Nadasa Bırakmayın, Aspir Üretimi ile Kazanın - Son Dakika
Yerel

Nadasa Bırakmayın, Aspir Üretimi ile Kazanın

Nadasa Bırakmayın, Aspir Üretimi ile Kazanın

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile Enerji Ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı arasında imzalanan “Bioyakıt ve Tarım Ürünleriyle İlgili İşbirliği Protokolü” çerçevesinde Antalya İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından çalışmalara başlandı.

30.04.2014 12:53
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı arasında imzalanan "Bioyakıt ve Tarım Ürünleriyle İlgili İşbirliği Protokolü" çerçevesinde Antalya İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından çalışmalara başlandı.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Ahmet Dallı yaptığı yazılı açıklamada, protokolün amacının aspir bitkisinin nadas alanlarında sözleşmeli model ile üretiminin teşvik edilmesi olduğunu kaydetti. İl Müdürü Ahmet Dallı açıklamasında, "Biz de İl Müdürlüğü olarak üreticilerimizin nadas alanlarında aspir bitkisi yetiştirmeleri için çalışmalara başladık. Antalya' da 382 bin 196 dekar nadas alanı var. Bunun tarım arazisi içindeki oranı yüzde 10.48. Amacımız Antalya'da nadas alanlarının daraltılması" ifadelerine yer verdi.

Aspirin kuraklığa dayanıklı olmasından dolayı kıraç ve verimsiz arazilerde de yetişebildiğine dikkat çeken Dallı, aspirin biodizel yapımında ve bitkisel yağ olarak kullanılabilen bir bitki olduğunu bildirdi. Aspir bitkisinin Türkiye Petrolleri AŞ'nin alım garantisinde olduğuna dikkat çeken Dallı, pazarlama problemi olmayacağını, sözleşmeli üretim ile üreticinin ürünü nereye satacağını bileceğini ifade etti.

ASPİR DESTEKLEME KAPSAMINDA

Aspir üretimin desteklendiğini aktaran Dall açıklamasında şunları kaydetti:

"2014 yılında aspir üretiminde sertifikalı tohum üretim desteği olarak kilogram başına 50 kuruş ve fark ödemesi 45 kuruş verilecek. Üreticilerimize toprak analizi yaptırması durumunda toprak analiz desteği olarak dekara 2.5 lira, mazot desteği 7.5 lira ve gübre desteği olarak 7.5 lira ve sertifikalı tohum desteği olarak 4 lira ödenecek. Antalya'da kıraç olarak nadasa bırakılan alanların boş kalmaması ve üretime kazandırılması amacıyla eğitim ve demonstrasyon çalışmaları yapıyoruz. İl Müdürlüğümüzce 2014 yılında uygulanacak program dahilinde; Korkuteli ilçesi Yesiloba köyünde 7,5 dekar alanda Balcı çeşidi ile 7,5 dekar alanda Dinçer Çeşidi Aspir bitkisi demonstrasyonu kuruldu. Aspir üretiminin yaygınlaştırılmasına yönelik çalışmalarımıza devam edeceğiz".

Üreticilerin Aspir bitkisini yetiştirilmelerini teşvik etmek amacıyla yürütülen çalışmaları titizlikle takip ettiklerini kaydeden Dallı, hasat sonunda, demonstrasyon neticesinde alınan sonuçların, potansiyel olan köylerde çiftçilere anlatılarak gerekli bilgilendirmelerin yapılacağını bildirdi. - ANTALYA

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Nadasa Bırakmayın, Aspir Üretimi ile Kazanın - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement