Münih'te Nsu Kurbanları İçin Yürüyüş - Son Dakika
Güncel

Münih'te Nsu Kurbanları İçin Yürüyüş

Almanya'da aşırı sağcı Nasyonal Sosyalist Yeraltı (NSU) terör örgütünün öldürdüğü 8'i Türk 10 kişi Münih'te düzenlenen yürüyüşle anıldı.

11.07.2018 21:28
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Almanya'da aşırı sağcı Nasyonal Sosyalist Yeraltı (NSU) terör örgütünün öldürdüğü 8'i Türk 10 kişi Münih'te düzenlenen yürüyüşle anıldı.

Münih Eyalet Yüksek Mahkemesindeki karar duruşmasının ardından bina önünde toplanan yaklaşık 4 bin kişi, ellerinde NSU kurbanlarının fotoğraflarını taşıyarak kent merkezine yürüdü.

Nürnberg'de 2000'de öldürülen Enver Şimşek'in eşi Adile Şimşek, terör örgütü tarafından 2006'da Dortmund'da öldürülen Mehmet Kubaşık'ın eşi Elif Kubaşık ile kızları Gamze Kubaşık'ın da katıldığı yürüyüşte, NSU cinayetlerinin ve örgütün bağlantılarının aydınlatılması talebi yinelendi.

Göstericiler yürüyüş boyunca ırkçılık karşıtı sloganlar atarken, NSU cinayetlerinin ardından tartışmalı hale gelen iç istihbarat servisi Anayasayı Koruma Teşkilatının (BfV) kapatılması çağrısında bulundu.

Yürüyüşte göstericilerin taşıdığı "Üstü örtülmeyecek!", "NSU aydınlatılsın!", "Irkçılığa karşı el ele" yazılı pankartlar dikkati çekti.

- Aşırı sağcılarla gerginlik

Öte yandan mahkeme çıkışında, duruşmayı izleyen aşırı sağcı bir grupla, sol görüşlü göstericiler arasında gerginlik yaşandı.

Davada sürpriz bir kararla serbest kalan Andre Emminger için karşılama pankartı taşıyan gruba sol görüşlü grup tepki gösterdi.

Gerginliğin daha da büyümesi, polisin müdahalesi ile engellendi.

Karar duruşması

Münih Yüksek Eyalet Mahkemesinde 5 yılı aşkın süredir devam eden davanın karar duruşmasında, NSU'nun işlediği cinayetlerde ve diğer suçlarda suç ortaklığı yapan ve terör örgütü üyesi olan Beate Zschaepe'ye ömür boyu hapis cezası verildi.

NSU terör örgütüne yardım ve yataklıktan suçlu bulunan Ralf Wohlleben 10, Andre Emminger 2,5 ve Holger G. ise 3 yıl hapisle cezalandırıldı.

Dava sürecinde suçunu itiraf eden Carsten S. gençlik yasaları uyarınca 3 yıl hapis cezası aldı.

Salonda izleyici olarak bulunan Neonazilerin, savcılığın 12 yıl hapis cezası talep ettiği Andrea Emminger'in 2,5 yıla mahkum edilmesini alkışlaması, mahkeme heyetinin tepkisini çekti.

NSU davası

Almanya'da 2000-2007 yılları arasında 8'i Türk 10 kişiyi öldürmek, 2 bombalı saldırı ve 15 banka soygunu yapmakla suçlanan NSU terör örgütü üyelerinin varlığı ve cinayetlerdeki rolü, 4 Kasım 2011'de tesadüf sonucu ortaya çıkmıştı.

NSU üyelerinden Uwe Böhnhard ve Uwe Mundlos, 4 Kasım 2011'de bir banka soygununun ardından saklandıkları karavanda ölü bulunmuş ve intihar ettikleri öne sürülmüştü.

Münih Eyalet Yüksek Mahkemesinde 2013'ten bu yana görülen davada, NSU terör örgütü üyesi olduğu iddiasıyla yargılanan Zschaepe, NSU üyelerinin son kullandıkları hücre evini ateşe verdikten birkaç gün sonra polise teslim olmuştu.

Davada, aralarında NSU terör örgütünün hayattaki tek üyesi Zschaepe ile örgüte yardım ve yataklık yapmakla suçlanan Wohlleben, Emminger, Holger G. ve Carsten S. yargılandı.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Münih'te Nsu Kurbanları İçin Yürüyüş - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Kayseri'de Tarihi Eser Operasyonu: Çok Sayıda Sikke ve Obje Ele Geçirildi
    23:20 Kayseri'de Tarihi Eser Operasyonu: Çok Sayıda Sikke ve Obje Ele Geçirildi

    Kayseri'de jandarma ekipleri tarafından yapılan çalışmalarda arama yapılan bir araçtan çok sayıda tarihi eser çıktı. İstihbari çalışmalar sonucunda durdurulan araçta ve sürücüsü üzerinde yapılan aramalarda 10 adet sikke, 5 adet obje ve 20 gram altın tozu bulundu. Materyallere el konulurken, sürücü gözaltına alındı.

  • CHP, parti aleyhine çalışan üyeleri ihraç edecek
    23:19 CHP, parti aleyhine çalışan üyeleri ihraç edecek

    CHP Genel Merkezi, 31 Mart yerel seçimlerinde parti aleyhine açık veya gizli çalışma yürüten üyelerle ilgili ihraç istemiyle disiplin sürecinin başlatılacağını duyurdu. Parti, il, ilçe örgütleri ve başkan adaylarına gönderdiği yazıda, bu üyelerin isim ve görevleri ile aleyhe yaptıkları çalışmalara ilişkin delillerin bildirilmesini istedi.

  • Karabük Merkez Mahalle Muhtarları Derneği'nin yeni başkanı Ozan Özçelik oldu
    23:16 Karabük Merkez Mahalle Muhtarları Derneği'nin yeni başkanı Ozan Özçelik oldu

    Karabük Merkez Mahalle Muhtarları Derneği Olağan Genel Kurulu'nda yapılan seçimle Ozan Özçelik derneğin yeni başkanı oldu. Seçim sonuçlarına göre 14 oy alan Özçelik, yönetim kurulu üyeleriyle birlikte derneği yönetecek.

  • Denizli'de İlkokul Öğrencisi ve İki Arkadaşı Kayboldu
    23:16 Denizli'de İlkokul Öğrencisi ve İki Arkadaşı Kayboldu

    Denizli'nin Pamukkale İlçesi'nde ilkokul 4. sınıf öğrencisi Ayaz Yalçın ve iki arkadaşı dünden itibaren haber alınamıyor. Aile ve polis ekipleri kayıp çocukları bulmak için arama çalışmalarını sürdürüyor.

  • Ordu'da Ana Arı Yetiştiriciliği Kursuna Katılan 23 Kişi Eğitim Alıyor
    23:13 Ordu'da Ana Arı Yetiştiriciliği Kursuna Katılan 23 Kişi Eğitim Alıyor

    Ordu'da Tarım ve Orman İl Müdürlüğü, Ordu Arıcılık Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü ve Ordu Arı Yetiştiricileri Birliği tarafından düzenlenen ana arı yetiştiriciliği kursuna 23 kişi katıldı. Vali Muammer Erol, kursu ziyaret ederek kursiyerlere başarılar diledi. Kurs sonunda sertifika verileceği belirtildi.

  • Huawei Watch Fit 3, Apple Watch'a benzer bir tasarıma sahip
    23:09 Huawei Watch Fit 3, Apple Watch'a benzer bir tasarıma sahip

    Huawei'nin yeni akıllı saati Watch Fit 3'ün ilk görüntüleri yayınlandı. Watch Fit 3, Apple Watch Series 9'a oldukça benzer bir görünüme sahip. Yeni tasarımda ekran biraz daha kare şeklinde tasarlanmış ve sağ üst tarafta yeni bir fiziksel düğme eklenmiş. Huawei Watch Fit 3, daha ekonomik bir alternatif olacak şekilde geliyor ve tahmini olarak 100 euro civarında bir fiyat etiketine sahip olacak. Cihazın özellikleri arasında Bluetooth bağlantısı, bildirim gösterimi, ses dosyalarını saklama ve oynatma, spor aktivitelerini takip etme gibi temel akıllı saat özellikleri bulunuyor. Huawei'nin bu yeni modeli, Apple Watch'a yakın pratik özellikler sunarak uygun fiyatlı akıllı saat arayan kullanıcılar için cazip bir alternatif oluşturuyor.

  • OnePlus Ace 3 Pro Özellikleri ve Detayları Ortaya Çıktı
    23:09 OnePlus Ace 3 Pro Özellikleri ve Detayları Ortaya Çıktı

    OnePlus'ın yeni amiral gemisi modeli OnePlus Ace 3 Pro, Snapdragon 8 Gen 3 işlemcisi ve 16 GB RAM belleği ile dikkat çekiyor. Ayrıca 1,5K kavisli ekran, 6000 mAh pil ve 100W hızlı şarj desteği gibi özelliklere sahip olan cihaz, rakiplerine aman vermeyecek.


Advertisement