Mucize Yolculuğun Festivali Başladı - Son Dakika
Güncel

Mucize Yolculuğun Festivali Başladı

Mucize Yolculuğun Festivali Başladı

Erciş de bu yıl dördüncüsü düzenlenen Uluslararası İnci Kefali Balık Göçü Kültür ve Sanat Festivali başladı.

31.05.2013 22:38  Güncelleme: 15:27
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Van'ın Erciş İlçesi'nde bu yıl dördüncüsü düzenlenen Uluslararası İnci Kefali Balık Göçü Kültür ve Sanat Festivali başladı. İnci Kefali'nin mucizevi göç yolculuğunu izlemek için yüzlerce Vanlı, balık bendine akın ederken çevre il ve ilçelerden de birçok kişi festivale katıldı.

Kentin önemli değerlerinden olan ve dünyada sadece Alaska'daki somon balıkları gibi akıntının tersine engelleri aşark adeta uçarcasına derelere akın eden İnci Kefali balığını tüm dünyaya tanıtmak için Van Valiliği, Erciş Kaymakamlığı, Erciş Belediye Başkanlığı ve Doğa Gözcüleri Derneği'nce düzenlenen Uluslararası İnci Kefali Göçü Kültür ve Sanat Festivali' başladı. Üç gün sürecek olan festivale Van Valisi Münir Karaloğlu, AK Parti Milletvekili Fatih Çiftçi, Erciş Kaymakamı Barbaros Baran, Erciş Belediye Başkanı Zülfikar Arapoğlu, Başakşehir Belediye Başkanı Mevlüt Uysal, Doğa Gözcüleri Derneği Başkanı Prof. Dr. Mustafa Sarı ile çok sayıda davetli katıldı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından açılış konuşmaları yapıldı.

Van Valisi Münir Karaloğlu, İnci Kefali'nin önemli bir değer olduğunu belirterek, bölge halkınında bilinçlendiğini fakat halen kaçak avcılığın olduğunu söyledi. Kaçak aclılıkla hepbirlikte mücadele edilmesi gerektiğini belirten Vali Karaloğlu, Jandarma ve polis, 24 saat boyunca nöbet tutarak balıkları koruyor. Ama artık nöbet tutmamalılar. O nöbeti vatandaş olarak biz tutmalıyız. Bu kutsal mücadelesine vatandaş olarak saygı göstermeliyiz" dedi.

İnci Kefalı'nın zorlukları aşarak üremek için göç yolculuğuna çıktığını anlatan Vali Karaloğlu, deprem döneminde yaşanan zorluklarıda İnci Kefali'ni örnek alarak yendiklerini söyledi. Van depreminin dünyada en hızlı müdahale edilen doğal afet olduğunu belirten Karaloğlu, "Bu ilhamı inci kefalinden aldık. Onun neslini sürdürmek için verdiği mücadeleye saygı duyun. Kaçak avlananları ihbar edin. Dünyanın hiçbir yerinde bu kadar yoğun bir göç izleme imkanı yok. Milyonlarca balık engelleri aşmaya çalışıyor. Bu göç ilimizin tanıtımına üyük katkı sunacaktır" diye konuştu.

YYÜ Su ürünleri Fakültesi Dekanı ve Doğa Gözcüleri Derneği Başkanı Prof. Dr. Mustafa Sarı ise her bir balığın 10 bin yumurtayı tatlı sulara bırakarak Van Gölü'ne döndüğünü söyledi. Prof. Dr. Sarı, "Şu anda festival yapılan alanda yıllarca kaçak avlanmalara tanıklık ettik. Önümüzdeki yıllarda insanlar göçü izlemek için buralara gelecekler. Biz bu göçe kutsal yolculuk diyoruz. Çünkü inci kefalının yaşama hakkı kutsaldır. Buna saygı göstermemiz lazım. Bizim ne kültürümüzde ne geleneğimizde hamileye, gebeye kıyılmaz. Tüm yetkililerimize ve vatandaşlara sesleniyorum. Nasıl ki hamile bir ineğe, koyuna kıymıyorsak onları kurban etmiyorsak balıkların bu göçüne de saygı gösterelim" dedi.

Yapılan konuşmaların ardından protokol üyeleri İnci Kefali'nin mücizevi göç yolculuğunu izledi. Vatandaşlar bir yandan göç yolculuğundaki balıkların muhteşem göçünü izlerken bir yandandan bu anı fotoğraflamaya çalıştı.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Mucize Yolculuğun Festivali Başladı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement