Müsteşar Dursun'un Ahlat Ziyareti - Son Dakika
Güncel

Müsteşar Dursun'un Ahlat Ziyareti

Müsteşar Dursun\'un Ahlat Ziyareti

Kültür ve Turizm Bakanlığı Müsteşarı Prof. Dr. A. Haluk Dursun, Ahlat’ın Anadolu’da Selçuklu tarihinin önemli yerlerinden olduğunu vurgulayarak, “Türkiye’nin tanıtımında Ahlat öncü ve sembol bir yer olarak kendisini gösterecektir” dedi.

30.06.2015 18:29
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Kültür ve Turizm Bakanlığı Müsteşarı Prof. Dr. A. Haluk Dursun, Ahlat'ın Anadolu'da Selçuklu tarihinin önemli yerlerinden olduğunu vurgulayarak, " Türkiye'nin tanıtımında Ahlat öncü ve sembol bir yer olarak kendisini gösterecektir" dedi.

Kültür ve Turizm Bakanlığı Müsteşarı Prof. Dr. A. Haluk Dursun, Bitlis'in Ahlat ilçesinde çeşitli gezi ve incelemelerde bulundu. İlk olarak Ahlat Kaymakamlığı'na gelen Müsteşar Dursun'u, Ahlat Kaymakamı Bülent Tekbıyıkoğlu ve Ahlat Belediye Başkanı A.Mümtaz Çoban karşıladı. Kaymakam Tekbıyıkoğlu'nun makamında bir süre sohbet eden Müsteşar Dursun'a Başkan Çoban ve Kaymakam Tekbıyıkoğlu tarafından Ahlat'ın önemli el sanatlarından olan Ahlat bastonu ve Ahlat'ta yapılan çinilerden hediye edildi. Buradaki ziyaretin ardından ilçede bulunan Selçuklu Baston Atölyesini ziyaret eden Dursun, daha sonra Kale Mahallesi'nde bulunan tarihi Kadı Mahmut Camii ve İskender Paşa Camii'nde incelemelerde bulundu. Buradan Selçuklu Mezarlığı'na geçen Dursun, Eski Ahlat Şehri Kazıları Başkanı Prof.Dr. Recai Karahan'dan çalışmaları hakkında bilgi aldı, Selçuklu Mezarlığı'nda bir süre yapılan çalışmaları yerinde inceledi.

Burada ziyareti hakkına bir açıklama yapan Dursun, "Kültür ve Turizm Bakanlığı olarak Türkiye'nin bütün bölgelerindeki zenginliği, çeşitliliği, derinliği yerinde görmek ve bu konuda yapılmış olan çalışmaları tespit ederek, bundan sonra da neler yapılabileceğini ortaya çıkarmak için bir çalışma gurubu oluşturduk. Bunun da başında Kültür ve Turizm Bakanlığı Müsteşarı olarak ben bulunuyorum. Bazı alanları kültür tarihi bakımından özel alanlar ve pilot bölgeler olarak düşünüyoruz. Bunlar arasında Ahlat da var. Çünkü Selçuklu tarihinin Anadolu'nun Türkleşmesinde ki safhalarının en önemli bölgelerinden bir tanesi de Ahlat'tır. Geçtiğimiz hafta sonu sayın Başbakan İstanbul'da Türk-İslam Eserleri Müzesi'nde Selçuklular Müzesi açtı. Bu sergide İznik'ten Konya'ya, Konya'dan Ahlat'a ve bütün bunların tamamında da Osmanlı'ya dönüşümde İstanbul'daki gelişmeleri gösteren bir mekandı. ve orada yine Sayın Başbakanımızla Ahlat konusunu da değerlendirmeye aldık. Kültür ve Turizm Bakanlığı Ahlat'ı baştan beri çok önemsiyor. Bu çalışmalar geçtiğimiz yıllarda başlamıştı. Şimdi Sayın Bakanımız Ömer Çelik'in talimatıyla Ahlat'ta yaptıklarımızın yanına daha fazla neler bırakabiliriz. En üst seviyede Ahlat'ı nasıl ayağa kaldırabiliriz. Bunu yerinde görmek ve yerel yöneticilerimizle bunları değerlendirmek üzere Ahlat'ta bulunduk. Restorasyon çalışmalarının geçmişte yapılanları ve gelecekte hangilerinin planlanmasının gerektiğini yerinde izliyoruz. Kale surlarından başlamak üzere Osmanlı dönemine ait eserler de var. Bu eserlerin de yerinde tespitini yapıyoruz. Ahlat mimari miras bakımından son derece zengin bir yer. Aynı zamanda yaşayan insan değerleri ve etnografik eserler bakımından da zengin. Ahlat'ın bastonları asa geleneği bir marka olarak ön plana çıkmasına vesile oldu. Bunu da yine folklorik ve etnografik araştırmalar olarak Ahlat'a gelmişken inceliyoruz. Sonuçta öyle gözüküyor ki Anadolu'da Selçuklu tarihinin önemli yerlerinden belki merkezi diyebileceğimiz bir mekanının Kültür ve Turizm Bakanlığı eliyle ve tabi devlet desteğiyle nasıl daha iyi konumlandırılabileceği ve Türkiye'nin tanıtımında Ahlat bir öncü ve sembol bir yer olarak kendisini gösterecektir" dedi.

Ardından ilçenin sembollerinden olan Emir Bayındır Kümbeti, Çifte Hamam Kalıntıları, Harabeşehir Mağara Evleri ve Bayındır Köprüsü'nü de gezen Müsteşar Dursun, yeni yapılan Ahlat Müze ve Karşılama Merkezi'nde incelemelerde bulunduktan sonra ilçeden ayrıldı. - BİTLİS

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Müsteşar Dursun'un Ahlat Ziyareti - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement