Myanmar'ın cunta liderinden, askeri yönetimle mücadele edenlere karşı kararlılık vurgusu - Son Dakika
Güncel

Myanmar'ın cunta liderinden, askeri yönetimle mücadele edenlere karşı kararlılık vurgusu

Myanmar\'ın cunta liderinden, askeri yönetimle mücadele edenlere karşı kararlılık vurgusu

Myanmar'ın askeri lideri General Min Aung Hlaing, ordudan askeri yönetime karşı mücadele verenlerle ilgili kararlılıkla hareket edilmesini istedi.

27.03.2023 12:09  Güncelleme: 12:30
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Myanmar'ın askeri lideri General Min Aung Hlaing, ordudan askeri yönetime karşı mücadele verenlerle ilgili kararlılıkla hareket edilmesini istedi.

Ülkede 1 Şubat 2021'de yönetime el koyan cuntanın lideri Min Aung Hlaing, "27 Mart Silahlı Kuvvetler Günü" kapsamında başkent Nepido'da düzenlenen törende konuştu.

Min Aung Hlaing, askeri yönetimi kınayan ülkeleri, yönetim karşıtlarınca işlenen şiddet olaylarına kayıtsız kalmakla suçladı.

Darbenin ardından askeri yönetimi meşru kabul etmeyen devrik lider Aung San Suu Çii yanlısı siyasetçilerin kurduğu "sivil hükümet" Ulusal Birlik Hükümeti (NUG) ve "Halk Savunma Güçleri"ne (PDF) atıfta bulunan Min Aung Hlaing, NUG ve PDF'nin terör faaliyetlerinin takip edilmesi gerektiğini söyledi.

Genelkurmay Başkanı General Min Aung Hlaing, askeri yönetim ve hükümetin, ülkeyi harap etmeye ve halkı öldürmeye çalışan bu terör örgütlerine karşı önlem alması gerektiğini dile getirdi.

Asya basınındaki haberlere göre, Myanmar'ın insan hakları sicilini eleştiren ülkelerin terör destekçisi olduğunu kaydeden Min Aung Hlaing, silahlı kuvvetlerin, askeri yönetime karşı çıkanlarla ne pahasına olursa olsun mücadeleyi bırakmayacağını belirtti.

Bu arada Myanmar ordusu, törende birçok füze, ağır silah, zırhlı araç, savaş uçağı ve helikopterle gövde gösterisi yaptı.

27 Mart 2021'de 114 kişi öldürülmüştü

Myanmar'ın 1945'teki Japonya işgaline karşı askeri direnişe başlamasını temsil eden "27 Mart Silahlı Kuvvetler Günü"nün 2021'deki yıl dönümünde ordunun 320 kentteki darbe karşıtı protestolara sert müdahalesi sonucu 114 kişi hayatını kaybetmişti.

Birleşmiş Milletlerin verilerine göre, hayatını kaybedenlerden 7'sini çocuklar oluşturdu.

Myanmar'daki askeri darbe

Myanmar ordusu, 2020 genel seçimlerinde hile yapıldığı iddialarının ortaya atılması ve ülkede siyasi gerilim yaşanmasının ardından 1 Şubat 2021'de yönetime el koymuştu. Ordu, ülkenin fiili lideri ve Dışişleri Bakanı Aung San Suu Çii başta olmak üzere pek çok yetkili ve iktidar partisi yöneticisini gözaltına almış ve bir yıllığına olağanüstü hal ilan etmişti.

Myanmar ordusunun darbe karşıtı protestocu ve isyancı gruplara silahlı müdahalesi sonucu bugüne kadar 1800'ün üzerinde kişi hayatını kaybetti. Darbeden bu yana yaklaşık 13 bin kişi gözaltına alındı, 10 binin üzerinde kişi halen içeride tutuluyor.

Siyasi Tutuklulara Yardım Kuruluşuna (AAPP) göre, ülkede darbeden bu yana 1900'den fazla kişi yaşamını yitirdi ve 10 binin üzerinde kişi gözaltına alındı. Myanmar askeri mahkemeleri, tutuklulardan 2'si çocuk 114 siyasi mahkum hakkında idam kararı verdi.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Myanmar'ın cunta liderinden, askeri yönetimle mücadele edenlere karşı kararlılık vurgusu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement