Myanmar askeri yönetimi, genel af kapsamında 4 yabancı uyruklu mahkumu serbest bırakacak - Son Dakika
Güncel

Myanmar askeri yönetimi, genel af kapsamında 4 yabancı uyruklu mahkumu serbest bırakacak

Myanmar askeri yönetimi, genel af kapsamında 4 yabancı uyruklu mahkumu serbest bırakacak

Myanmar askeri yönetimi, Ulusal Zafer Günü için ilan ettiği genel af kapsamında 4 yabancı uyruklu mahkumun serbest bırakılacağını duyurdu.

17.11.2022 11:47  Güncelleme: 11:53
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Myanmar askeri yönetimi, Ulusal Zafer Günü için ilan ettiği genel af kapsamında 4 yabancı uyruklu mahkumun serbest bırakılacağını duyurdu.

Devlete bağlı Myanmar Radyo ve Televizyon kurumuna göre, yabancı uyruklu vatandaşların yanı sıra askeri yönetim, 5 bin 774 kişiyi serbest bırakacak.

Serbest bırakılacak yabancı mahkumların, Avustralyalı akademisyen Sean Turnell, Japon film yapımcısı Toru Kubota, eski İngiliz diplomat Vicky Bowman ve Amerika vatandaşı Kyaw Htay Oo olduğu bildirildi.

Avustralya'da Macquarie Üniversitesi'nde çalışan Turnell, güvenlik güçleri tarafından ülkenin gizli bilgi ve göç yasalarını ihlal ettiği gerekçesiyle tutuklanmış ve 3 yıl hapis cezasına çarptırılmıştı.

Gazeteci Toru ise orduya karşı yapılan protestoyu görüntülediği gerekçesiyle tutuklanmış, yalan haber yaymanın yanı sıra korkuya neden olma ve devlet çalışanlarını kışkırtma suçlarından 10 yıl hapis cezası almıştı.

Toru, Myanmar'da ordu yönetimi ele geçirdiğinden beri tutuklanan beşinci yabancı gazeteciydi.

Tutuklanan ve cezalarını tamamladıktan sonra serbest bırakılan diğer yabancı gazeteciler ise ABD'li Nathan Maung ve Danny Fenster, Polonyalı Robert Bociaga ve Japon Yuki Kitazumi'ydi.

İngiltere'nin eski Myanmar büyükelçisi Bowman ise Myanmar uyruklu eşi Htein Lin'le ağustosta tutuklanmıştı.

İkametinin bulunduğu Yangon şehri dışındaki bir adreste kalan Bowman, bu durumu yetkililere bildirmeyip yasaları çiğnemekle suçlanmıştı. Eşi Htein Lin de Bowman'a yardımcı olmakla itham edilmiş ve ikisi de bir yıl hapse mahkum edilmişti.

Amerika vatandaşı Kyaw Htay Oo ise ülkesi Myanmar'a 2017'de dönmüştü. Eylül 2021'de terör suçlamaları ile itham edilen Kyaw Htay Oo, o zamandan beri hapisteydi.

Myanmar ordusu, 2020 genel seçimlerinde hile yapıldığı iddialarının ortaya atılması ve ülkede siyasi gerilim yaşanmasının ardından 1 Şubat 2021'de yönetime el koymuştu. Ordu, ülkenin fiili lideri ve Dışişleri Bakanı Aung San Suu Çii başta olmak üzere pek çok yetkili ve iktidar partisi yöneticisini gözaltına almıştı.

Askeri darbenin ardından ülkede protestolar başlamış ve ordu protestoculara karşı orantısız güç kullanmıştı.

Siyasi Tutuklulara Yardım Kuruluşuna (AAPP) göre, Myanmar ordusu darbesinin ardından 16 bin 232 kişi siyasi ithamlarla gözaltına alındı.

AAPP'ye göre, tutuklananlardan 13 bin 15'i hala gözaltında ve en az 2 bin 465 kişi güvenlik güçleri tarafından öldürüldü.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Myanmar askeri yönetimi, genel af kapsamında 4 yabancı uyruklu mahkumu serbest bırakacak - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement