Myanmar'dan BM Soruşturması Yorumu - Son Dakika
Güncel

Myanmar'dan BM Soruşturması Yorumu

Myanmar Dışişleri Bakanı ve Devlet Başkanlığından Sorumlu Devlet Bakanı Aung San Suu Çii'nin güvenlik danışmanı Thaung Tun, BM'nin Arakan eyaletinde Arakanlı Müslümanları (Rohingyalar) hedef alan cinayet, işkence ve tecavüz iddialarına ilişkin soruşturmasının, sorunları "zorlaştırmaktan" başka...

18.07.2017 14:35
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Myanmar Dışişleri Bakanı ve Devlet Başkanlığından Sorumlu Devlet Bakanı Aung San Suu Çii'nin güvenlik danışmanı Thaung Tun, BM'nin Arakan eyaletinde Arakanlı Müslümanları (Rohingyalar) hedef alan cinayet, işkence ve tecavüz iddialarına ilişkin soruşturmasının, sorunları "zorlaştırmaktan" başka bir işe yaramayacağını söyledi.

El Cezire'nin haberine göre, Suu Çii'nin güvenlik danışmanı Thaung, BM yetkilileri ve diplomatlara hitaben yaptığı konuşmada, BM soruşturmasının, Arakan eyaletindeki mevcut durumu daha da zorlaştıracağı görüşünde olduklarını savundu.

Myanmar hükümeti, yaklaşık bir ay önce BM'nin Myanmar silahlı kuvvetlerinin Arakanlı Müslümanları suistimal ettiği iddialarını soruşturmakla görevlendirdiği üç uzmana vize vermeyi reddetmişti.

ABD'nin Birleşmiş Milletler (BM) Daimi Temsilcisi Nikki Haley, Myanmar yönetiminden, cinayet, tecavüz, işkence ve keyfi tutuklama gibi Arakanlı Müslümanları hedef alan insan hakkı ihlallerini ortaya çıkaracak "uluslararası bağımsız delil tespiti soruşturma misyonu" özelliğindeki BM İnsan Hakları Komisyonu Araştırma Heyeti'ne engeller çıkarmamasını istemişti.

Nobel Barış Ödülü sahibi Suu Çii ve diğer Myanmarlı yetkililer, Rohingya meselesini ele almak konusunda isteksiz davranırken eski Korgeneral ve Devlet Başkanı Yardımcısı Myint Swe liderliğindeki soruşturmanın yeterliği olduğunu ifade ediyor.

Myanmar'ın Arakan eyaletinde 9 Ekim'de sınır karakollarına saldırılar düzenlenmiş, 13'ü güvenlik görevlisi 29 kişi ölmüştü. Saldırıların ardından bölgeye çok sayıda asker ve polis sevk edilmiş, operasyon başlatılmıştı.

Rohingya dayanışma grupları, geçen yıl operasyonların başladığı ekim ayından aralık ayına kadar eyalette 400 Arakanlı Müslüman'ın öldüğünü belirtirken, Myanmar hükümeti ölü sayısının 86 olduğunu savunmuştu.

Operasyonlar nedeniyle 90 binden fazla Arakanlı Müslüman'ın evlerini terk etmek zorunda kaldığı belirtiliyor.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Myanmar'dan BM Soruşturması Yorumu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement