Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesinde "Su Stratejileri" Konferansı Düzenlendi - Son Dakika
Güncel

Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesinde "Su Stratejileri" Konferansı Düzenlendi

AK Parti İstanbul Milletvekili Metin Külünk, Kanal İstanbul'un Türkiye için çok şey ifade ettiğini belirterek, "Biz su yollarının, enerji yollarının ve çelik yollarının kesiştiği bir kavşak noktadayız. Bir idealizm etrafında buluşmak mecburiyetindeyiz.

22.03.2018 20:24
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

AK Parti İstanbul Milletvekili Metin Külünk, Kanal İstanbul'un Türkiye için çok şey ifade ettiğini belirterek, "Biz su yollarının, enerji yollarının ve çelik yollarının kesiştiği bir kavşak noktadayız. Bir idealizm etrafında buluşmak mecburiyetindeyiz. Bu idealimiz daha büyük ve daha güçlü bir Türkiye idealizmidir." dedi.

Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi (MSKÜ) Coğrafi Bilgi Sistemleri Uzaktan Algılama Uygulama ve Araştırma Merkezi tarafından "Büyük ve Güçlü Türkiye Yolunda Su Stratejileri" konferansı düzenlendi.

MSKÜ Atatürk Kültür Merkezi'nde düzenlenen program "Su, Ney, Semazen" gösterisi ile başladı.

Daha sonra "Karasal Su Kaynakları ve Uluslararası Su Yolları" konulu sunum yapan AK Parti İstanbul Milletvekili Metin Külünk, Türkiye'nin büyük idealleri bulunan lider bir ülke olduğunu belirterek, "Biz su yollarının, enerji yollarının ve çelik yollarının kesiştiği bir kavşak noktadayız. Bir idealizm etrafında buluşmak mecburiyetindeyiz. Bu idealimiz daha büyük ve daha güçlü bir Türkiye idealizmidir." diye konuştu.

Külünk, Türkiye'nin dünyanın özellikle su ve çelik üzerinden şekillendiği yeni bir zaman dilimini yaşadığını ifade ederek, "Bugün Ümit Burnundan öte su, İpek Yolu'ndan öte çelik bir kez daha 21. yüzyılın çehresini değiştirecek. Böyle bir zaman diliminde çeliğin su ile buluştuğu şehrin adıdır Kanal İstanbul." ifadelerini kullandı.

Kanal İstanbul'un sadece iki denizin birleşmesi olmadığını ifade eden Külünk, kıtalar arasındaki değişen dengeler içerisinde Kanal İstanbul'un, Türkiye'nin, üzerinde bulunduğu coğrafyanın stratejik öneminin farkında olarak bu stratejik gücü daha güçlü bir Türkiye yolunda kendi milletini ve milletlerin çıkarlarını hizmet etmek üzere öne çıkarması anlanına geldiğini kaydetti.

Bugün Türkiye'nin adım attığı tüm başarılı projelerin aslında bugünün projeleri olmadığını anlatan Külünk, şöyle konuştu:

"Türkiye yarından bugüne bakıyor, 50 yıl, 100 yıl sonrasından bugüne bakıyor. Bu bakışı aslında dünyanın yeni baştan güç mücadelesi ile şekillenmesi ile doğru orantılı olarak seyrettiği için tarih bu milletin önüne bir kez daha fırsat sundu. Dünyadaki güç mücadelesini şekillendiren bu çelik ipek yolu nedir sorusunun cevabını verdiğinizde Kanal İstanbul'un ne ifade ettiğini göreceksiniz."

Daha sonra konuşan Muğla Valisi Esengül Civelek ise günümüzde suyun canlıların yaşamlarını devam ettirebilmesi için vazgeçilmez ve hiçbir madde ile kıyaslanması mümkün olmayan yaşamsal kaynak olduğunu söyledi.

Gelinen noktada suyun ekonomik, sosyal, çevresel ve stratejik boyutları ile ele alındığını anlatan Civelek, kalkınmanın başlıca itici gücü su kaynaklarının etkin ve verimli kullanılması gerektiğini dile getirdi.

Rektör Prof. Dr. Mansur Harmandar ise susuz bir hayatın mümkün olmadığını ifade etti.

Coğrafi Bilgi Sistemleri Uzaktan Algılama Uygulama ve Araştırma Merkez Müdürü Doç. Dr. Ceyhun Özçelik ise 21.yüzyılda karşılaşılan su sorunlarının temelinde ise çevresel ve iklimsel değişimlerin bulunduğunu dile getirdi.

Programda daha sonra Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Genel Müdür Yardımcısı Emre Dinçer ile öğretim üyeleri tarafından Dünya Deniz Ticaretinde Kanal ve Boğazların Önemi, Türkiye ve Çevresi Su Politikası ve Su Stratejileri, Türkiye'nin Sınır Aşan Akarsu Havzaları, Türkiye'nin Ortadoğu ile İlişkilerinde Su Sorunları, Orta Doğu Su Denkleminde Türkiye konulu sunumlar yapıldı.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesinde 'Su Stratejileri' Konferansı Düzenlendi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Ünlü Sanatçı Umut Akyürek Hastaneye Kaldırıldı
    05:09 Ünlü Sanatçı Umut Akyürek Hastaneye Kaldırıldı

    Estetik operasyonlar nedeniyle 'Yerli Angelina Jolie' lakabını alan ünlü sanatçı Umut Akyürek, yakalandığı virüs nedeniyle hastaneye kaldırıldı. Hastanede oksijen tüpüyle nefes alan sanatçı, herkese uyarılarda bulunarak kendilerine dikkat etmelerini söyledi. Umut Akyürek'in bir süre daha hastanede kalacağı ve sahne programlarını iptal ettiği öğrenildi.

  • Beylikdüzü'nde Yağmurda Kaza: Sürücü Hayatını Kaybetti
    02:34 Beylikdüzü'nde Yağmurda Kaza: Sürücü Hayatını Kaybetti

    Beylikdüzü'nde yağmur sebebiyle kayganlaşan yolda direksiyon hakimiyetini kaybeden bir otomobil sürücüsü, aydınlatma direğine çarptı. Kazada sürücü hayatını kaybetti. Olay yerine polis ve sağlık ekipleri sevk edildi. Kaza sebebiyle bölgede yoğun trafik oluştu.

  • Akyazı'da annesinden para isteyen şahıs kendini ve annesini yaktı
    02:15 Akyazı'da annesinden para isteyen şahıs kendini ve annesini yaktı

    Sakarya'nın Akyazı ilçesinde para istediği annesinden ret cevabı alan bir şahıs, benzin dökerek kendisini ve annesini ateşe verdi. Olay sonucunda şahıs tutuklandı ve cezaevine gönderildi. Şahsın adliyeye sevk edilirken gazeteciye yönelik tepkisi de dikkat çekti.


Advertisement