Müsiad Genel Başkanı Kaan: Faizsiz Finans Modellerini Yaygınlaştırmalıyız - Son Dakika
Ekonomi

Müsiad Genel Başkanı Kaan: Faizsiz Finans Modellerini Yaygınlaştırmalıyız

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Genel Başkanı Abdurrahman Kaan, "Faizsiz ve değerlerimize uygun alternatif finans modellerini bizler bir an önce hayata geçirmeliyiz.

05.04.2019 16:35
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Genel Başkanı Abdurrahman Kaan, "Faizsiz ve değerlerimize uygun alternatif finans modellerini bizler bir an önce hayata geçirmeliyiz. Bu modelleri yaygınlaştırmalı ve bunun için de daha çok anlatmalıyız" dedi.

İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi (İZÜ) ile MÜSİAD iş birliğinde düzenlenen Karz-ı Hasen Çalıştayı, üniversitenin Halkalı Kampüsü'nde, Uluslararası İslam ve Ekonomisi ve Finansı Araştırma ve Uygulama Merkezi'nde (ISEFAM) gerçekleştirildi. Çalıştayın açılış konuşmasını gerçekleştiren MÜSİAD Genel Başkanı Abdurrahman Kaan, mali imkanlara erişmek için ciddi çaba, efor ve güç gerektiğine dikkat çekerek, "Bu zorlukların bugün en önemli nedenlerinden biri en büyük finans kaynağı olarak görülen bankaların bizleri maruz bıraktığı faiz kıskacıdır. Büyük emeklerle birikim yapan ve bu birikimini yatırıma dönüştürmek isteyen iş insanlarımızın önündeki en büyük duvar faiz. Yeni iş kurmak ya da mevcut işinin kapasitesini artırmak isteyen iş insanımız niyetiyle ortaya çıkıyor. Fakat kendini bir faiz ve katlanan borç silsilesinin içinde buluyor. Bu hem işin bereketini kaçırıyor hem de kazancın sürdürülebilir olmasını engelliyor" diye konuştu.

"2016 YILINDA SİSTEMİ RESMİ OLARAK KURDUK"

Türkiye'de özel sektörün faydalandığı uzun vadeli kredi borcunun son yıllarda çok hızlı bir şekilde arttığına dikkat çeken Abdurrahman Kaan, "Faizsiz ve değerlerimize uygun alternatif finans modellerini bir an önce hayata geçirmeliyiz. Bu modelleri yaygınlaştırmalı ve bunun için de daha çok anlatmalıyız. MÜSİAD olarak alternatif modeller üzerinde çalışıyoruz. Bunları da hem kamuoyu hem de politika yapıcılarla paylaşıyoruz. Bugün faizsiz finans modellerinden biri olarak gördüğümüz 'MÜSİAD Karz-ı Hasen Sandığı' bu projelerden bir tanesi. Bunun Türkiye'de kurumsallaşması açısından MÜSİAD olarak biz bunu sahiplendik. 2016 itibariyle bunu Türkiye'de resmi olarak kurduk. Bu sayede hem tüccarımızın omzundaki faiz yükünü alıyoruz hem de kazancın bereketini artırarak yeni yatırımların da önünü açıyoruz. İnsanların gönlündeki o huzuru da hissettiğinizde bunu daha iyi sahiplenmek durumunda kalıyorsunuz" ifadelerini kullandı.

"BU SİSTEM KAPİTALİZME MEYDAN OKUYACAKTIR"

İZÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Bulut, Karz-ı Hasen'in üretken ve ürettiğini paylaşan insana işaret ettiğini belirterek, "Biz, faizsiz borç vermenin sadaka vermekten daha sevap olduğunu söyleyen efendimizin ve onun izini süren bir medeniyetin çocuklarıyız. Sıkıntıda darda olan bir kişiye sadaka vermekten ziyade borç vermek daha sevaptır. Ama bu borç faizsiz olacak. O sorununu çözecek, üretecek ve size iade edecek, sistem bu. Yani İslam, tembel insan tipini kabul etmiyor. Bu çok önemli bir şey" dedi.

"SİSTEMİN ÖZÜ FAİZSİZ BORÇ VERMEKTİR"

'Kul hakkına sebebiyet vermeyecek şekilde bir sistem inşa ettik' diyen Rektör Prof. Dr. Bulut, şöyle devam etti:

"İslam ekonomisi bu demek. Kul hakkına sebebiyet vermeyen bir ekonomi. Biz bu üniversitede bu medeniyetin izlerini sürmek üzere önemli adımlar attık. Şu anda Türkiye'de bu alanda çalışmalar yapan en önemli kurumlardan bir tanesiyiz. Bizimle birlikte başka üniversite ve kurumlarımız da var ama İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi'nin en önemli misyonu şudur. Bu dünyada ve ebedi hayatta huzur, helal kazançtan geçer. Bütün kavgaların nedeni karam lokma ve haksız kazançtır. Ayrıca üniversitelerde nitelikli insanlar yetiştirirsek, medeniyetimizin önü açıktır. Faizsiz finansın özü, faizsiz borç vermektir. Enflasyonun olmadığı bir ortamda, mükemmel işleyen bir sistem. Bu sistem kapitalizme meydan okuyacak bir sistemdir." - İstanbul

Kaynak: DHA

Son Dakika Ekonomi Müsiad Genel Başkanı Kaan: Faizsiz Finans Modellerini Yaygınlaştırmalıyız - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Ücretli Çalışan Sayısı Şubat Ayında Arttı
    11:36 Ücretli Çalışan Sayısı Şubat Ayında Arttı

    TÜİK'in açıkladığı verilere göre, şubat döneminde ücretli çalışan sayısı yıllık olarak yüzde 4,1 artış gösterdi. Sanayi, inşaat ve ticaret-hizmet sektörlerindeki ücretli çalışan sayısı ise aylık olarak yüzde 0,6 arttı.

  • Manisa'da su kullanım bedeli düşürüldü
    11:35 Manisa'da su kullanım bedeli düşürüldü

    Manisa Su ve Kanalizasyon İdaresi (MASKİ) Genel Müdürlüğü, hanelerde kullanılan şebeke suyunun ilk 2 tonunu 1 liradan fiyatlandırma kararı aldı. Sonraki kullanım kademelerinde ise yüzde 30 indirim yapılacak. Ayrıca aboneliklerde uygulanan kartlı su sayacı zorunluluğu da kaldırıldı.

  • Yapay Zeka Destekli Teknolojilerle Rüzgar Santrallerinde Canlıların Korunması Sağlanıyor
    11:28 Yapay Zeka Destekli Teknolojilerle Rüzgar Santrallerinde Canlıların Korunması Sağlanıyor

    Yapay zeka destekli teknolojilerle, rüzgar santrallerinin çalışması esnasında santrale yaklaşan kuş, yarasa gibi canlıların hareket kayıtları tutularak, tekrarlanan durumlarda santralin devre dışı bırakılması ile olası güç kayıpları ve hasarlar engelleniyor, canlı ekosistemi korunuyor.

  • CHP Genel Başkan Yardımcısı Yankı Bağcıoğlu: OYAK nema oranı gerçek enflasyon rakamlarına göre belirlenmeli
    11:27 CHP Genel Başkan Yardımcısı Yankı Bağcıoğlu: OYAK nema oranı gerçek enflasyon rakamlarına göre belirlenmeli

    CHP Genel Başkan Yardımcısı Yankı Bağcıoğlu, 2024 OYAK Genel Kurulunda açıklanacak nema oranının gerçek enflasyon rakamlarına göre belirlenmesi gerektiğini belirtti. Bağcıoğlu, OYAK yönetim organlarında temsilde adalet ilkesi ve liyakat ilkelerine uygun şekilde tüm statülerin temsil edilmesi gerektiğini vurguladı.

  • Kırşehir'de Biçerdöver Sürücüleri ve Sahipleri İstişare Toplantısında Buluştu
    11:24 Kırşehir'de Biçerdöver Sürücüleri ve Sahipleri İstişare Toplantısında Buluştu

    Kırşehir İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, biçerdöver sürücüleri ve sahiplerini bir araya getiren bir istişare toplantısı düzenledi. Toplantıda konuşan AK Parti Kırşehir Milletvekili Necmettin Erkan, biçerdöver işinin tarımsal üretimde önemli bir araç olduğunu vurguladı. İl Müdürü Mustafa İlmeç ise biçerdövercilerin karşılaştıkları sorunları değerlendirdiklerini ve çözüm üreteceklerini belirtti.

  • Antalya Büyükşehir Belediyesi, Korkuteli'de çoban haritası dağıttı
    11:19 Antalya Büyükşehir Belediyesi, Korkuteli'de çoban haritası dağıttı

    Antalya Büyükşehir Belediyesi, Korkuteli'nin Yazır ve İmecik Mahallelerinde çoban haritası dağıtarak yayla ve kırsal hayvancılığı desteklemeyi amaçlıyor. Çoban haritaları ile hayvancılığın asırlık rotaları koruma altına alınırken, hayvanların daha iyi şartlarda barınması ve sağlıklı gelişimi için çalışmalar yapılacak.

  • Yünsa, 2023 yılında 544,2 milyon TL net kar elde etti
    11:09 Yünsa, 2023 yılında 544,2 milyon TL net kar elde etti

    Yünsa, Türkiye Muhasebe Standardı 29 (TMS 29) dahil geçen yıl 544,2 milyon TL net kar elde etti. Şirket, 2023 yılında kuvvetli satış kanalı portföyü, etkin fiyatlama politikaları ve yüksek marka bilinilirliği ile güçlü bir performans sergiledi. Yünsa'nın 2023 yılı brüt karı, TMS 29 uygulanmış sonuçlara göre 635,8 milyon TL'ye ulaşırken, brüt kar marjı ise bir önceki döneme göre 1 puan artışla yüzde 29 oldu. Şirketin 2023 yılında yarattığı faiz, amortisman ve vergi öncesi karı (FAVÖK) enflasyon muhasebesi standartları uygulandıktan sonra, 522,1 milyon TL'ye ulaşırken, FAVÖK marjı ise 2022 yılına göre 2 puan artarak yüzde 24'e geldi. Yünsa'nın sürdürülebilirlik anlayışıyla gerçekleştirdiği yatırımlar da dikkat çekti. Şirket, atık pet şişelerin geri dönüştürülmesiyle üretilen özel elyaf karışımlı kumaş kullanım oranını artırdı ve 10 milyondan fazla pet şişenin kumaşa dönüştürülmesini sağladı.

  • Elazığ Tarım ve Orman İl Müdürlüğü, 2024 yılı bitkisel üretim istatistikleri için bilgilendirme toplantısı düzenledi
    11:06 Elazığ Tarım ve Orman İl Müdürlüğü, 2024 yılı bitkisel üretim istatistikleri için bilgilendirme toplantısı düzenledi

    Elazığ Tarım ve Orman İl Müdürlüğü, 2024 yılı bitkisel üretim istatistiklerinin toplanması ve tarımsal envanterin oluşturulması amacıyla bir bilgilendirme toplantısı düzenledi. Toplantıda, ilin tarım ürünlerinin ekiliş ve verim tahmin çalışmaları hakkında bilgi verildi ve veri girişlerinin belirlenen usul ve esaslara göre yapılması planlandı.


Advertisement