Muğlalı yörüklerin 45 yıllık terzisi - Son Dakika
Yaşam

Muğlalı yörüklerin 45 yıllık terzisi

Muğlalı yörüklerin 45 yıllık terzisi

Muğla'nın Menteşe İlçesi kırsal Çırpı Mahallesinde yaşayan ve geçimini arıcılıkla sağlayan Ali Yıldız 45 yıldıryörük pantolonu dikiyor.

18.12.2019 11:35  Güncelleme: 11:41
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Muğla'nın Menteşe İlçesi kırsal Çırpı Mahallesinde yaşayan ve geçimini arıcılıkla sağlayan Ali Yıldız 45 yıldır

yörük pantolonu dikiyor. Yazları Niğde ve Aksaray yaylalarına arıcı barakasıyla giden Yıldız, kışları ise 45 yıllık dikiş makinesiyle yörük pantolonu dikiyor.

Ali Yıldız, "Bunu Muğla'da benden başka diken yok. Ben de bu sene azalttım artık dikemiyorum. Bu ürünü benzetenler var. Bir kaç kişi devam ettirmeye çalışıyor. Bu içinde durduğum benim eski arıcı barakam. Bunun yenisini yaptırdım. Bu eski barakamız. Dikiş makinesi önceden evin altında duruyordu. Makineyi tekrar evin içine alacağım. Ufak tefek dikmeye devam ederim. Bu makine 45 senelik. Ben bunu Aydın'dan aldım. Barakayı da Çine'den aldım. Bu barakayı 35 yıl arıcılıkta kullandım. Eski barakanın içinde bir şey yok. Bu nedenle yeni baraka yaptırdık. İçi banyolu. Arıların yanına onunla gidiyoruz. Buradan Niğde, Aksaray taraflarına yaylaya gideriz. Arılarımızı yayar buraya geliriz. Kışın da pantolon işini yaparım" dedi.

Yıldız Çırpı'da arıcılığın yüzde 50 azaldığını belirterek, "Köyümüzde aşağı yukarı 10 bin çam kesildi. Basralı çam, biz kesilmesin diye uğraşıyoruz. Taşçılar kesmek istiyor. Burada arıcılığı bitirecek. Biz bunlardan şikayetçiyiz. Tarlamız ve yollarımız bozuldu. Her sene dilekçe veriyoruz ağaçlarımız kesilmesin diye. O gün hiç kesilmeyecek diyorlar. Ertesi sene yine kesilmesi için müracaat ediliyor. Ardından köylü ayaklanıyor. Köylünün sesi nereye kadar çıkacak. Bu konuda Tarım ve Orman Bakanlığı'ndan yardım istiyoruz. Yeşillik kalmadı dağımızda. Kestikleri yere gidip bakabilirsiniz. Ben 38 senedir arıcılıkla geçiniyorum. Arılarımıza bal buldurmakta güçlük çekiyoruz. Böyle devam ederse hiç bulamayacağız balı. Bu bölgede toprağın altındaki yarım metre madenden dolayı arcılık yüzde 50 azaldı" diye konuştu.

Yıldız konuşmasının son bölümünde ise, "Bu köyde benim 2 bin kadar fıstık ağacım vardı. Bundan 8-9 sene önce yılda 600-700 kilo fıstığım olurdu. Termik santrallerden sonra 1 kilo fıstık alamaz olduk. Fıstıktan maddi gelir sağlıyorduk. Şimdi ise ne elma oluyor, ne armut oluyor, ne fıstık oluyor, incir dahi olmuyor. Köyü de hastalık sardı. Önceden İzmir'de yaşandığını duyardık bu hastalıkların. Şimdi bu hastalıktan köyümüzde ölümler yaşanıyor" diye ifade etti. - MUĞLA

Kaynak: İHA

Son Dakika Yaşam Muğlalı yörüklerin 45 yıllık terzisi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Kırşehir Belediyesi, Çukurçayır Mahallesi'nde Mehmet Yılancı Parkı'nı hizmete açtı
    09:24 Kırşehir Belediyesi, Çukurçayır Mahallesi'nde Mehmet Yılancı Parkı'nı hizmete açtı

    Kırşehir Belediyesi, Çukurçayır Mahallesi'nde yapımını tamamladığı Mehmet Yılancı Parkı'nı vatandaşın hizmetine sundu. Park ve Bahçeler Müdürlüğü'ne bağlı ekiplerin çalışmalarıyla yeşil alanların sayısı artırılmaya devam ediyor.

  • Kahramanmaraş'ın yeni cazibe bölgesi: 'Kuzey Çevre Yolu'
    09:23 Kahramanmaraş'ın yeni cazibe bölgesi: 'Kuzey Çevre Yolu'

    Kahramanmaraş merkezli meydana gelen depremlerde hasar almayan Kuzey Çevre Yolu bölgesi, cazibesini artırıyor. Deprem sonrası binaların zarar görmediği ve zeminin sağlam olduğu bu bölge, iş yerlerinin taşınmasına ve insanların ilgisini çekmeye başladı. Esnaflar, yolun tamamlanmasıyla birlikte faaliyetlerin daha da artacağına inanıyor.

  • Gümüşhane'nin Gülaçar köyünde kaybolan şelaleler
    09:15 Gümüşhane'nin Gülaçar köyünde kaybolan şelaleler

    Gümüşhane'nin Torul ilçesine bağlı Gülaçar köyünde her yıl bahar aylarında yaşanan ilginç doğa olayında köyün her iki yamacında da aynı anda ortaya çıkan ve aynı anda kaybolan su kaynakları 2 ay boyunca görsel şölen oluşturuyor.

  • Kenan Sofuoğlu'nun oğluna lüks araba hediyesi tartışma yarattı
    09:09 Kenan Sofuoğlu'nun oğluna lüks araba hediyesi tartışma yarattı

    Kenan Sofuoğlu'nun oğlu Zeyn'in 5. yaş günü için milyonluk spor araç süslenerek hediye edildi. Sofuoğlu, aracın kendilerine ait olmadığını ve bir arkadaşlarının aracını süsleyip doğum gününde Zeyn'in kullanması için getirdiğini açıkladı.

  • Balıkesir Havran Millet Bahçesi Piknikçilerin Yeni Gözdesi
    08:41 Balıkesir Havran Millet Bahçesi Piknikçilerin Yeni Gözdesi

    Balıkesir'in Havran ilçesinde Havran Belediyesi tarafından yapılan Millet Bahçesi, bölgede piknikçilerin yeni gözdesi oldu. Kazdağı eteklerinde geniş bir alanda Havran Belediyesi tarafından hayata geçirilen Havran Millet Bahçesi baharın gelişiyle birlikte büyük ilgi görüyor. Sıcak bahar havalarının yaşandığı şu günlerde temiz sıcak havanın keyfini çıkartanlar piknik için bu mekanı tercih ediyorlar. Oyun parkları, piknik alanları, yürüyüş ve bisiklet yolları ve sosyal alanları ile vatandaşlara hizmet veren Havran Millet Bahçesi peyzaj çalışmaları ile de dikkatleri çekiyor. Millet Bahçesi'nin büyük ilgi gördüğünü ifade eden Havran Belediye Başkanı Emin Ersoy 'Belediyemiz tarafından ilçemize kazandırılan, Havran Millet bahçesinde, piknik yapan binlerce vatandaşlarımızla birlikte olduk. Samimiyetlerinden ve misafirperverliklerinden dolayı sonsuz teşekkür ederiz. Tüm körfez halkını bu güzel Havran Millet Bahçesinde zaman geçirmeye davet ediyoruz' dedi.

  • İranlı şarkıcı Moein'in van konserinde izdiham: Cam kapılar kırıldı, ezilme tehlikesi yaşandı
    07:42 İranlı şarkıcı Moein'in van konserinde izdiham: Cam kapılar kırıldı, ezilme tehlikesi yaşandı

    İran'ın en çok dinlenen şarkıcısı Moein, Van'da bir konser verdi. Konser için kente gelen binlerce İranlı, saatlerce konser alanına girebilmek için bekledi. Konser alanının önünde yaşanan izdiham nedeniyle cam kapılar kırıldı ve birçok kişi ezilme tehlikesi geçirdi. Polis ve özel güvenlik görevlilerinin yoğun güvenlik önlemi aldığı konser, basına kapalı yapıldı.

  • Akılalmaz kaza! Sağlık memuru ve kadın doktor arkadaşı birlikte oldukları sırada balkondan düştü
    07:21 Akılalmaz kaza! Sağlık memuru ve kadın doktor arkadaşı birlikte oldukları sırada balkondan düştü

    Tunceli'nin Ovacık ilçesinde bir hastanede görevli sağlık memuru ile kadın doktor arkadaşı iddiaya göre birlikte oldukları sırada bulundukları binanın 3'üncü kat balkonundan düştü. 30 yaşındaki memur hayatını kaybederken, kadın doktorun vücudunda kırıklar olduğu ancak hayati tehlikesinin bulunmadığı belirtildi.

  • Motosiklet sürücüsü, yaralanan kız arkadaşını bir an olsun yalnız bırakmadı
    04:23 Motosiklet sürücüsü, yaralanan kız arkadaşını bir an olsun yalnız bırakmadı

    Düzce'de ticari taksi, aynı istikamette giden motosiklete çarptı. Motosiklet sürücüsü, motosiklette yolcu konumunda bulunan yaralı kız arkadaşını ambulansa binerken bir an olsun yalnız bırakmadı. Kaza sonucunda 2 kişi yaralandı.

  • Düzce'de Ticari Taksi, Motosiklete Çarptı: Yaralı Kız Arkadaşını Yalnız Bırakmadı
    04:17 Düzce'de Ticari Taksi, Motosiklete Çarptı: Yaralı Kız Arkadaşını Yalnız Bırakmadı

    Düzce'de meydana gelen kaza sonucu ticari taksi ile motosiklet çarpıştı. Motosiklette yolcu olarak bulunan kız arkadaşı yaralanan sürücü, ambulansa binerken onu yalnız bırakmadı. Kaza sonrası yol trafiğe kapatılırken, inceleme başlatıldı.


Advertisement