Müsiad Gik Toplantısı... - Gik Sonuç Bildirisinden: - ''doğu Karadeniz Ekonomisi Fındık-çay Kıskacından Kurtarılmalı'' - Son Dakika
Güncel

Müsiad Gik Toplantısı... - Gik Sonuç Bildirisinden: - ''doğu Karadeniz Ekonomisi Fındık-çay Kıskacından Kurtarılmalı''

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği'nin (MÜSİAD) Trabzon'da yapılan Genel İdare Kurulu (GİK) Sonuç Bildirisinde, bölgelerarası gelişmişlik uçurumunun Doğu Karadeniz ekonomisini fındık ve çaya mahkum ettiği ifade edilerek, ''Bölge ekonomisi fındık-çay kıskacından kurtarılmalı'' denildi.

08.08.2006 10:09
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği'nin (MÜSİAD) Trabzon'da yapılan Genel İdare Kurulu (GİK) Sonuç Bildirisinde, bölgelerarası gelişmişlik uçurumunun Doğu Karadeniz ekonomisini fındık ve çaya mahkum ettiği ifade edilerek, ''Bölge ekonomisi fındık-çay kıskacından kurtarılmalı'' denildi.

MÜSİAD, Trabzon'da gerçekleştirilen GİK toplantısının ardından sonuç bildirisi yayınladı.

Bildiride, yöre halkının yıllarca fındık ve çay gibi tek ürüne dayalı üretime mahkum olmasının, tarım için kısıtlı olan toprakların yanlış kullanımının, küçük bireysel ticari işletmelerin sağlıklı oluşamamasının ve Doğu Karadeniz Bölgesi'nin sosyo-ekonomik geri kalmışlığının hem Trabzon'u hem de bölge illerini işsizlik ve göçle karşı karşıya bıraktığı değerlendirildi.

Bildiride, göçün durması ve bölgelerarası gelişmişlik farklarının ortadan kaldırılmasına yönelik bir eylem planı hazırlanması, ekonomik politikaların bölgelerin sorunlarına yönelik olarak yeniden şekillendirilmesi önerildi.

-''TEŞVİK REJİMİ REVİZE EDİLMELİ''-

Bildiride, ''Kademeli oran uygulamasıyla teşvik rejimi revize edilmeli ve süresi uzatılmalıdır. Stratejik sektörler ve ürün grupları yeniden tanımlanmalıdır. Teşvik için ölçekler, asgari sermaye miktarı ve şirket sayıları önceden açıklanmalıdır. Yatırım, sanayi ve işgücü envanterleri gecikmeden tamamlanmalıdır. Yatırım indirimi uygulaması, stratejik önceliklere göre öz kaynaklara dayalı imalat sanayi yatırımları için yeniden başlatılmalıdır'' önerilerine yer verildi.

Katma değere dayalı ihracatı artırmak için teknoloji yoğun ve markalaşmış ürün ve hizmetleri üretmek ve ihraç etmek gerektiği vurgulanan bildiride, Bölgesel Yenilikçilik Stratejisi oluşturulması istendi.

Trabzon, bu strateji doğrultusunda pilot il olarak önerilirken, kent için marka şehir projesi tasarlanarak kentin kültürüyle, markalarıyla ünlü bir şehir haline dönüştürülmesi gerektiği bildirildi.

-''TİCARETİN VE TURİZMİN CANLANDIRILMASI ŞART''-

Bölgede büyümenin, İpek Yolu'nun tarihsel misyonunun canlandırılması ve turizmin geliştirilmesiyle mümkün olduğuna dikkat çekilirken, bu çerçevede Doğu Karadeniz Projesi'nin (DOKAP) yeniden gözden geçirilerek, bölgenin kuzey ülkeleriyle GAP ve Orta Doğu arasında köprü olmasının hedeflenmesi, Trabzon'da turizme yönelik özel bir teşvik sisteminin uygulanması, bölgedeki konaklama tesisi ve altyapı yetersizliğinin giderilmesi, destekleme politikalarında işletme ölçeklerini büyütmek ve verimlilik artışının esas alınması, turizm sektörüne dönük vasıflı eleman eğitimine ivme kazandırılması, desteklerin kendi kendini finanse ederek bütçeye asgari yük getirmesi gerektiği kaydedildi.

Tanıtım amacıyla bölgedeki ve ildeki potansiyeli canlandıracak sektörel fuarların düzenlenmesinin ve Körfez ülkeleriyle kardeş şehir anlaşmaları imzalanmasının turizme dinamizm kazandıracağı vurgulandı.

-''BÖLGENİN GELECEĞİ LİMANDA YATIYOR''-

Trabzon'da ''turizmin patlaması ve ticaretin şahlanması'' için limana, Dünya Ticaret Merkezine ve lojistiğe önem verilmesinin şart olduğu kaydedilen bildiride, Rusya ve Ukrayna'dan Orta Doğu'ya ticarette kuzey güney demiryolu hattının projelendirilmesi, Türk mallarının Gürcistan, Azerbaycan, Ermenistan ve Sibirya'ya kadar ulaşmasını sağlayacak Sarp-Batum arasında yapılması planlanan 28 kilometrelik demiryolu projesinin bir an önce hayata geçirilmesi gerektiği bildirildi.

Bildiride, Trabzon'un, Bölgesel Cazibe Merkezi illerinden biri olarak ilan edilmesi, KOBİ'lere kredi ve yatırım imkanlarına ulaşmada kolaylaştırıcı tedbirlerin alınması istendi.

Trabzon'da yatırım planlayan hemşehri işadamlarının önündeki bürokratik engel ve altyapı yetersizliğinin kaldırılması, yöre halkının da yatırım yapacak işadamlarına sahip çıkmalarının sağlanması gerektiği belirtilen bildiride, Karadeniz'de seller dolayısıyla her yıl can ve mal kaybının yaşandığı vurgulanırken, konut alanlarının iyi seçilmesi, DSİ idaresince dere ıslah çalışmaları yapılması, Karadeniz illerinin çöplerinin deniz kenarlarına dökülmemesi için devletin acilen bir örnek projeyi gerçekleştirmesi ve belediyelere teknik ve finansal destek sağlaması gerektiği belirtildi.

-''İNŞAATTA STOPAJ YÜZDE 2'YE DÜŞÜRÜLMELİ''

İnşaat sektörünün bölgesel kalkınma içinde ayrı bir öneme sahip olduğu belirtilen açıklamada, ''Sektörün GSMH'deki payı yüzde 33, istihdama katkısı ise yüzde 12 olmasına karşın çok ciddi sorunlarla boğuşmaktadır. Kurumlar Vergisi yüzde 33 iken yüzde 5 olan stopajın (Kurumlar Vergisi'nin yüzde 20'ye indirimi nedeniyle) yüzde 2'ye düşürülmesi acil bir gereklilik arz etmektedir'' denildi.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Müsiad Gik Toplantısı... - Gik Sonuç Bildirisinden: - ''doğu Karadeniz Ekonomisi Fındık-çay Kıskacından Kurtarılmalı'' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement