Müzik Müzesindeki Enstrümanlar 5 Kıtanın Kültürel Özelliklerini Yansıtıyor - Son Dakika
Yerel

Müzik Müzesindeki Enstrümanlar 5 Kıtanın Kültürel Özelliklerini Yansıtıyor

Alman koleksiyoncu Dr. Ott, Afyon Kocatepe Üniversitesi Devlet Konservatuvarında yer alan İbrahim Alimoğlu Müzik Müzesi'ne, 5 kıtanın müzik kültürlerinden yaklaşık 250 enstrümanı bağışladı Üflemeli, vurmalı, telli ve yaylı müzik aletlerinden oluşan koleksiyon ürünleri, müzede ziyaretçilerini bekliyor.

26.04.2014 11:03
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Devlet Konservatuvarındaki İbrahim Alimoğlu Müzik Müzesi'nde, Alman koleksiyoncu Dr. Wolfgang Ott tarafından bağışlanan enstrümanlarla 5 kıtanın kültürel özellikleri görülebiliyor.

Ott'un bağışladığı, Asya, Avrupa, Afrika, Amerika ve Avustralya kıtalarından derlenen üflemeli, vurmalı, telli ve yaylı müzik aletlerinden oluşan yaklaşık 250 koleksiyon ürünü, müzeye farklı bir görünüm kazandırdı.

Müzede sergilenen ve çıkardığı seslerden çok el işçilikleriyle ön plana çıkan eserler, kıtaların müzik kültürlerini yansıtıyor.

Afyonkarahisar Belediye Başkanı Burhanettin Çoban, müzeyi gezdikten sonra gazetecilere yaptığı açıklamada, kentte, Valilik, Belediye, AKÜ ile müzik tutkunları ve bazı iş adamlarının destekleriyle kültür ve sanatta dünya çapında ses getirecek faaliyetlere imza atıldığını söyledi.

İş adamı İbrahim Alimoğlu'nun, AKÜ Devlet Konservatuvarı ile iş birliği yaparak dünyada eşi ve benzeri olmayan müzik aletlerini müzeye kazandırdığını belirten Çoban, bunda emeği geçenlere teşekkür etti.

AKÜ Rektörü Mustafa Solak ise konservatuvarın, Alimoğlu'nun katkılarıyla çok güzel bir müzik müzesine kavuştuğunu bildirdi.

Müzedeki müzik aletlerinin sayısının 500'den fazla olduğu bilgisini veren Solak, "Böyle bir müzenin üniversitemizde tesis edilmesi, bizi fazlasıyla memnun etti. Ülkemizde eşi ve benzeri bulunmayan bir müzeye kavuştuk. Eğitim yapacaklara, genel değerlendirme yapacaklara da güzel bir müze olarak karşımıza çıktı" dedi.

Alimoğlu da ilk olarak müzik aletlerini fabrikasında toplamaya başladığını, biriken eserlerini, üniversitenin imkanlarıyla sergilediklerini dile getirdi.

Ott'un da katkısıyla çok güzel bir müze ortaya çıktığını vurgulayan Alimoğlu, "Burası Türkiye'nin en büyük müzesi oldu. Afyonkarahisarımıza yaraşır bir müze oldu. Daha da gelişeceğine inanıyorum. 3-5 müzik aletiyle başlamıştım. Şimdi Almanya'dan gelenlerle 540'ı bulduk. Hayırlı olsun" diye konuştu.

- Doğum gününde hediye edilen eserle koleksiyonculuğa başladı

Ott, koleksiyonculuğa, doğum gününde bir arkadaşının Fas kültürüne ait "Rötar" isimli telli bir çalgı hediye etmesiyle başladığını aktardı.

Alman etnomüzikolog Gustacs'ın 1923 yılında yazdığı "Müzik Enstrümanları Kültürün Dışavurumudur" adlı kitaptan çok etkilendiğini söyleyen Ott, şunları kaydetti:

"Bu kitabı okuduktan sonra her gittiğim seyahatte anı olarak enstrüman toplamaya başladım. Koleksiyonum giderek büyüdü. Bu bir koleksiyondan öte anlam taşıyor. Bu koleksiyon bize tarihi, ilişkileri ve daha pek çok şeyi anlatıyor. Sonrasında ise bu koleksiyonun küçük odalarda saklı olmaması ve başka insanlar tarafından görülmesi gerektiğini düşünerek müzeye bağışlamaya karar verdim. Böyle güzel gelenek ve göreneklere kıymet veren, bu kadar değerli bir kente, müzik aletlerini getirip teslim ettiğim için çok mutluyum. Bu konuda desteği geçenlere teşekkür ediyorum." - Afyon

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Müzik Müzesindeki Enstrümanlar 5 Kıtanın Kültürel Özelliklerini Yansıtıyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement