Müşteki Avukatından Sanığa "Allah'tan Kork" Çıkışı - Son Dakika
Güncel

Müşteki Avukatından Sanığa "Allah'tan Kork" Çıkışı

Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz 2016'daki darbe girişimi sırasında komuta merkezi olarak kullandığı Akıncı Hava Üssü'ndeki eylemlere ilişkin 486 kişi hakkında açılan davaya, olay tarihinde Akıncı Üssü 141.

08.09.2017 19:12
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz 2016'daki darbe girişimi sırasında komuta merkezi olarak kullandığı Akıncı Hava Üssü'ndeki eylemlere ilişkin 486 kişi hakkında açılan davaya, olay tarihinde Akıncı Üssü 141. Filo'da pilot kurmay yüzbaşı olarak görev yapan ve Ankara'nın bombalanmasında aktif rol oynayan Ahmet Tosun'un çapraz sorgusuyla devam edildi.

Sanık Tosun, Ankara 4. Ağır Ceza Mahkemesince, Sincan Ceza ve İnfaz Kurumları kampüsündeki salonda görülen duruşmada, müşteki ve sanık avukatlarının sorularını yanıtladı.

"Üsteki pilotlar, seninle konuştuklarını ve aldıkları talimatları uyguladıklarını belirtmişler. Bu beyanlarına ne diyeceksin?" sorusu üzerine Tosun, yerdeki uçaklarla temas kurduğunu, hakkında ifade verenlerin ise bütün gece telsiz başında olduğunu sandıklarını ileri sürdü. Bunu kesinlikle kabul etmediğini savunarak, ifadeyi veren kişilere konunun yeniden sorulmasını isteyen Tosun, "Bu pilotlara talimat verildi mi bilmiyorum. Bunun araştırılması gerekiyor. Ben 141. Filo'dan nasıl verildiğini bilmiyorum. Konunun aydınlanmasını istiyorum." şeklinde savunma yaptı.

Sanık Tosun, üssün her yerinde telsiz bulunduğunu, "desk"ten yerdeki uçaklara ulaşılabildiğini ancak havadakilere ulaşmanın mümkün olmadığını ileri sürdü.

Akıncı Üssü 141. Filo'da saat 16.00 civarındaki görüntüleri izletilen Tosun, Binbaşı Mehmet Fatih Çavur'un Terörle Mücadele Harekatı (TMH) ile ilgili kendilerine bilgi verdiğini savundu. Yanındaki kişilerin sorulması üzerine Tosun, "Yanımdakiler hakkında yorum yapmak istemiyorum." dedi.

Bu sırada, izleyici sıralarından bir kişi, "Yenemediniz bizi, topunuzla, tankınızla nasıl yendik sizi, şerefsizler." diyerek sanıklara tepki gösterdi.

Mahkeme Başkanı Selfet Giray, sanık Tosun'un önceki ifadelerini sürekli reddetmesi üzerine bir tehdit alıp almadığı sorusunu yineleyerek, "Bu, her zaman mümkün. Bunlar karşılaştığımız şeyler. Benim ifadesini aldığım bir sanık, bir sonraki ifadesini değiştirerek, 'Ailemi tehdit etmişlerdi.' dedi mesela." şeklinde konuştu. Sanık Tosun ise tehdit almadığını söyledi.

Başka davanın sanığı Ufuk Işık'ın kendisinin "mahrem abi"si olduğunu söylediği hatırlatılan Tosun, bu kişiyi tanımadığını öne sürdü.

Tosun, "Resmim gösterilmiş, o da tanımadığını söylemiş. Ona rağmen toplantılarda ismimi duyduğunu belirttiği için iddianameye benim mahrem abim olarak konulmuş, kabul etmiyorum." dedi.

"Mahkemenin kararından sonra"

Bazı gazilerin avukatı Fatih Atalay, kandırıldığını ve şikayetçi olduğunu belirten sanığa, kimlerden şikayetçi olduğunu sordu. Sanık Tosun, mahkemenin verdiği karardan sonra gerçek suçlunun ortaya çıkacağını, buna göre şikayetçi olacağını kaydetti.

Diğer sanık pilotların çoğunun, "kendisinden talimat aldığı" yönünde ifade verdiği hatırlatılan Tosun, "Kimin ne şartlarda ifade verdiğini bilmiyorum, kendilerine sorulsun." diye konuştu.

Bu sözler üzerine avukat Atalay, "Üzerinde muhtemelen baskı var. Bu baskıdan dolayı işine gelmeyen kısımlarını reddediyorsun. Bana kalırsa sen Allah'tan, devletten kork ve doğruları anlat." dedi.

Telsiz kayıtlarında pilotlara verdiği "Vur" emirleri ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın uçağının takip edilmesi yönündeki talimatları okunan Tosun, bu konuşmaları da kabul etmedi ve ses analizi yapılmasını istedi.

"Yanlış anlama"

Bu arada, Cumhurbaşkanı Avukatı Hüseyin Aydın'ın, savunmasında eski ifadelerini reddeden sanık Ahmet Tosun'a, "Hakan Evrim'in cezaevinde 'Ali'nin taktiği güzeldi, aynı taktikle savunma yapın.' diye bağırdığı tespit edilmiş. Hakan Evrim'in bu sözleri üzerine mi ifade değiştirdiniz?" sorusu üzerine ortaya çıkan tutanakla ilgili Hakan Evrim söz aldı.

Sanık Evrim, olayın yaşandığı 16 Ağustos gününün ertesi günkü duruşmasından vareste tutulduğunu belirterek, şunları iddia etti:

"Cezaevinde yan odada kalan Mustafa Azimetli'ye, vareste tutulduğum için, 'Benim yerime de not al.' dedim. Azimetli'ye, 'Ben yarın varesteyim, yarın Özcan Murat Doğan ifade verecek, benim yerime not al.' dediğim için hakkımda cezai işlem yapıldı. İtiraz ettim. Şu an devam ediyor. Mustafa Azimetli ile biz aynı sektörde, ayın birinde başlayan mahkemede 15-16 gündür birlikteydik. Eğer direktif verecek olsaydım, 15 gün birlikte oturduğum adama zaten o zamana kadar verirdim. Ondan sonraki günlerde de beraber oturduk. Olay tamamen bir yanlış anlamadan ibarettir. Bunun da konumuzla alakası yoktur. Zaten herkes savunmasını avukatlarıyla görüşerek yaptı, herkes hazırladı. Bir kısmı da vermişti. Olayı irdelemeden, yargılama süreci devam eden bir konuda burada bu şekilde verilmesini doğru bulmuyorum. Bu konuda da mahkemeye itirazımızı yaptık."

Duruşmada daha sonra oğlu darbe girişimi sırasında İstanbul'dan komutanların Akıncı Üssü'ne kaçırılmasında görev yapan ve 17 Temmuz'da firari Adil Öksüz'e ait telefondan aranarak 3 kez görüşme yaptığı belirtilen sivil sanık Hasan Balcı'nın savunmasına geçildi.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Müşteki Avukatından Sanığa 'Allah'tan Kork' Çıkışı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Beylikdüzü'nde Yağmurda Kaza: Sürücü Hayatını Kaybetti
    02:34 Beylikdüzü'nde Yağmurda Kaza: Sürücü Hayatını Kaybetti

    Beylikdüzü'nde yağmur sebebiyle kayganlaşan yolda direksiyon hakimiyetini kaybeden bir otomobil sürücüsü, aydınlatma direğine çarptı. Kazada sürücü hayatını kaybetti. Olay yerine polis ve sağlık ekipleri sevk edildi. Kaza sebebiyle bölgede yoğun trafik oluştu.

  • Akyazı'da annesinden para isteyen şahıs kendini ve annesini yaktı
    02:15 Akyazı'da annesinden para isteyen şahıs kendini ve annesini yaktı

    Sakarya'nın Akyazı ilçesinde para istediği annesinden ret cevabı alan bir şahıs, benzin dökerek kendisini ve annesini ateşe verdi. Olay sonucunda şahıs tutuklandı ve cezaevine gönderildi. Şahsın adliyeye sevk edilirken gazeteciye yönelik tepkisi de dikkat çekti.

  • İzmir'de motosiklet ile otomobil çarpıştı: Sürücü ağır yaralandı
    02:03 İzmir'de motosiklet ile otomobil çarpıştı: Sürücü ağır yaralandı

    İzmir'in Konak ilçesinde, otomobil ile çarpışan motosikletin sürücüsü ağır yaralandı. Olayda motosiklet sürücüsü E.Ö. hayati tehlike altında olduğu için Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesine kaldırıldı. Otomobil sürücüsü ise ifadesi alınmak üzere emniyete götürüldü.

  • Kırıkkale'de Ambulans ile Ticari Taksinin Çarpıştığı Kazada 4 Kişi Yaralandı
    01:58 Kırıkkale'de Ambulans ile Ticari Taksinin Çarpıştığı Kazada 4 Kişi Yaralandı

    Kırıkkale'nin Kaletepe Mahallesi'nde meydana gelen kazada, bir ambulans ile ticari taksi çarpıştı. Kazada, sürücüler ve ambulansta bulunan sağlık personeli olmak üzere toplam 4 kişi yaralandı. Yaralılar, ambulanslarla hastanelere kaldırıldı.

  • Ümraniye'de Kontrolden Çıkan Araç 14 Araça Çarptı
    01:58 Ümraniye'de Kontrolden Çıkan Araç 14 Araça Çarptı

    Ümraniye'de sürücüsünün kimliği belirlenemeyen bir hafif ticari araç, kontrolden çıkarak park halindeki 14 araca çarptı. Sürücü kazayı yara almadan atlatırken, araçlarda hasar meydana geldi. Polis ekipleri olay yerine gelerek caddeyi trafiğe kapattı. Kaza yapan sürücü işlemler için polis merkezine götürüldü ve araçların çekiciyle kaldırılmasının ardından cadde yeniden trafiğe açıldı.

  • Ümraniye'de frenleri tutmayan araç park halindeki 14 araca çarptı
    01:57 Ümraniye'de frenleri tutmayan araç park halindeki 14 araca çarptı

    Ümraniye'de frenleri tutmayan bir araç, seyir halindeyken park halindeki 14 araca çarptı. Kazada şans eseri ölen veya yaralanan olmazken, otomobillerde maddi hasar meydana geldi. Olay yerine sağlık ve polis ekipleri sevk edildi. Kaza sonrası sürücü ifade için karakola götürüldü.

  • Giresun'da kuyumcu soygunu soruşturması devam ediyor
    01:53 Giresun'da kuyumcu soygunu soruşturması devam ediyor

    Giresun Cumhuriyet Başsavcılığı, Bulancak ilçesinde bir kuyumcunun soyulması olayına ilişkin soruşturma işlemlerinin hala devam ettiğini açıkladı. Olayın gerçekleştiği gün yakalanan 3 şüpheli tutuklandı ve suç aletleri ile gasbedilen ziynet eşyaları ele geçirildi. Soruşturma devam ederken, kamuoyuna gelişmeler hakkında bilgi verileceği belirtildi.


Advertisement