Muhammed Salih Hacim'in Hayatını Kaybetmesi - Son Dakika
Güncel

Muhammed Salih Hacim'in Hayatını Kaybetmesi

Kur'an-ı Kerim'i ve hadis kitabı Riyaz'us Salihin'i Uygur Türkçesi'ne ilk çeviren alim Muhammed Salih Hacim'in Çin'de vefatı üzerine Ulu Cami'de gıyabi cenaze namazı kılındı.

02.02.2018 16:30
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Kur'an-ı Kerim'i ve hadis kitabı Riyaz'us Salihin'i Uygur Türkçesi'ne ilk çeviren alim Muhammed Salih Hacim'in Çin'de vefatı üzerine Ulu Cami'de gıyabi cenaze namazı kılındı.

Ulu Cami'de cuma namazından sonra Yusuf Yüzlüler Derneği öncülüğünde toplanan vatandaşlar, ellerinde Türk ve Türkmen bayrakları ile caminin avlusunda toplandı.

Burada kılınan gıyabi cenaze namazının ardından Salih Hacim için dua edildi.

Yusuf Yüzlüler Derneği Başkanı Veysel Aşkın, burada yaptığı konuşmada, Doğu Türkistanlı alim Muhammed Salih Hacim'in Çin zindanlarında katledildiğini söyledi.

Hacim'in Kur'an-ı Kerim'i ve Riyaz'us Salihin'i Uygur diline çeviren Doğu Türkistanlı ilk alim olduğunu belirten Aşkın, "Doğu Türkistan'da bir zulüm var. Burada öğrenci kardeşlerimiz var. Bunların aileleri orada alınıyor, ceza evinde rehin tutuluyor ve çocuklarının gelmesi isteniyor. Buradaki veya başka bir Uygurlu öğrenciler, oraya gitmesi durumunda hava alanında polis bekliyor. Oradan nereye gittiği de belli değil ve çoğu da kayboluyor. Aileleri de bırakmıyorlar." diye konuştu.

Yaşanan dramın yeni bir hadise olmadığını dile getiren Aşkın, şöyle devam etti:

"Yaklaşık 25 milyon civarında Doğu Türkistanlı ve 15 milyon civarında Müslüman Çinli, sistematik bir şekilde yok ediliyor. 'Özgür, medeni dünya' dediğimiz o tek dişi kalmış, medeniyetten nasibini almamış kesimin bu konuda gözleri kör, kulakları sağır. Nedense kendisine 'aydın' denilen kesimler, meşru güvenlik haklarını kullanan bizim silahlı kuvvetlerimizle ilgili barış isteyenler, Çin'de ve dünyanın başka ülkelerinde gerek kendi dünya görüşlerine sahip olsun, gerek sair emperyalist güçlerden olsun yapılan katliamları, zulümleri görmezlikten gelmekte. Orada barış falan istememektedir. Böyle bir garabetle karşı karşıyayız."

Aşkın, Muhammed Salih Hacim için bugün Türkiye'nin değişik yerlerinde gıyabi cenaze namazları kılındığını da sözlerine ekledi.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Muhammed Salih Hacim'in Hayatını Kaybetmesi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement