Muğla'nın Doğa Harikası Sedir Adası Plajıyla ve Tarihiyle Büyük İlgi Görüyor - Son Dakika
Yerel

Muğla'nın Doğa Harikası Sedir Adası Plajıyla ve Tarihiyle Büyük İlgi Görüyor

Muğla\'nın Doğa Harikası Sedir Adası Plajıyla ve Tarihiyle Büyük İlgi Görüyor

Muğla'nın Gökova Körfezi'nde mavi yolculuğun en önemli mola noktalarından birisi olan Sedir Adası, yerli ve yabancı turistlerin büyük ilgisini çekiyor.

22.06.2012 14:52
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Muğla'nın Gökova Körfezi'nde mavi yolculuğun en önemli mola noktalarından birisi olan Sedir Adası, yerli ve yabancı turistlerin büyük ilgisini çekiyor.

Muğla İl Özel İdaresi'ne bağlı Sedir Adası'nı yılda ortalama 200 bin kişi ziyaret ediyor. Turkuaz rengindeki denizi ve altın sarısı kumları nedeniyle turistlerin akınına uğrayan Sedir Adası ilginç efsanesiyle de dikkat çekiyor.

Efsaneye göre, Kraliçe Kleopatra ile sevgilisi Romalı Komutan Antonius'un adada buluşmaları için Mısır'dan gemilerle getirildiğine, bu nedenle plaja "Kleopatra" adının verildiğine inanılıyor. Efsanede "Plajın altın kumları özel olarak Kuzey Afrika'dan buraya gemilerle getirtilmiş ve bu çeşit altın sarısı kum sadece Mısır'da bulunmakta" deniliyor.

Yetkililer ise adanın kuzey kıyısındaki kumların özel biçimde oluşan kalker damlacıkları olduğunu, Ege ve Akdeniz'de Sedir Adası dışında sadece Girit Adası'nda görüldüğünü belirtiyor.

Zeytin ağaçlarıyla kaplı Ada'da, doğal güzelliklerin yanı sıra Helenistik ve Roma dönemlerine ait antik tiyatro, agora ve antik liman kalıntıları da bulunuyor. Adada bulunan ve M.Ö. 1000'li yıllara dayandığı sanılan Dor, Pers ve Romalılardan kalma tarihi eserler ile antik tiyatro da turistlerin ilgisini çeken diğer etkenler arasında yer alıyor.

Kleopatra Plajı, altın sarısı kumu ve mavinin farklı tonlarını bir arada barındıran deniziyle ziyaretçilerin ilgisini çekmeyi sürdürüyor. Adayı ziyaret edenlerden 10 lira giriş ücreti alınırken, Müze Kartı olan ziyaretçiler ücretsiz girebiliyor.

KUMLARDA YATMAK VE TERKLİKLE GİRMEK YASAK

Sedir Adası'nın kuzey sahilinde çok özel jeolojik oluşumlar sonrasında meydana gelen ve uzmanların, "kalker damlacığı" olduğu tespitini yaptığı kumları korumak için bir süre önce ziyaretçilerin sahile girişi Muğla valiliği tarafından yasaklandı. Yasağın getirilmesinin nedeni ise, çok özel kumların insan vücudunda taşınarak eksilmesi gösterildi. Kumsalın etrafı tel çitle çevrilirken, sadece koyda yüzülmesine izin verildi. Sedir Adası'nda ayrıca AB tarafından desteklen Gökova Bütünleşik Kıyı Projesi, kapsamında uygulanan yasak başarıya ulaştı ve kumsaldaki kum oranında gözle görülür bir artış yaşandı.

Görevliler, koruma altındaki kumların dışarıya taşınmasını önlemek amacıyla ziyaretçilerin plaja havluyla girmesine izin vermiyor. Terlikle bile girilmesi yasak olan plajdan ayrılan herkes zorunlu olarak duş alıp, üzerindeki kumları akıttıktan sonra plajı terk edebiliyor.

TOP MODEL NAOMİ CAMPELL'İN EV YAPTIRACAĞI İDDİA EDİLMİŞTİ

Geçtiğimiz yıllarda adayı ziyaret eden dünyaca ünlü manken Naomi Campbell'in milyarder Rus sevgilisi tarafından Sedir Adası'na ev yapılacağı iddiaları ortalığı karıştırmıştı.

Çelik konstrüksiyondan cam kubbeli olarak yapılması planlanan ve ekolojik tasarım harikası olarak nitelendirilen ev, "Horus Gözü" şeklinde inşa edilecekti. Ancak bu iddialar, yetkililer tarafından yalanlandı. - MUĞLA

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Muğla'nın Doğa Harikası Sedir Adası Plajıyla ve Tarihiyle Büyük İlgi Görüyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement