan ülkeler içinde yer alıyor olmasıyla, rekabet gücünü ciddi şekilde engellediğini ifade eden Şaman, söz konusu ortamda girdi maliyetlerinin aşağıya çekilmesi ve verimliliğin arttırılmasının kaçınılmaz olduğunu kaydetti.

Bu noktada uzun süredir üzerinde çalışılan İstihdam Paketi'nin yasalaştığını belirten Şaman, "Paketin içeriğinde yer alan istihdam teşviğinin, işsizliğin azaltılması, yatırımların istihdam odaklı arttırılması amacıyla sigorta primleri işveren hissesinde 5 puanlık indirime gidilerek bu kısma isabet eden tutar Hazine tarafından karşılanacaktır. Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan'ın göreve geldiği günden buyana üzerinde çalıştığı destek nihayet hayata geçmiştir. Düzenlemeyle ayrıca 18-29 yaşları arası gençlerle kadınların istihdamını teşvik amacıyla uygulanan prim indirimi İşsizlik Sigortası Fonu'ndan karşılanacaktır. Bu da her yıl işgücü piyasasına katılan 700 bin genç için iş bulma umudu demektir. Özellikle 50 veya daha fazla işçi çalıştıran iş yerlerindeki zorunlu istihdam yüklerinin hafifletilmesi de sevindiricidir" dedi.

Adana ve Mersin'i kapsayan bölgedeki işsizlik oranının yüzde 16.2'lik seviyesi ile Türkiye'de birinci sırada olduğunu hatırlatan Şaman, bu nedenle istihdam paketinin özellikle bölge için oldukça anlamlı olduğunu ifade etti.

Düzenlemeyle tahsil edilemeyen SSK ve Bağ-Kur prim borcunun tamamının 1 ay içinde peşin ödeyenlerden borç faizlerinin yüzde 85'nin silindiğine işaret eden Şaman, "12 aya kadar taksitlendirme talep edilirse borç faizlerinin yüzde 55'i, 12 ayı aşan taksitlendirme taleplerinde de yüzde 30'u siliniyor" diye konuştu.

İstihdam Paketi'nin, Türkiye ekonomisinin temel sorunları arasında yer alan büyüme, istihdam ve kayıt dışılık üzerinde önemli etkisi olacağını ve yapısal bir reform niteliği taşıdığını kaydeden Şaman, şöyle devam etti; "İşgücü piyasasının mevcut katılıklarının giderilmesi yönünde atılmış olan bu adımla rekabet gücümüzü arttıracak makro politikaların birlikte uygulanabilmesine gereksinim vardır. Ancak, dünyada etkileri giderek hissedilmeye başlanan ekonomik krize bir de siyasi kriz eklenirse alınan tedbirler, uygulanacağı açıklanan politikalar hiçbir fayda sağlamayacaktır. Yaşadığımız gergin sürecin devam etmesi tüm Türkiye'ye zarar verecektir." (HK-HK-Y) 02.06.2008 18:18 TSİ

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Mtso Başkanı Şaman: 'İstihdam Paketi Reformdur' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement