Murat Dağı'nda Altın Madenine Karşı Mücadele Eden Uşaklılar Bugün Başkentteydi: "Hayata Düşman Bir Çed Dosyası Bu" - Son Dakika
Güncel

Murat Dağı'nda Altın Madenine Karşı Mücadele Eden Uşaklılar Bugün Başkentteydi: "Hayata Düşman Bir Çed Dosyası Bu"

Türkiye'nin önemli su kaynaklarına sahip olan Murat Dağı’nda Anadolu Export şirketi tarafından altın gümüş madeni kapasite artırımı projesi için hazırlanan çevresel etki değerlendirme (ÇED) dosyasını görüşmek için İnceleme Değerlendirme Komisyonu, Çevre İklim ve Şehircilik Bakanlığı’nda toplandı. Toplantıya Uşaklı köylüler, çevreciler, CHP, İYİ Parti milletvekilleri ve MHP’li belde belediye başkanı da katıldı. Maden ocağıyla beraber 212 bin ağacın kesilerek doğanın tahrip edileceğini söyleyen çevreciler, "Hayata düşman bir ÇED dosyası bu" diye tepki gösterdi.

18.11.2022 18:09  Güncelleme: 18:45
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Haber: DİLAN KUTLU- Haber: FURKAN ERDEM

Türkiye'nin önemli su kaynaklarına sahip olan Murat Dağı'nda Anadolu Export şirketi tarafından altın gümüş madeni kapasite artırımı projesi için hazırlanan çevresel etki değerlendirme (ÇED) dosyasını görüşmek için İnceleme Değerlendirme Komisyonu, Çevre İklim ve Şehircilik Bakanlığı'nda toplandı. Toplantıya Uşaklı köylüler, çevreciler, CHP, İYİ Parti milletvekilleri ve MHP'li belde belediye başkanı da katıldı. Maden ocağıyla beraber 212 bin ağacın kesilerek doğanın tahrip edileceğini söyleyen çevreciler, "Hayata düşman bir ÇED dosyası bu" diye tepki gösterdi.

Uşak- Kütahya il sınırında bulunan Murat Dağı'nda 2017'de Anadolu Export Maden A.Ş. tarafından yapılmak istenen altın madeni projesi karşısında açılan dava ile engellenmişti.

Şirket, "altın gümüş madeni kapasite artırımı, pasa döküm ve kırma eleme tesisi" kurmak için tekrar başvuruda bulundu. Bu amaçla hazırlanan ÇED dosyası bugün İnceleme Değerlendirme Komisyonu'na (İDK) teslim edilerek Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nda görüşüldü.

Maden sahası açıldığında 212 bin ağacın kesileceği; Gediz Nehri, Porsuk Çayı gibi birçok su kaynaklarının zarar göreceğini belirten çevreciler madeni istemiyor.

Murat Dağı Yok Olmasın Platformu Sözcüsü Funda Öz Akcura, "Murat Dağı'nın Ege Bölgesi'nin yaşam kaynağı olduğunu madencilikten muaf olduğuna adım gibi eminim bütün vekillerimiz temsilcilerimiz anlattılar. Biraz aklı ve vicdanı olan hiç kimse bu dağ için böylesi bir ÇED dosyası hazırlayamazdı. Bu yıl utanmadan yeniden geldiler ve dediler ki, 'Bu sefer siyanür kullanmayacağız' umurumuzda değil. '212 bin ağacı kesip bu bölgeyi ağaçlardan temizleyeceğiz' diyorlar. Hayata düşman bir ÇED dosyası bu. 5 yılda günlük 7 ton dinamit patlatacak bu bölgede yağışı yaratan unsurları ve suyu yok edecek.

ÖZKAN YALIM: "ANADOLU EXPORT YÖNETİCİLERİNİN MURAT DAĞI ÜZERİNDEKİ İŞTAHI KAPANMAMIŞ DURUMDA"

CHP Uşak Milletvekili Özkan Yalım maden şirketine açtıkları davayı kazandıkları halde konunun yeniden gündeme gelmesini şöyle değerlendirdi:

"Anadolu Export yöneticilerinin hala Murat Dağı üzerindeki iştahı kapanmamış durumda. Başta Uşak ve Kütahya olmak üzere bu bölgenin suyunu can damarını, dünya güzelliğinin olduğu bir ortamda sadece 1200 metre uzaklıkta, günde 5-6 ton patlayıcı ile patlatma yapıp orada bir turist gelmesini bekliyorsunuz dedik. Yaşayan vatandaşlarımızın hiçbir şekilde kabul etmediğini beyan ettik. Kesinlikle Murat Dağı'nda her ne olursa olsun maden açılmasına izin vermeyeceğimizi söyledik."

DURMUŞ YILMAZ: "245 MİLYON DOLARI ELDE ETMEK İÇİN ONCA AĞACI KESECEK, ONCA DEREYİ KAPATACAKSINIZ"

İYİ Parti Ankara Milletvekili Durmuş Yılmaz ise şunları söyledi.

"İçeride bize bir sunum yapıldı ve bir seçenek sunuldu. Bu seçenek hem altın hem de su değil. Bu seçenek ya altın ya da su. Bizim taraf olduğumuz seçenek su. Şirket temsilcisine, 'Kaç yılda ne kadar altın çıkarmayı bekliyorsunuz?' diye sordum. 150 bin ons altın çıkaracaklarını söylediler. 4.6 ton altın ediyor. Bunun toplam karşılığı 245 milyon dolar. Bu parayı elde etmek için onca ağacı kesecek, onca dereyi kapatacaksınız ve bir dağı yok edeceksiniz. 4.6 tonun karşılığı eğer buğdayın tonunun 500 dolardan hesaplarsanız 465 bin ton buğday ediyor, 'Buna değmez. Bu dosyayı kapatın' dedik. Ama eminim buna şirket direnmeye devam edecek. Çünkü bir kere başladıklarında kamu tarafından belirlenen çerçeveye uymuyorlar."

MHP'Lİ BELEDİYE BAŞKANI KARACA:  "ATALARIMIZ BİZE BU VATANI BIRAKMIŞLAR ŞİMDİ BİRİLERİNE PEŞKEŞ ÇEKİLİYOR"

"Dünyada en son maden aramasının Murat Dağı'nda yapılması gerektiğini" belirten, MHP Kütahya Gediz Yenikent Belediye Başkanı Mehmet Karaca ise, "O bölgede yaklaşık 14 milyon metreküp kapasiteli bir baraj yapılıyor ve hemen 2 kilometre üzerinde altın madeni açılmak isteniyor. O havzada da yaklaşık 40 bin dönümlük tarım arazisi var. Vatandaşımız buna zaten hep tepkili. Atalarımız bize bu vatanı bırakmışlar. Şimdi Kanadalı hangi firmaysa birilerine peşkeş çekiliyor" dedi.

Uşak Banaz Ayrancı, Baltalı, Küçükler, Çamsu Gürlek köyleri Sulama Kooperatifi Başkanı ise, "Bu sene DSİ müdürlüğümüzün 3 bin dekar arazi sulandığını beyan ettiğimde bana söylenen, gelir miktarı 11 trilyon. Murat Dağı'nda sulama sahasındaki elde edilecek gelirle altında elde edilecek gelir arasında dağ kadar fark olacağını düşünüyorum halka rağmen bu maden işletilmeye devam edecek mi?" diye sordu.

MUHTAR BULUT: "MURAT DAĞI SU DEMEKTİR"

Kütahya Halilkahya Köyü Muhtarı Ali Rıza Bulut, "Murat Dağı'nın doğasını korumak için buradayız sonra sağlığımız için buradayız. Murat Dağı Sakarya'dan Karadeniz'e dökülen bir nehrin başlangıcıdır. Murat Dağı demek su havzası demektir. Uşaklılar suyunu Murat Dağı'ndan almaktadır. Geleceğimize güzel bir doğa bırakmak istiyoruz" dedi.

Murat Dağı\'nda Altın Madenine Karşı Mücadele Eden Uşaklılar Bugün Başkentteydi: "Hayata Düşman Bir Çed Dosyası Bu"
Kaynak: ANKA

Son Dakika Güncel Murat Dağı'nda Altın Madenine Karşı Mücadele Eden Uşaklılar Bugün Başkentteydi: 'Hayata Düşman Bir Çed Dosyası Bu' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement