Muş'ta Heyelan Korkusu - Son Dakika
Güncel

Muş'ta Heyelan Korkusu

Muş'ta heyelan korkusuMuş'un Dumlusu Köyü'nde kentte etkili olan aşırı yağış ve karların erimesi nedeniyle heyalandan kaynaklı bazı evlerle çatlaklar oluştu.

10.05.2019 14:09
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Muş'ta heyelan korkusu

Muş'un Dumlusu Köyü'nde kentte etkili olan aşırı yağış ve karların erimesi nedeniyle heyalandan kaynaklı bazı evlerle çatlaklar oluştu.

Merkeze bağlı 400 haneli Dumlusu Köyü'nde heyelan tehlikesi nedeniyle 11 evde irili ufaklı çatlaklar oluştu. Köye gelen Muş Alparslan Üniversitesi Afet Yönetim Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü, Öğretim Üyesi Jeomorfolog Dr. İskender Dölek, özellikle çatlakların oluştuğu evlerle incelemerle bulundu. Yerleşim alanları için ciddi tehlike oluşturan heyelanları incelemek için köyde olduğunu belirten Dölek, Özellikle birkaç günden beri devam eden yağışlarla birlikte aktivite kazanan yerleşim alanları için ciddi tehlike oluşturan heyelanları incelemek için sahaya geldik. Nisan'dan Haziran'a kadar devam eden süreç, Muş ilinde özellikle su bilançosunda, toprakta da suyun fazla olduğu dönem. Burada var olan eski heyelanlar, özellikle ilkbahardaki kar erimeleri yağışlarla birlikte yeniden aktivite kazanmaktadır. Burada yaptığımız incelemelerde; bazı yerleşimlerin ciddi anlamda tehlike altında olduğunu gördük. Çünkü zeminlerde meydana gelen hareketlenme, üzerinde yer alan konutları etkilemektedir. Duvarlarda ciddi anlamda çatlaklar, yer yer yıkılmaların olduğu bir yer dedi.

'KÖYLÜN BAŞKA YERE NAKLEDİLMESİ GEREKİR'

Vatandaşların tedirgin olduğunu söyleyen İskender Dölek, Dumlusu Köyü için kısa vadede belki yapılacak şeyler var ama uzun vadede köy için yapılması gereken en önemli şey, yani en önemli şey köyün bulunduğu yerin tamamını göz önüne aldığımızda, güvenli bir yer seçerek, köyün başka bir yere nakledilmesi gerekir. Bu Muş'ta sadece Dumlusu Köyü için değil, Sarıdal, Serinova'nın Çağdaş mezrası, Ağartı gibi yerleşim alanları da Muş'ta ciddi anlamda heyelan tehdidi altında diye konuştu.

'KÖY OLARAK TEDİRGİNİZ'

Köylülerden Mehmet Reşit Aykan ise çok tedirgin olduklarını söyledi. Sürekli olan kaymalar nedeniyle geceleri yatamadıklarını belirten Aykan, Çocuklarımız korkuyor, endişe duyuyoruz. Bir, iki sefer gelip baktılar ama çözüm üretilmedi. Devletimizden yardım istiyoruz. İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü'ne durumu aktardık. Ekipler köyde inceleme yaptı dedi.

Muş\'ta Heyelan Korkusu
Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Muş'ta Heyelan Korkusu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement