Müteahhitlerden 'Fahiş Demir Zammı' Tepkisi - Son Dakika
Ekonomi

Müteahhitlerden 'Fahiş Demir Zammı' Tepkisi

Müteahhitlerden \'Fahiş Demir Zammı\' Tepkisi

Adana Kamu Müteahhitleri Derneği (AKAMDER) Başkanı Mustafa Karslıoğlu, inşaat demiri fiyatlarındaki bilimsellikten uzak fahiş artışın Türkiye’nin kalkınmasına zarar verdiğini vurgulayarak, İlave Fiyat Farkı Kararnamesi’nin çıkartılması için Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a çağrıda bulundu.

06.12.2017 15:21
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Adana Kamu Müteahhitleri Derneği (AKAMDER) Başkanı Mustafa Karslıoğlu, inşaat demiri fiyatlarındaki bilimsellikten uzak fahiş artışın Türkiye'nin kalkınmasına zarar verdiğini vurgulayarak, İlave Fiyat Farkı Kararnamesi'nin çıkartılması için Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a çağrıda bulundu.

Beraberinde Adana Yapı Müteahhitleri Derneği (AYAMDER) ve Müteahhitler Birliği yöneticileriyle birlikte ortak basın toplantısı düzenleyen AKAMDER Başkanı Karslıoğlu, 2017 yılı içerisinde demir fiyatlarındaki durdurulamayan artışların sıkıntılı günlere neden olduğunu kaydetti.

Yılbaşında bin 760 lira olan inşaat demiri fiyatlarının kasım ayının son gününde 2 bin 570 liraya kadar yükseldiğini ifade eden Karslıoğlu, "İş gücü istihdamına ve piyasa ekonomisine katkıları herkesçe malum olan biz müteahhitler piyasalardaki dalgalanmaların farkında olmakla birlikte demir fiyatlarındaki bu artışın spekülatif ve fahiş olduğuna inanıyoruz" dedi.

Karslıoğlu, dolar kurunun yılbaşından bu yana yüzde 12.22, üretici fiyat endeksinin ise yüzde 9,3 artarken demir fiyatlarındaki artışın yüzde 44.89 olduğuna dikkat çekerek, "Ülkemizin, dünyanın önde gelen demir çelik üreticilerinden olduğu varsayılırsa kış aylarında bile durdurulamayan bu artışlar normal değil, fahiştir. Ülkemizin kalkınmasına da zarar vermektedir. Dolar düşerken bile fiyatlara zam geldiği görülürken yükselen fiyatlara döviz kurundaki artışın mazeret gösterilmesi bilimsellikten uzaktır" şeklinde konuştu.

Demirin inşaat sektörünün ana kalemi ve olmazsa olmazı olduğunu hatırlatan Karslıoğlu, "Gerek yap-sat müteahhitlerimiz, gerek kamu müteahhitlerimiz bu ortamda taahhüde girmekte zorlanmaktadır. Önünü göremediği gibi başlamış oldukları işleri bitirmekte de zorlanmaktadır. Bugün demir fiyatlarını konuşuyor olsak da dünyanın ve ülkemizin içerisinde bulunduğu ekonomik ortamda daha birçok problemler mevcuttur. Bazı bakanlarımızla görüştük ama Cumhurbaşkanımıza da sesleniyorum. Demir fiyatlarındaki bu öngörülemeyen yüksek fiyat artışlarından en çok etkilenen kamu müteahhitlerimizin sorunlarını çözmek üzere 2008 yılında olduğu gibi İlave Fiyat Farkı Kararnamesi çıkarılması uygun olacaktır. Yüksek faizler, artan döviz kurunun enflasyon etkisiyle boğuşan kamu müteahhitleri demir fiyatlarının geldiği bu noktayı taşıyamamaktadır ve dört gözle fiyat farkı beklemektedir" ifadelerini kullandı.

AKAMDER Başkanı Karslıoğlu, bazı bölgesel çimento üreticilerinin de ekonomik ortamı bahane edip fırsatçılık yaparak üst üste zam yaptıklarını sözlerine ekleyerek, "Birkaç üreticinin bir araya gelerek piyasaları manipüle etmeleri karşısında Rekabet Kurulu'nu devreye girmeye çağırıyoruz. Tüm bu şartlar altında yılbaşına kadar önlem alınmadığı takdirde Adana'daki müteahhitler mecburen şantiyelerini durdurmak zorunda kalacaklardır" dedi. - ADANA

Kaynak: İHA

Son Dakika Ekonomi Müteahhitlerden 'Fahiş Demir Zammı' Tepkisi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Şimşek: Harcamaları kontrol edecek ve kesintiye gideceğiz
    04:48 Şimşek: Harcamaları kontrol edecek ve kesintiye gideceğiz

    Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, harcamaları kontrol etmek ve kesintiye gitmek için çaba göstereceklerini belirtti. Şimşek, enflasyonu düşürmek, mali disiplini sağlamak ve yapısal reformları hayata geçirmek gibi hedeflerinin olduğunu ifade etti. Ayrıca, Türkiye'nin uluslararası yatırımcıların güvenini yeniden kazandığını ve ekonomide ilerleme kaydedildiğini söyledi.

  • Kayseri'de Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi Projesi kapsamında çiftçilere 700 ton tohum dağıtıldı
    23:17 Kayseri'de Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi Projesi kapsamında çiftçilere 700 ton tohum dağıtıldı

    Kayseri'de düzenlenen törende, Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi Projesi kapsamında çiftçilere 700 ton sertifikalı nohut, aspir, yeşil mercimek, sorgum sudan ve kuru fasulye tohumu dağıtıldı. Kayseri'nin tarım ve hayvancılıkta önemli bir noktada yer aldığı belirtilirken, proje kapsamında son 4 yılda 8 bin ton muhtelif tohum dağıtımı gerçekleştiği ve 400 bin dekar alanın tarımsal üretime kazandırıldığı ifade edildi.

  • TİP İstanbul İl Örgütü, Asgari Ücret Artışı İçin Protesto Etti
    22:03 TİP İstanbul İl Örgütü, Asgari Ücret Artışı İçin Protesto Etti

    Türkiye İşçi Partisi (TİP) İstanbul İl Örgütü, hükümete gönderdiği açık mektupta asgari ücretin yılda bir kez artmasını isteyen Merkez Bankası Başkanı ve bu yıl asgari ücrete ikinci bir zam yapılmayacağını söyleyen Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan'ı Merkez Bankası önünde düzenlediği basın açıklamasıyla protesto etti. TİP üyeleri, Merkez Bankası Başkanı'nın hemen görevden alınmasını istedi.

  • Akkuyu Nükleer Güç Santrali'nde Ayarlama ve Başlatma Safhası Başladı
    19:56 Akkuyu Nükleer Güç Santrali'nde Ayarlama ve Başlatma Safhası Başladı

    Akkuyu Nükleer AŞ Üretim ve İnşaat Organizasyon Direktör Yardımcısı Denis Radchenko, Akkuyu Nükleer Güç Santrali'nde (NGS) ayarlama ve başlatma safhasının santralin ömrü için çok önemli bir aşama olduğunu belirtti. Radchenko, birinci ünitede nükleerle ilgili binalarda ana inşaat çalışmalarının tamamlandığını ve şu anda ayarlama ve başlatma çalışmalarına kapsamlı olarak başladıklarını söyledi. Kontrollerin ardından sıcak ve soğuk deneme aşamasına geçileceğini belirten Radchenko, bu yılın sonuna kadar birinci ünitede ilk test elektrik enerjisini elde etmeyi planladıklarını ifade etti.

  • Söğütlü OSB'de 40 firma ile sözleşme imzalandı
    19:34 Söğütlü OSB'de 40 firma ile sözleşme imzalandı

    Sakarya'nın Söğütlü ilçesinde kurulması planlanan karma organize sanayi bölgesinde yatırım yapmak isteyen 40 firma ile sözleşme yapıldı. Söğütlü Organize Sanayi Bölgesi (OSB) ön tahsis protokol toplantısı, Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası (SATSO) meclis salonunda gerçekleştirildi. Toplantıda konuşan yetkililer, yatırımcıların seçimi konusunda titiz davrandıklarını ve Söğütlü OSB'nin şehrin ihracat hedeflerine katkı sağlayacağını belirtti. Yeni OSB'nin kurulmasında emeği geçenlere teşekkür edildi ve yatırımcı firmalarla ön sözleşme imzalandı.

  • Van TSO, 'K' Türü Yetki Belgesi Verme Yetkisini Tekrar Aldı
    19:19 Van TSO, 'K' Türü Yetki Belgesi Verme Yetkisini Tekrar Aldı

    Van Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) Başkanı Necdet Takva, Van'da her türlü yük taşımacılığı yapanlara 'K' Türü yetki belgesi verme yetkisini tekrar kazandıklarını açıkladı. Uzun süren çalışmalar sonucunda yetkinin geri alınmasıyla Van TSO'nun itibarının geri kazanılacağı ve kullanıcıların işlemlerinin kolaylaşacağı belirtildi.


Advertisement