Mübadil Torunlarından Foça'ya Ziyaret - Son Dakika
Güncel

Mübadil Torunlarından Foça'ya Ziyaret

Mübadil Torunlarından Foça\'ya Ziyaret

Mübadele sırasında İzmir'den Yunanistan'a giden Rumlar'ın torunları, atalarının evlerini görmek için Foça'yı ziyaret etti.

30.06.2015 11:19
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Mübadele sırasında İzmir'den Yunanistan'a giden Rumlar'ın torunları, atalarının evlerini görmek için Foça'yı ziyaret etti. Foça sokaklarında gezen Yunan konuklar, büyüklerinden dinledikleri anılarda anlatılan evlere girince gözyaşlarını tutamadı.

Yunanistan'ın başkenti Atina'ya 52 kilometre uzaklıkta bulunan Palea Fokea'dan gelen 35 Yunanistan vatandaşı, Foça Belediyesi'ni ziyaret etti. Palea Fokea Yerel Birlik Başkanı Nassos Papoutsis, Palea Fokea Yelken Kulübü Başkanı ve Fokea Politia Yöneticisi Fratzeskou Zacharo ile beraberindekileri, Foça Belediye Başkan Vekili Bahar Öztürk ağırladı. Müzisyen Oğuzhan Çakırefe'nin neyle yaptığı müzik dinletisinde, Yunanlı konuklar iki ülkede de söylenen Türkçe ve Rumca şarkıları seslendirdi.

Fokea Politia Yöneticisi Fratzeskou Zacharo, İspanya'daki Ampuria, İtalya'daki Elea gibi kentleri ziyaret ettiklerini belirterek Eski Foça ile de ilişkileri güçlendirmek istediklerini söyledi. Zacharo, Foçalıları 13 Ağustos 2015'te yapacakları festival için Yunanistan'a davet etti. Daha önce 1992 yılında Foça'ya geldiğini hatırlatan Zacharo, şimdi Lola Butik Otel olan dedesinin evini gözyaşları içinde gezdi. Otel sahipleri ziyaretin anısına Zacharo'ya restorasyon sırasında çatıdan çıkan kapı tokmağını hediye etti.

'HÜZÜNLÜ GELİP, MUTLU AYRILIYORLAR'

Ziyareti organize eden Ampuria Tur turizm firması sahibi Işıl Dirim Kavitaş mübadele koşullarını çok iyi bildiklerini belirterek, göç edenlerin kayıp vatan olarak gördükleri Anadolu'da dost insanlar olduğunu göstermek için 2004 yılından beri bu organizasyonları yaptıklarını söyledi. Kavitaş, "Foça'nın kayıp vatan değil, her zaman ziyaret edebilecekleri, anılarını yad edebilecekleri bir kent olduğunu gösteriyoruz. Acıların karşılıklı olduğunu, ortak noktalarımızın bizi bir araya getirebileceğini anlatıyoruz. Dedelerimiz gibi hep iyi komşu, iyi dost olacağımızı dile getiriyoruz. Hüzünlü gelip, mutlu ayrılıyorlar" dedi.

Palea Fokea'lılar Foça Yelken İhtisas Kulübü (FYİK) ve kentin tarihi mekanlarını gezdikten sonra ilçeden ayrıldı. - İzmir

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Mübadil Torunlarından Foça'ya Ziyaret - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Beylikdüzü'nde Yağmurda Kaza: Sürücü Hayatını Kaybetti
    02:34 Beylikdüzü'nde Yağmurda Kaza: Sürücü Hayatını Kaybetti

    Beylikdüzü'nde yağmur sebebiyle kayganlaşan yolda direksiyon hakimiyetini kaybeden bir otomobil sürücüsü, aydınlatma direğine çarptı. Kazada sürücü hayatını kaybetti. Olay yerine polis ve sağlık ekipleri sevk edildi. Kaza sebebiyle bölgede yoğun trafik oluştu.

  • Akyazı'da annesinden para isteyen şahıs kendini ve annesini yaktı
    02:15 Akyazı'da annesinden para isteyen şahıs kendini ve annesini yaktı

    Sakarya'nın Akyazı ilçesinde para istediği annesinden ret cevabı alan bir şahıs, benzin dökerek kendisini ve annesini ateşe verdi. Olay sonucunda şahıs tutuklandı ve cezaevine gönderildi. Şahsın adliyeye sevk edilirken gazeteciye yönelik tepkisi de dikkat çekti.


Advertisement