Mustafa Koç'un Sloganı: Meslek Lisesi, Memleket Meselesi - Son Dakika
Ekonomi

Mustafa Koç'un Sloganı: Meslek Lisesi, Memleket Meselesi

Mustafa Koç, Türkiye'nin gelişmesi için sanayii için yetişmiş eleman temin eden meslek liselerini memleket meselesi görüyordu. Bunu bir slogan haline bile getirmişti.

22.01.2016 15:45  Güncelleme: 16:10
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Zamansız ölümüyle Türkiye'yi yasa boğan başarılı iş adamı Mustafa Koç, eğitim ve üretimi içeren çok güzel bir sloganı üretmişti: "Meslek lisesi, memleket meselesi." Bir yanda kalifiye eleman bulamamaktan şikayet eden binlerce firmanın yakınmasına, bir yandan düz lise mezunu milyonlarca "Ne iş olsa yaparım" söylemiyle iş arayan gençlerin çaresizliğine karşı bundan güzel bir slogan olamazdı.

Koç Holding, bunu sadece slogan olarak bırakmadı. Milli Eğitim Bakanlığı'yla işbirliğine girilerek 81 ilde 265 meslek lisesinde 818 öğrenciye burs sağlandı. 4 yılda bu proje ile meslek lisesi öğrenci sayısı yüzde 68 artış gösterdi. Koç Holding çalışanlarının aktif katkısıyla yürütülen kampanya uluslararası ilgi uyandırdı.

Dünya gazetesinden Osman Arolat, Mustafa Koç'u yakından anlatan bir yazı kaleme aldı, Koç'la ilgili önemli detayları anlattı:

İşte o yazı:

"Mustafa Koç ise bizleri 1990'larda döneminin üst düzey Koç yöneticileriyle Nakkaştepe'ye davet edip sanayideki gelişmeler yurt ve dünya sorunları üzerinde sohbetler yapmamızı sağlardı. Bu sohbetlerde Mehmet Barlas, Ertuğrul Özkök, Kenan Akın, Can Aksın gibi medya mensupları yer alırdı.

NAKKAŞTEPE SOHBETLERİ

Bu Nakkaştepe Koç Holding merkezindeki sohbetlerde, dönemin Koç Holding yöneticisi Murat Özaydınlı öncelikle Koç Holding 'in yaptığı işlerle ilgili yeni gelişmeler ve yatırım alanları konularında bizi bilgilendirirdi.

Ardından, ülkemizdeki sanayi, eğitim, üretim sorunları ve sosyal konular üzerine güncel bir sohbet başlatılırdı. Hemen her açılan konuda Mustafa Koç kendi ya kısa bir değerlendirme yapar sözü bize bırakırdı. Sohbette biz çağrılı medya mensuplarının her konuda görüşlerinin ne olduğu sorulur, açıklamalarımızı ilgi ile izleyen Mustafa Koç, araya girip ara sorular sorarak görüşlerimizi en açık şekilde ifade etmemize imkan tanırdı.

"ÖNCESİNDE HAZIRLANIRDIK"

Nakkaştepe sohbetlerinde Mustafa Koç'un bende şekillenen kişiliği mütevazı, nazik bir demokratlığıydı. En çok önem verdiği konular, üretimde verimlilik ve eğitimdi. Üretimde verimliliğin artırılması ve eğitimin geliştirilmesi, konusu sohbetin ana konusu olduğu için sürekli ön hazırlıklı olarak Nakkaştepe sohbet çağrılarına katılırdık. Sohbetlere bu konularda çalışarak hazırlıklı giderdik.

Yaklaşık iki saatlik sohbetin ardından basit bir yemek yedikten sonra, hem Koç Holding 'le ilgili yeni bilgiler edinmiş olarak, üretimde verimlilik ve eğitimde gelişmeler konularında yeni bir şeyler öğrenmiş olarak Nakkaştepe sohbetlerinden keyifle ayrılırdık.

MUSTAFA KOÇ'UN SLOGANI

Bu sohbet toplantılarından yıllar sonra Mustafa Koç, Koç Holding 'den eğitim ve üretimi içeren çok güzel bir sloganı ürettirmişti: "Meslek lisesi, memleket meselesi". Bir yanda kalifiye eleman bulamamaktan şikayet eden binlerce firmanın yakınmasına, bir yandan düz lise mezunu milyonlarca "Ne iş olsa yaparım" söylemiyle iş arayan gençlerin çaresizliğine karşı bundan güzel bir slogan olamazdı. Koç Holding, bunu sadece slogan olarak bırakmadı. Milli Eğitim Bakanlığı'yla işbirliğine girilerek 81 ilde 265 meslek lisesinde 818 öğrenciye burs sağlandı. 4 yılda bu proje ile meslek lisesi öğrenci sayısı yüzde 68 artış gösterdi. Koç Holding çalışanlarının aktif katkısıyla yürütülen kampanya uluslararası ilgi uyandırdı.

MUSTAFA KOÇ'UN TUTKULARI

Zaman içerisinde Mustafa Koç'un iş yaşamı dışındaki özelliklerini hobilerini de öğrenip, izlemeye başladık, Fenerbahçe sevgisini, golf tutkusunu, safari fotoğrafçılığı merakını bunlar arasında sayabilirim.

Dünyada üçüncü kuşak mensuplarının ağırlıklı olarak firmalarını daralttıkları Forbes gibi uluslararası yayınlarda sık sık ele alınır. Mustafa Koç, efsanevi iş adamı Vehbi Koç'un birinci kuşak temsilcisi olarak kurması, babası Rahmi Koç'un ikinci kuşak temsilcisi olarak büyütmesinin ardından, üçüncü kuşak temsilcisi olarak Mustafa Koç, Forbes "değerlendirmesinin aksine" Koç Holding 'i aldığı kararlar, yaptığı yatırımlarla doğru yönde, doğru yatırımlarla hızla büyütmeye devam etti. Migros'un satılması, Tüpraş'ın satın alınması gibi önemli ve cesur kararlar aldı, holdingi büyütmeye devam etti...

Erken yaşta aramızdan ayrılan Mustafa Vehbi Koç'a Tanrı'dan rahmet dilerim. Ailesine, dostlarına, Koç Holding çalışanlarına ve iş dünyamıza başsağlığı dileklerimi sunarım." (Kaynak: Gazete - Dünya)

Mustafa Koç\'un Sloganı: Meslek Lisesi, Memleket Meselesi

Son Dakika Ekonomi Mustafa Koç'un Sloganı: Meslek Lisesi, Memleket Meselesi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (9)

  • Hidayet: Evet benim yeğenim Meslek Lisesi okurken burs almıştı Koç Vakfından unutmamız nankörlük değilse, ne olur ? Tekrar Allah rahmet eylesin. Üzülmedim desem yalan olur. 12 0 Yanıtla
  • memed: yeter arkadaş öldü gerimi gelecek bu vatan için canını feda eden ASKER POLİS var bukadar gündemde kalmadı bu ne ya pazar gününe kadar bunumu dinlicez 1 6 Yanıtla
  • Hidayet: Evet bu sloganı duyduğumda çok sevmiştim. Aklıma geldikçe bazen içten içe bazen sesli olarak söylenirdim. Ayrıca bu slogan bu liselere giden maddi durumu zayıf öğrencileri cesaretlendirmişti. Ne diyelim nurlar içinde yatsın. 5 1 Yanıtla
  • Mobilya ic mekan ogretmeni: Internetteki tahmini kontejyanlara bakiyorum hala meslekliselerine 20 -30 kadro din kultur ogretmeni 40000 ingilizce 40000 arapca ogretmeni 500 saka gibi subat atamasi var ama hala meslek ogretmenlerine kontejyan yok ne dinsiz bi ulkeymisizki yillardir dinkulturu ogretmeni atana atana bitmedi yeter artik adaletli bir atama yapmali milli egitim meslek ogretmenlerini alimi artmali kadrolar yenilenmeli 4 1 Yanıtla
  • zamazing: biri imam hatip ister diğeri meslek lisesi . Biraz düşünseniz artık sebebini 5 0 Yanıtla
  • Mobilya ic nekan ogretmeni: Kesinlikle katiliyorum meslek liseleri canlandirilmali atanamayan bir öğretmen olarak 8 yildir kadro bekliyoruz okullar bos ogrenci gelmiyor ulkemizde ara eleman Yetişmiyor artik ogretmenler yeterli degil 5 0 Yanıtla
  • doğru analiz: Mustafa Koç "meslek lisesi memleket meselesi" sloganı benimsemiş, AKP ise "imam hayip lisesi memleket meselesi" sloganıyla 13 yıldır ülkeyi üretim yapmayan sadece ibadet yapan bir ülke haline getirmeye çalışıyor.. Hemen hemen tüm resmi kurumların başına getirilenler imamlardan oluşmakta, hiç bir teknik veya üst düzey bilgisi olmayan bu biatçı kitlenin ülkeyi ne hale getirdiği de ortada zaten.. 3 0 Yanıtla
  • terazi: Anladik ulan anladik , koçta koç koçta koç .zenginin olumu bile farkli oluyor 1 2 Yanıtla
  • Rizeli: Tayyipte imam hatip diyor aradaki farka bak 2 0 Yanıtla

Advertisement