Muharrem Ayında 'İftar ve Sahur Topu' - Son Dakika
Güncel

Muharrem Ayında 'İftar ve Sahur Topu'

Muharrem Ayında \'İftar ve Sahur Topu\'

Türkiye’de Ramazan aylarında uygulanan iftar ve sahur topu uygulaması Tokat’ın Turhal ilçesinde Muharrem ayında da uygulanıyor.

27.09.2017 10:43
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Türkiye'de Ramazan aylarında uygulanan iftar ve sahur topu uygulaması Tokat'ın Turhal ilçesinde Muharrem ayında da uygulanıyor.

Turhal Belediyesi tarafından Ramazan ayında olduğu gibi Muharrem ayında da iftara ve sahur saatlerinde top atışı uygulaması gerçekleştiriliyor. Ayrıca belediye tarafından 12 gün boyunca 6 Cemevi'nde iftar yemeği veriliyor. Gürsel Mahallesi Cemevi'nde düzenlenen iftar yemeğine katılan Turhal Belediye Başkanı Yılmaz Bekler, Türkiye'de bir ilk olan uygulamayı 3 yıldır devam ettirdiklerini söyledi. Ülke genelinde tüm şehirlerde Ramazan ayında iftar ve sahur topu atıldığını ifade eden Başkan Bekler, Turhal'da Muharrem aylarında da sahur ve iftar topu attıklarını belirterek, "Orta Doğu ülkeleri de dahil tüm İslam ülkelerinde sadece Ramazan ayında top atılıyor. Ancak Muharrem ayında top atılmıyor. Belediye başkanı arkadaşlarıma da Muharrem ayında top atma geleneğini başlatmalarını tavsiye ediyorum. Basından takip edebildiğim kadarıyla şuanda Turhal dışında bu uygulamayı başlatan herhangi bir belediye duymadım. Bu uygulama Türkiye'de yaygınlaştırılabilir" dedi.

Muharrem ayının öneminde değinen Başkan Bekler, Turhal'da 12 günlük oruçta Cemevlerinde iftar yapıldığını ifade ederek, "Cemevlerinin ihtiyaçlarını karşılayarak yemeklerini aşevimizden ikram ediyoruz. Her sene Gürsel Mahallesinde oruç açmayı gelenek haline getirdim. Ramazan ayında nasıl iftar ve sahurda top atıyor Milli Egemenlik Parkında iftar yemeği veriyorsak aynı ikramı ve hizmeti Alevi ve Bektaşi vatandaşlarımıza da yapmak için kendim istedim. Bu geleneği 2014 yılında Muharrem ayında başlattık. 12 gün boyunca Turhal'da iftar ve sahur saatlerinin net bilinmesi için top atışı yapılıyor. Top atışı yapıldığında Muharrem ayının başladığından haberi olmayan vatandaşlarımızda 'top atışı neden yapılıyor' diye soruyor. Uygulamadan haberdar olanlar 'Muharrem orucu olduğu için top atışı yapılıyor' diye cevap veriyor. Böylece bilmeyen biliyor duymayan duyuyor. Herkesin kafasında nasıl Ramazan yer ediyor da Muharrem ayıda yer etmiş oluyor. Ramazanı da biz birlikte yaşıyoruz bizim Muharremi'de birlikte yaşıyoruz Muharrem'de bizim. Ondan dolayı her ikisine de aynı hizmeti yapmayı belediye olarak uygun gördük" diye konuştu.

Turhal Alevi Dernekleri Başkanı Hami Özer ise uygulamadan duydukları memnuniyeti dile getirerek, "Muharrem ayında iftar ve sahur topu atılması uygulamasının başkanımız çıkarttı. Başka bir başkan yapmadı. Gününü saatini ayarlaması için Allah razı olsun. Ramazan ayıda bizim Muharrem ayıda bizim. Hiç kimsenin bir ayrımı yok. Bize ayrım yapanlar ikilik sokanların bizde hiçbir zaman yeri yoktur" ifadelerini kullandı. - TOKAT

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Muharrem Ayında 'İftar ve Sahur Topu' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement