Mülteciler için Şartlı Eğitim Yardımı Programı'nın Türkiye'ye devri gerçekleşti (2) - Son Dakika
Güncel

Mülteciler için Şartlı Eğitim Yardımı Programı'nın Türkiye'ye devri gerçekleşti (2)

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakan Yardımcısı İsmail Ergüneş, "Şu an Türkiye'miz insani yardımda en cömert ülke olarak dünyaya örnek olmaktadır.

07.12.2022 14:45  Güncelleme: 17:40
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakan Yardımcısı İsmail Ergüneş, "Şu an Türkiye'miz insani yardımda en cömert ülke olarak dünyaya örnek olmaktadır. Bugün geçici barınma merkezlerimiz, uluslararası kuruluşlar tarafından örnek gösterilmektedir." dedi.

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), Avrupa Birliği (AB), Avrupa Sivil Koruma ve İnsani Yardım Operasyonları (ECHO) Genel Müdürlüğü, Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF) ve Türk Kızılay, Mülteciler için Şartlı Eğitim Yardımı (ŞEY) Programı'nın UNICEF tarafından sürdürülen teknik ve koordinasyon faaliyetlerinin, Türk hükümetine resmen devredilmesi sebebiyle CerModern'de etkinlik düzenlendi.

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakan Yardımcısı Ergüneş, burada yaptığı konuşmada, hedeflerinin Türkiye'deki en kırılgan yabancıların onurlu bir hayat sürdürmelerini sağlamak olduğunu belirterek Türkiye'nin, insanlığın yok olan vicdanına sahip çıktığını vurguladı.

Türkiye'de misafir edilen 5 milyon 300 bine yakın mültecinin asla başını öne eğdirmediklerini söyleyen Ergüneş, "Şu an Türkiye'miz insani yardımda en cömert ülke olarak dünyaya örnek olmaktadır. Bugün geçici barınma merkezlerimiz, uluslararası kuruluşlar tarafından örnek gösterilmektedir." ifadelerini kullandı.

Ergüneş, Türkiye'de geçici koruma altındaki vatandaşların sanata, spora ve ekonomiye katılmalarını sağlayacak politikalar uyguladıklarını vurgulayarak özellikle mülteci çocukların kendi dillerinde eğitim almalarını ve Türkçe öğrenmelerine imkan sağladıklarını dile getirdi.

Türkiye'nin 2003'ten bu yana ŞEY Programı'yla 2 milyonu aşkın çocuğa destek olduğunu aktaran Ergüneş, 2017'de UNICEF'in teknik desteği ve ECHO'nun maddi katkılarıyla Suriyeli ve diğer yabancı çocukların da bu programın kapsamına alındığını belirtti.

Ergüneş, "2022 yılı itibarıyla bugün çocuk kuruluşlarımızda 525 Suriye uyruklu olmak üzere 1150 yabancı uyruklu çocuk bulunmaktadır. Ayrıca Ukrayna'dan Türkiye'ye gelen çocuklara yönelik müdahale programı kapsamında bugün Türkiye'de 1007 Ukraynalı çocuk ve onların refakatindeki kişileri çocuk kuruluşlarımızda misafir etmekteyiz." diye konuştu.

Türkiye'nin 2017'den bugüne kadar yabancılar için Şartlı Eğitim Yardımı programı kapsamında 810 bini aşkın mülteci çocuğa nakit desteğiyle eğitimlerini sürdürmelerini sağladığını kaydeden Ergüneş, program kapsamında özel kırılganlıkları olan 170 bin faydalanıcı çocuğa ise çocuk koruma destek hizmetlerinin sunulduğunu ifade etti.

Ergüneş, "UNICEF, MEB ve Türk Kızılay ile yakın iş birliği içerisinde başarıyla yürüttüğümüz yabancılara yönelik Şartlı Eğitim Yardımı programında hepimizin amacı, dünyayı çocuklarımız için daha yaşanır kılmaktır. Bu bir bayrak yarışı ve biz bu bilinçle bugün bayrağı UNICEF'ten devralıyoruz." dedi.

AB Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Nikolaus Meyer-Landrut da dünya çapında en fazla sayıdaki mülteci topluluğuna ev sahipliği yapması dolayısıyla Türk hükümetinin başarılarını takdir ve teşekkürle karşıladıklarını belirtti.

Büyükelçi Meyer-Landrut, burada "inanılmaz bir başarı hikayesi" yattığının altını çizdi.

Türkiye'deki mültecilerin yarısının 25 yaşın altında olduğuna dikkati çeken Meyer-Landrut, bu yaş grubunun önceliklendirilmesi gerektiğini dile getirdi.

"Herkese çok güzel bir örnek sundu"

UNICEF Avrupa ve Orta Asya Bölge Direktörü ve Avrupa'daki Mülteci ve Göçmenler Özel Koordinatörü Afshan Khan da birçok çocuk için eğitime devamlılık olanağının yoksulluk ve finansal engeller nedeniyle geciktiğini belirterek çocukların eğitime erişimi yönündeki çabaları dolayısıyla Türk hükümetine teşekkür etti.

Khan, "Türkiye'deki mültecilere yönelik Şartlı Eğitim Yardım Programı herkese çok güzel bir örnek sundu. Özellikle ulusal liderlik ve ortaklıkla eğitime yönelik engellerin nasıl ortadan kaldırılabileceğine dair iyi bir örnek sundu." dedi.

Programın ulusal sosyal koruma sistemleriyle uyumlu şekilde inşa edildiğini kaydeden Khan, sistemin güçlendirilmesi yaklaşımıyla da insani bir krize nasıl müdahale edilebileceğine yönelik iyi bir model oluşturduğunu söyledi.

Khan, ŞEY Programı'nın etkisinin sınırları aştığına dikkati çekerek bu güçlü etkinin özellikle mülteci kabul eden ülkelere ilham olduğunu dile getirdi.

Türk Kızılay Genel Müdürü İbrahim Altan da projenin başlangıcından itibaren çocukların eğitime erişimlerinin önündeki engelleri ortadan kaldırmak için büyük emek harcadıklarını söyledi.

ŞEY Programı'nın başlangıcından bu yana ilgili kurumlarla büyük bir başarıya imza atıldığını kaydeden Altan, program aracılığıyla bugüne kadar 811 binden fazla yararlanıcıya nakdi yardımda bulunulduğunu ifade etti.

135 bini aşkın çocuk, çocuk koruma bileşeninden faydalandı

ECHO Ofis Başkanı Devrig Velly, 2017 Mart'ta ECHO Ofisinin Şartlı Eğitim Yardımını başlattığını ve şimdi üçüncü aşamada olduklarını belirtti.

800 binden fazla çocuğun ailesinin Şartlı Eğitim Yardımı Programı'ndan nakit yardımı aldığını ve çocuklarının okula devamlılığının sağlandığını ifade eden Velly, 135 bini aşkın çocuğun da çocuk koruma bileşeninden faydalandığını kaydetti.

Velly, 11 bin çocuğun özel ihtiyaçlara sahip olması nedeniyle ek destek aldığını belirtti.

Projenin 100 binlerce hayata dokunduğunu söyleyen Velly, okulları mülteci çocuklara açması dolayısıyla Türk hükümetine teşekkür etti.

Etkinlik, hatıra fotoğrafının ardından sona erdi.

Mülteciler için Şartlı Eğitim Yardımı Programı\'nın Türkiye\'ye devri gerçekleşti (2)
Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Mülteciler için Şartlı Eğitim Yardımı Programı'nın Türkiye'ye devri gerçekleşti (2) - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement