Musul'u Kurtarma Operasyonu Hazırlıkları - Son Dakika
Güncel

Musul'u Kurtarma Operasyonu Hazırlıkları

Musul Valisi Esil Nuceyfi, ABD yönetiminin, Sünniler ile Peşmerge güçlerinin silahlandırılması için kendilerine garanti verdiğini belirtti.

17.05.2015 17:41
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Musul Valisi Esil Nuceyfi, ABD yönetiminin, Sünniler ile Peşmerge güçlerinin silahlandırılması için kendilerine garanti verdiğini belirtti.

Nuceyfi, Erbil'deki geçici çalışma ofisinde düzenlediği basın toplantısında, geçen hafta ABD'ye yaptığı ziyareti ve DAEŞ ile mücadeleyi değerlendirdi.

Görüştükleri ABD'li yetkililere DAEŞ ile mücadele için silaha ihtiyaçları olduğunu aktardıklarını anlatan Nuceyfi, "ABD yönetimi, Sünni güçler ve Peşmergenin silahlandırılması için bize garanti verdi. Bize 'siz Irak'a dönün ve hazırlıklarınızı yapın. Biz ihtiyaç duyduğunuz silahları göndereceğiz' dediler. Ancak bu silah yardımı, Irak hükümetiyle uyum içinde olacak" dedi.

Enbar vilayetinin kent merkezi Ramadi'deki şiddetlenen çatışmalara da değinen Nuceyfi, "DAEŞ, savaşı Enbar vilayetine taşıdı. Bundan kazançlı da çıktı. Çünkü Musul operasyonu için hazırlanan kuvvetler, Bağdat ve Enbar sınırına kaydırıldı" ifadesini kullandı.

Nuceyfi, Musul'u kurtarma operasyonunun geciktirilmesinin yanlış olacağını dile getirerek, şehrin özgürleştirilmesi için bütün tarafların acele etmesi gerektiğini vurguladı.

Vali Nuceyfi, Musul operasyonunun daha "açık ve şeffaf" olacağını, Musul'un Enbar gibi çok bölgeden oluşan "karmaşık" bir yer olmadığına işaret etti.

Şii milislerden oluşan Heşdi Şabi (Halk Toplulukları) grubunun, Musul operasyonuna katılma yönündeki ısrarına tepki gösteren Nuceyfi, şöyle konuştu:

"Musul'u DAEŞ veya milisler arasındaki seçeneklere mahkum edemeyiz. DAEŞ, Musul operasyonunda yer alanların Heşdi Şabi olacağını ve mezhep savaşını sürdürmek için şehre girecekleri propagandasını yapıyor. Böyle bir şey olmayacak. DAEŞ, Şii milislerle yerel halkı korkutarak, kendi yönetimine razı etmek istiyor."

Nuceyfi, Musul kurtarıldıktan sonra nasıl yönetileceğine şehir halkının karar vereceğini, federatif bir sistem ilanının da söz konusu seçeneklerin içinde olduğunu kaydetti. Nuceyfi, bir soru üzerine Peşmergenin Musul operasyonuna katılmasının tabii olacağını belirterek, "Ancak Peşmergenin oynayacağı role ilişkin bir çalışma yürütüyoruz. Peşmergeye bu konuda çok güveniyoruz" dedi.

Musul Valisi Esil Nuceyfi, Türkiye'nin yardımlarına ilişkin ise "Türkiye, Sünni gönüllülerden oluşan Heşdi Vatani (Vatan Toplulukları) birliklerine askeri eğitim veriyor. Askeri kampımızın genişletilmesinde ve gıda temininde Türkiye bize yardımcı oldu. Silah desteği sunacaklarına da inanıyoruz" ifadesini kullandı.

ABD Kongresi, Irak'a yapacağı askeri yardımlar kapsamında Sünni güçlerle IKBY'nin silahlı kuvvetleri olan Peşmergelere, silah verilmesini içeren tasarıya onaylamıştı.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Musul'u Kurtarma Operasyonu Hazırlıkları - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement