Myanmar'da Toplu Tecavüz, İşkence ve Katliamlar Rapora Girdi - Son Dakika
Güncel

Myanmar'da Toplu Tecavüz, İşkence ve Katliamlar Rapora Girdi

BİRLEŞMİŞ İnsan Hakları İzleme Örgütünün (HRW) raporunda, Arakanlı Müslümanların Myanmar ordusunun toplu tecavüz, işkence ve katliamlarına maruz kaldığı belirtildi.

16.11.2017 10:10
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

BİRLEŞMİŞ İnsan Hakları İzleme Örgütünün (HRW) raporunda, Arakanlı Müslümanların Myanmar ordusunun toplu tecavüz, işkence ve katliamlarına maruz kaldığı belirtildi.

Örgütün yayımladığı "Tüm Bedenim Acı İçinde : Myanmar'da Kadın ve Kız Çocuklarına Yönelik Cinsel Şiddet" başlıklı 37 sayfalık rapor, Myanmar ordusunun Arakanlı Müslüman kadın ve kız çocuklarına uyguladığı şiddet ve tecavüzü ortaya koyuyor.

Aralarında 18 yaşından küçük 3 kız çocuğunun da olduğu, 29'u tecavüz mağduru 52 kadınla görüşülerek hazırlanan raporda birçok kadının, çocukları, eşleri ve ailelerinin öldürülmesine şahit olduğunu anlattığı belirtildi.

Arakanlı Müslüman kadın ve kız çocuklarının Myanmar güvenlik güçlerinin toplu tecavüzüne maruz kaldığı kaydedilen raporda, "Tecavüz mağduru kadınlar, acı içinde günlerce Bangladeş'e kaçmaya çalıştığını anlattı." ifadeleri kullanıldı.

Tecavüzün Myanmar ordusunun Arakanlı Müslümanlara uyguladığı etnik temizliğin bir parçası olduğuna dikkat çekilen raporda, Myanmar güvenlik güçlerinin canavarca şiddetine maruz kalan sayısız Arakanlı kadınların büyük travma yaşadığı ifade edildi.

Raporda Myanmar güvenlik güçlerinin Arakan'daki köylere saldırıları öncesinde ve sırasında kadınlarla kız çocuklarına defalarca tecavüz ettiği belirtildi.

Tecavüz mağduru Hala Sadak'ın ifadelerine de yer verilen raporda, "15 yaşındaki Sadak, askerlerin kendisini çıplak halde evinden sürükleyerek çıkardığını ve 10 kişinin tecavüzüne uğradığını, askerlerin öldüğünü zannederek kendisini bıraktığını, daha sonra kardeşleri tarafından bulunduğunu anlattı." ifadeleri kullanıldı.

"Myanmar güvenlik güçlerinin küçük çocukları kafalarını ağaçlara vurarak katlettiği, yaşlıları ateşin içine atarak yaktığı ve kadınların eşlerini vurarak öldürdüğü" ifade edilen raporda, Myanmar ordusunun Arakanlı Müslümanlara yönelik şiddetinin insanlığa karşı suç teşkil ettiği vurgulandı.

Myanmarlı yetkililerin Arakanlı Müslüman kadın ve kız çocuklarına yönelik cinsel şiddet ve tecavüz suçlamalarını reddettiği belirtilen raporda, Arakan eyaleti sınır güvenliğinden sorumlu bakanın "Kanıtlar nerede? Bunları iddia eden kadınlara bir bakın, kim bunlara tecavüz etmek ister?" diyerek Arakanlı kadınları aşağıladığı kaydedildi.

Örgüt, raporunda Birleşmiş Milletler'e Arakanlı Müslümanların maruz kaldığı şiddet ve tecavüz suçlarının son bulması için Myanmar'a baskı yapması ve suçlulardan hesap sorulması çağrısında bulundu.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Myanmar'da Toplu Tecavüz, İşkence ve Katliamlar Rapora Girdi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Yeşilhisar'da yasa dışı silah ve mühimmat ticareti yapan şüpheli gözaltına alındı
    22:54 Yeşilhisar'da yasa dışı silah ve mühimmat ticareti yapan şüpheli gözaltına alındı

    Kayseri'nin Yeşilhisar ilçesinde, H.Ç. isimli şüphelinin yasa dışı silah ve mühimmat ticareti yaptığı bilgisi üzerine Jandarma Komutanlığı ve Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şubesi ekipleri tarafından çalışma başlatıldı. Şüphelinin iş yerinde yapılan aramada 2 tabanca, seri numarası kazınmış ruhsatsız av tüfeği ve 1846 tabanca fişeği ele geçirildi. Gözaltına alınan şüphelinin jandarmadaki işlemleri devam ediyor.

  • Beşiktaş Kültür Merkezi'nden 'Dragons and Mythical Beasts' kukla gösterisi
    22:54 Beşiktaş Kültür Merkezi'nden 'Dragons and Mythical Beasts' kukla gösterisi

    Beşiktaş Kültür Merkezi (BKM) tarafından düzenlenen 'Dragons and Mythical Beasts' kukla gösterisi, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı kapsamında Maximum Uniq Hall'de seyirciyle buluştu. Yazar ve yönetmen Derek Bond'un mitolojik hikayelere yer verdiği gösteri, çocukların zihnindeki canavar algısını değiştirmeyi hedefliyor. Seyirciler arasından seçilen çocuklarla interaktif bir oyun oynanan gösteride, oyuncu Ata Dirilgen çocuklara hem hikaye anlatıcısı hem de kahraman yetiştiricisi olarak eşlik ediyor. Gösterinin amacı, çocukların hayal güçlerini geliştirmek ve onlara cesaret vermek. İngiltere tiyatrosunun önemli ödüllerinden Olivier Ödülü'ne aday olan kukla şovu, devasa taş trol, gizemli Indrik, görkemli Griffin, tek boynuzlu at, diş perisi ve ejderha gibi birçok kukla ile çocukları fantastik hikayelerle tanıştırıyor. Gösteri, 20-23 Nisan tarihleri arasında sahnelenmeye devam edecek.

  • CHP'li Meclis Üyesi İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı'na Cemil Bayık Dedi
    22:54 CHP'li Meclis Üyesi İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı'na Cemil Bayık Dedi

    Aliağa Belediyesi CHP'li Grup Sözcüsü İbrahim Doğangül, meclis toplantısında İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı'nın ismine 'Cemil Bayık' dedi ve Gemi Söküm sektörüne 'uyuşturucu trafiğinin durağı' iddiasında bulundu.

  • Ankara'da Cumhuriyet Korosu Türk Halk Müziği Konseri Verdi
    22:49 Ankara'da Cumhuriyet Korosu Türk Halk Müziği Konseri Verdi

    Başkentte çeşitli meslek gruplarından gönüllülerin oluşturduğu Cumhuriyet Korosu, 'Yüzyılın Başkenti Ankara' adlı Türk halk müziği konseri verdi. Yenimahalle ilçesindeki Nazım Hikmet Kültür Merkezi'nde düzenlenen etkinlikte, Ankara'nın türkülerinin yanı sıra Rumeli, Kütahya, Burdur, Kırıkkale, Sivas, Erzincan, Artvin yöreleri ile Kıbrıs ve Azerbaycan'dan ezgiler dinleyicilerle buluştu. Başkentteki, Ulusal Mimarlık akımlarına örnek teşkil eden tarihi yapı ve binaların da tanıtıldığı konserde, çeşitli halk oyunu gösterileri yapıldı. Şef Serdar Yasun yönetiminde 30 eserin seslendirildiği konsere Ankaralılar yoğun ilgi gösterdi.

  • İstanbul'da toprak kayması: 24 bina tahliye edildi, 78 kişi otellere yerleştirildi
    22:49 İstanbul'da toprak kayması: 24 bina tahliye edildi, 78 kişi otellere yerleştirildi

    İstanbul Valiliği, Gaziosmanpaşa'da meydana gelen toprak kayması nedeniyle 24 binanın tahliye edildiğini, 78 kişinin otellere yerleştirildiğini bildirdi. Yıldıztabya Mahallesi'nde yaşanan olayda, toprak kayması sonucu 14 gecekondu etkilendi ve 3 gecekondu kullanılamaz hale geldi. Bölgede yaşayan 70 kişi tedbir amaçlı tahliye edildi. Tahliye edilen binalarda hasar tespit çalışmaları yapılacak.

  • Elazığ'da 9 kız öğrenciyi taciz ettiği iddiasıyla adliyeye sevk edilen lise müdürü tutuklandı
    22:48 Elazığ'da 9 kız öğrenciyi taciz ettiği iddiasıyla adliyeye sevk edilen lise müdürü tutuklandı

    Elazığ'da bazı öğrencileri taciz ettiği iddiasıyla gözaltına alınan lise müdürü G.C, çıkarıldığı mahkemece adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı. Ancak devam eden soruşturma sürecinde bir öğrenci daha şikayette bulundu ve müdür tekrar gözaltına alındı. Adliyeye sevk edilen müdür, 9 öğrenciyi taciz ettiği öne sürüldüğü gerekçesiyle tutuklandı.


Advertisement